Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

7. Роль місцевих фінансів у забезпеченні економічного розвитку та фінансування суспільних послуг.

Виділення місцевих фінансів у підсистему економічного базису суспільства дає можливість не тільки всебічно проаналізувати окремі сторони економічних відносин, виявити взаємозв'язки, взаємодію, взаємозумовленість і закономірності розвитку економічних процесів, які відбуваються як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях, а й розробити заходи, спрямовані на поліпшення їх функціонування з урахуванням специфіки розвитку кожного регіону країни.

Тобто місцеві фінанси є об'єктивною формою економічних відносин, пов'язаних з розподілом та перерозподілом вартості ВВП, у процесі яких відбувається формування та використання грошових коштів, призначених для задоволення потреб регіонів країни.

Зрозуміло, що регіони країни розвиваються нерівномірно, адже це залежить від їх як продуктивних так і виробничих можливостей, наявності ресурсів, засобів виробництва. Таким чином присутній певний дисбаланс у розвитку , він буває горизонтальний так і вертикальний. Для забезпечення економічного розвитку необхідне певне збалансування економічних можливостей. Це збалансування проходить за рахунок розподільчої функції місцевих фінансів. Органам місцевого самоврядування надається можливість здійснювати територіальний та галузевий розподіли створеної вартості, розподіляти фонди грошових коштів між виробничою і невиробничою сферами. Дає можливість встановлювати оптимальні пропорції між різними фондами грошових коштів, які створюються на підприємствах комунальної форми власності. Що ж до фінансування суспільних послуг, це розглядаємо із сторони соціальної функції місцевих фінансів. За принципом субсидіарності, тобто розподіл видів видатків між державним бюджетом та місцевими бюджетами, а також між місцевими бюджетами повинен ґрунтуватися на максимально можливому наближенні надання суспільних послуг до їх безпосереднього споживача. За принципом справедливості та неупередженості бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами.

3. Необхідність місцевих фінансів в умовах ринкових відносин.

Місцеві фінанси –це економічні відносини сприводу розподілу та перерозподілу частини ВВП (іноді НБ) вироб. Як на рівні держави так і на місцевому рівні, і призначеного для фін. Забезпечення соц.-культур потреб населення відповідної адміністрат –територ одиниці. Саме в умовах ринкової економіки важливим залишається задоволення потреб кожної людини. Місцеві бюджети - основна складова місцевих фінансів. Через них реалізується наступний принцип – субсидіарності, тобто розподіл видів видатків між державним бюджетом та місцевими бюджетами, а також між місцевими бюджетами повинен ґрунтуватися на максимально можливому наближенні надання суспільних послуг до їх безпосереднього споживача. За принципом справедливості та неупередженості бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами. Основними принципами ринкових відносин є:

1) приватна власність;

2) клас капіталістів, власників засобів виробництва;

3) клас найманих працівників — робітників, інженерів і техніків, менеджерів, науковців;

4) свободу підприємництва і вибору;

5) особистий інтерес як головний мотив вибору;

6) конкуренцію;

7) опору на систему цін або ринкову систему;

8) обмежену роль держави.

Для повноти реалізації ринкових відносин має бути також наявна значна централізація , тобто певна свобода дій для місцевих бюджетів, але за даних умов є певні причини у її відпові, а саме це не визначеність у дієвості сьогоднішнього законодавста, а особливо контролю за його дотриманням. Фактично за цих умов збільшення відсотку централізації є досить ризиковим. Натомість маємо проблему з вирішення проблеми сприяння інвестиціям у певні регіони, адже місцеві бюджети мають доводити фінансування суспільних послуг та благ до кожного учасника відносин, в той же час місцеві бюджети залежать у певній долі від вищестоящих рішень. Тому збільшення їх самостійності при достатньому контролі діяльності може дозволити місцевим бюджетам посилити сильні свої сторони у певній сфері діяльності і в той же час стабілізувати за рахунок їх свої слабкі сторни.