Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

86.Надходження від операційної діяльності, надходження від фінансової діяльності. Позареалізаційні доходи.

Своєрідність господ діяльності комун під-в зумовлює особливості формування доходів цих під-в. Формування доходів під-в комун гос-ва залежить від особливостей господарюванння під-ва, що викликане процесом вир-ва тієї чи іншої продукції та специфіки надання відповідних послуг.

Виручка від реалізації продукції (надходження від операційної діяльності) розраховується методом прямого підрахунку, тобто шляхом множення ціни на кількість реалізованої продукції. Виручка від реалізації продукції, робіт і послуг є основним джерелом відшкодування коштів на вир-во і реалізацію продукції, утворення доходів і формування фін ресурсів. Від величини та своєчасності надходження виручки залежить також своєчасність і повнота розрахунків з постачальниками електроенергії, сировини, матеріалів, сплати податків та розрахунків за отримані кредити.

Доходи від фін операцій – це важливий напрям фін діяльності під-в, бо дозволяє раціонально використовувати вільні фінансові ресурси. Важливо, що на комунал під-вах доходи від фін операцій ще не набули поширення. Це пов'язано з тим, що дана група під-в не має значних ваільних фін ресурсів, які б можна було б інвестувати в під-ва ін галузей народного господарства і отримати додатковий прибкток. Крім того, в нашій країні не склалися необхідні умови для функціонування вільного фін ринку і відсутнє держ регулювання випуску і торгівлі цінними паперами. Немає інформації, котра б забезпечувала прийнятну міру ризику операцій із цінними паперами.

До позареалізаційних доходів комун під-в відносять: доходи від пайової участі в діяльності ін під-в; дивіденди з акцій, доходи від облігацій та ін цінних паперів, які належать під-ву; доходи від здачі майна в оренду; доходи від дооцінки вироб запасів і готової продукції; отримані штрафи, пені, неустойки; доходи попередніх років, отримані в поточному році; ін доходи від позареалізаційних операцій. Позареалізаційні доходи плануються, як правило, виходячи з досягнутого рівня у попередній період з урахуванням змін, що відбудуться у плановому періоді.

72. Специфічні ознаки, фінансів підприємств місцевого господарства як підсистеми місцевих фінансів.

Фінанси підприємств комунальної форми власності є складовою місцевих фінансів і водночас вони являють собою самостійну економічну категорію, яка відзеркалює економічні відносини, пов'язані з розподілом і перерозподіпом вартості валового внутрішнього продукту шляхом формування та використання централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів на місцевому рівні з метою найбільш повного задоволення житлово-комунальних потреб населення.

Підприємства комунального господарства мають понад 20 напрямів д-ті , які охоплюють практично всі основні сфери життєдіяльності людини і за своїм функціональним призначенням поділяються на:

- житлове господарство (житлові і нежитлові будинки та відокремлені будівлі);

- санітарно-технічні (водопроводи, каналізація, підприємства із санітарного очищення сміття);

- транспортні (автобусні парки, трамвайні та тролейбусні депо, метрополітени та фунікулер);

- комунальної енергетики (електричні, газові та теплові мережі),

- комунального обслуговування (готелі тощо).