Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

19/ Роль місцевих бюджетів у соціальному та економічному розвиткові регіонів

Місцеві бюджети є фінансовою базою органів місцевого самоврядування та вирішальним чинником регіонального розвитку. Наявність місцевих бюджетів закріплює економічну самостійність місцевих органів самоврядування, що передбачено Конституцією та ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», активізує господарську діяльність, дозволяє їм розвивати інфраструктуру на підвідомчій території, розширювати економічний потенціал регіону, виявляти і використовувати резерви фінансових ресурсів. В кінцевому підсумку все це розширює можливості місцевих органів влади у більш повному задоволенні потреб населення.

Місцеві бюджети посідають винятково важливе місце в бюджетній системі країни тому, що вони забезпечують економічний та соціальний розвиток кожного регіону.

Основними складовими багатопланової ролі місцевих бюджетів є те, що вони виступають: важливим чинником економічного розвитку і фі­нансової стабільності; інструментом макроекономічного регулювання; важелем здійснення перерозподільчих процесів; фінансовою базою міс­цевого самоврядування; інструментом реалізації державної регіональ­ної політики; планами формування і використання фінансових ресурсів територіальних утворень; основним важелем фінансового вирівнюван­ня; головним джерелом фінансових ресурсів для утримання і розвитку місцевого господарства, вирішення місцевих проблем; з їх допомогою ре­алізуються перспективні цілі національного розвитку і загальнодержавних програм, проводиться фінансування державних видатків; місцевим бюджетам належить важлива роль у забезпеченні конституційних га­рантій, вирішенні соціальних проблем, піднесенні рівня добробуту насе­лення.

Постійно зростають видатки місцевих бюджетів на освіту, охорону здо­ров'я, соціальний захист і соціальне забезпечення населення, утриман­ня об'єктів культури, фізичної культури і спорту, засобів масової інфор­мації, земельних ресурсів, водне, лісове і рибне господарство, мислив­ство, благоустрій міст.

За допомогою місцевих бюджетів реалізуються загальнодержавні про­грами, пов'язані з розвитком галузей народного господарства, здійсню­ється підтримка вітчизняних виробників, фінансуються заходи з підви­щення життєвого рівня населення, створення нових робочих місць, з реабілітації та працевлаштування інвалідів, виплачуються допомоги незаконно депортованим особам, біженцям, реабілітованим. За кошти місцевих бюджетів проводяться превентивні, оздоровчі, спортивні та культурні заходи.

28. Види податкових надходжень.

Податкові надходження – це найбільше джерело дохідної частини місцевих бюджетів, яке становить понад 80% доходів без урахування міжбюджетних трансфертів.

Податковими надходженнями визнаються встановлені законами України про оподаткування загальнодержавні податки і збори (обов'язкові платежі) та місцеві податки і збори (обов'язкові платежі).

Згідно з чинним законодавством України всі податки і збори поділяються на загальнодержавні і місцеві. В основу такого розмежування всіх податків звичайно береться поділ об’єктів оподаткування на такі, які мають першочергове значення (прибуток, додана вартість, дохід, майно, земля) й оподатковуються загальнодержавними податками та другорядне значення – місцеві податки.

Види податкових надходжень:

  1. податки на доходи, податки на прибуток ( податок з доходів фізичних осіб, податок на прибуток підприємств і організацій, що належать до комунальної власності);

  2. податки на власність;

  3. збори за спеціальне використання природних ресурсів (збір за спеціальне використання лісових ресурсів, збір за спеціальне використання води, платежі за користування надрами, плата за землю);

  4. внутрішні податки на товари та послуги (наприклад, акцизний податок);

  5. інші податки (місцеві податки і збори, податки не віднесені до інших категорій).