Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

5. Склад, призначення і функції місцевих фінансів.

Місцеві фінанси складаються з: місцевих бюджетів, внебюджтних фондів, місцевого кредиту, фінансів комунальних підприємств, фінанси підприємств недержавної форми власності спрямив на розвиток відповід те ритор, фінанси населення, фінанси страхових організацій(відшкодов збитки місц орг влади)

Місцеві фінанси передбачають дві сфери фінансових відносин: сферу фін віднос, які виникають у процесі формув та використан централізован фондів грошових коштів та сферу фін віднос, які виникають у процесі формування та використання децентралізованих фондів грошових коштів. Тому до сфери централізованих фін відносин відносим бюджетні відносини, відносини позики, відносини з формуван та використан інших централізовани фондів. Сфера децентралізованих фін відносин включає ланка відносин у житловому господарстві, відносини в комунальному господарстві, відносини втранспортному комплексі, відносини в інших галузях місцев господарства. Отже, у сфері централізованих фінансових відносин основне місце посідають відносини, які виникають у процесі формування та використання бюджетів на різних рівнях місцевого самоврядування. За їх допомогою перерозподіляється приблизно шоста частина виробленого в Укр. ВВП. за рахунок цих бюджетів фінансується приблизно 80 % видатків на соціальний захист населення та витрат соціально-культурної сфери. Основна частина бюджетних ресурсів місцевих рад сконцентрована на обласному рівні (більше 30 %), а 70 % — на рівні районів, сіл і селищ.

Децентралізована сфера місцевих фінансів являє собою сукупність грошових відносин, пов'язаних з планомірним формуванням, розподілом і використанням грошових коштів і нагромаджень підприємств і організацій комунальної форми власності. Специфіка цих економічних відносин полягає в тому, що вони насамперед проявляються між підприємствами та місцевими органами самоврядування як представниками власника цих підприємств. Слід зазначити також, що хоча фінанси підприємств комунальної форми власності функціонують на засадах законодавства України, але водночас органи місцевого самоврядування мають право перерозподіляти фонди грошових коштів, які формуються на підприємствах комунальної форми власності, не тільки всередині підприємства, а й між підприємствами.

Функції МФ: розподільча, контрольна, соціальна. Розподільча органам місцевого самоврядування надається можливість здійснювати територіальний та галузевий розподіли створеної вартості, розподіляти фонди грошових коштів між виробничою і невиробничою сферами. Дає можливість встановлювати оптимальні пропорції між різними фондами грошових коштів, які створюються на підприємствах комунальної форми власності.

Контрольна полягає в контролі органами місцевого самоврядування дотримання вартісних і натуральних пропорцій, встановлює дієвий контроль за формуванням і використанням цільових централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів. Здійснюється попередній, поточний і послідуючий контроль.

Соціальна за принципом субсидіарності, тобто розподіл видів видатків між державним бюджетом та місцевими бюджетами, а також між місцевими бюджетами повинен ґрунтуватися на максимально можливому наближенні надання суспільних послуг до їх безпосереднього споживача.

За принципом справедливості та неупередженості бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами.