Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

23/ Роль та значення Бюджетного кодексу України

21 червня 2001 року було прийнято Бюджетний кодекс України, який змінив Закон України «Про бюджетну систему України».

8 липня 2010 року було прийнято новий Бюджетний кодекс України, поточна редакція якого відбулася від 1 січня 2011 року, він є чинним. Остання подiя - редакція обіцяна вiдбутися 01.01.2014 на пiдставi відповідних змін.

Бюджетним кодексом України встановлено верховенство бюджетного законодавства, оскільки всі нормативно-правові акти мають застосовуватись у частині, що не суперечить йому та Закону про Державний бюджет України. У кодексі визначено структуру та принципи бюджетної системи (принципи організації бюджетного процесу), дано поняття бюджетного процесу та встановлено бюджетні права його учасників. Кодексом регламентовано міжбюджетні відносини, у тому числі розмежування доходів і видатків між бюджетами різних рівнів.

БК відповідно до класифікації бюджетно-правових норм містить постійно діючі норми, що не обмежені у часі і мають визначальний характер за встановлення бюджетної системи та визначення бюджетних повноважень учасників бюджетного процесу.

БК містить 6 розділів:

1. Бюджетна система України та основи бюджетного процесу (включає глави про загальні положення, бюджетну систему та її принципи, фінансування бюджету(дефіс, профіт) держ і місцевий борг,бюджетний процес та його учасники)

2. Державний бюджет Укр..(доходи, видатки, складання проекту держ бюджет., розгляд, затвердження, виконання, внесення змін та інше.)

3. Місцеві бюджети (надходження та витрати місц бюджет, склад, розгляд, затвердження, виконан.та ін)

4. Міжбюджетні відносини (загальні положення, розмежування видатків між бюджетами, розрахунок видатків)

5. Контроль за дотриманням бюджетного законодавства та відповідальність за порушення бюджетного законодавств.

6. Прикінцеві та перехідні положення.

БК опублікований Голос України вiд 04.08.2010 - № 143, Урядовий кур'єр вiд 17.08.2010 - № 151, Офіційний вісник України вiд 13.08.2010 - 2010 р., № 59, Відомості Верховної Ради України вiд 24.12.2010 - 2010 р., № 50.

24/ Склад місцевих фінансових ресурсів. Баланс фінансових ресурсів і витрат

Місцеві фінансові ресурси — це сукупність фондів грошових засобів, які створюються в процесі розподілу та перерозподілу ВВП і спрямовуються на економічний та соціальний розвиток адміністративно-територіальних одиниць. Головним напрямом використання місцевих фінансових ресурсів є фінансове забезпечення соціальної сфери та місцевого господарства.

До складу місцевих фінансових ресурсів входять:

- місцеві бюджети;

- фінансові ресурси підприємств, організацій та установ комунальної форми власності.

Формування місцевих фінансових ресурсів відбувається з участю централізованих та децентралізованих фондів грошових засобів. До централіз. фондів віднос.: 1) місц.бюджети; 2) дотації та ін.види фін.допомоги,які надход.з вищих бюдж-ів та фін.ресур.місц.органів влади. До місц.бюдж.віднос.регулюючі доходи, закріплені доходи, доходи отримані додатково в ході виконання поточного бюдж., запозичені кошти, добровільно внесені кошти юр. і фізич. осіб, штрафи, пені та ін., а також невикористані кошти бюджетів попередніх років. До децентралізованих фондів водносяться фінансові ресурси підприємств комунальної форми власності – прибуток даних підприємств та фонди соціального розвитку.