Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

112. Цілі, завдання та пріоритети фінансової політики на місцевому рівні та державної регіональної політики.

Регіон – це частина території країни, на як функц-є сформований комплекс галузей виробництва, виробничої та соц інфр-ри. Кожен регіон хар-ся специ прир-геогр, історико-демогр, політико-адмін особливостями. Регіональна економіка покликана забезпечувати раціональне використання рес потенціалу і на цих засадах вирішувати соц-ек пробл населення.

Регіональна політика держави - це: сфера діяльності держави щодо управління політичним, економічним та соціальним розвитком окремих територій країни виходячи із загальнодерж інтересів; соціально-ек політика окремих регіонів, спрям на реалізацію певних цілей і завдань, виходячи із внутр потреб і наявн ресурсів.

Головною метою держ рег Пол є створ умов для динамічного, збалансованого соц-ек розвитку України та її регіонів, підвищ рівня життя населення, абезпечення додержання гарантованих державою соціальних стандартів для кожного її громадянина незалежно від місця проживання, а також поглиблення процесів ринкової трансформації на основі підвищення ефективності використання потенціалу регіонів, підвищення дійовості управлінських рішень, удосконалення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Стратегічні цілі регіональної політики укр держави: політичні: збереження унітарної (єдиної) незалежної держави, усун умов для дезінтеграційних, сепаратистських процесів; економічні: забезпечення комплексного, збалансованого розвитку регіонів на основі реаліз їх потенціалу, зменш соц-ек диференціації, прискорення ринкового реформування; Ф соціальні: реалізація конституц прав громадян, забезпеч необхідних умов для життя незалежно від місця проживання.

Завдання: - запровадж глибокого вивч та оцінки внутр прир, ек, наук, трудов потенціалу кожн регіону, розробл комплексн правов, організац, економ та інш механізмів його ефект викор; - здійснення на інновац основі структурн перебудови економіки регіонів з урахуванням особливостей їх потенціалу; - зменшення рівня територ диференціації економічного розвитку регіонів та соціального забезпечення громадян; - розвиток підпр-цтва як осн фактора соц-ек розвитку держ та її регіонів, підвищ зайнятості насел, наповн місц бюджетів; - зміцн ек інтегр-ї рег-в з викор-ням переваг територ поділу і кооп-ї праці, => підвищ конк.спром. держ на міжнар ринках; - забезп здатності територ громад та органів місц самовряд в визн межах самост та відповід виріш пит соц-ек розв, створ ефект мех-в забезпеч їх акт участі у формув та провед ДРП;

- удоск фін-х міжбюдж відносин, виробл чітких критеріїві ефект механізмів надання держ підтримки розвитку регіонів; - досягнення продуктивної зайнятості насел, стабілізації та поліпшення демогр ситуації в державі; - вдоскон держ сист охор довкілля та викор прир ресурсів, механізмів та інструментів виробл і реаліз еколог політики; - налагодж міжнар співроб у сфері регіон політ, наближ нац закон-ва до норм і стандартів ЄС, розв-к транскорд-го співроб як засобу зміцн міждерж відносин та виріш регіон проблем.

Держ регулюв розвитку регіонів забезп-ся запровадж-м пріоритетів на конкретному етапі розвитку окремих галузей, видів д-ті, форм госп-ня конкр регіонів. Залежно від поставл цілей та рівнів упр пріоритети можна визнач як на держ так і на місц рівнях.

Пріоритетними шляхами виріш завдань є вдоскон держ регулювання у сфері соц-ек розвитку регіонів, відповідних правов, орг, ек та інш механізмів, а також підвищ ролі та відповідальності місц органів викон влади та місц самовряд за виріш покладених на них повноваж та завдань. держави.

Фінансова місцева політика – система принципів та процедур орг-ї різном видів фін д-ті на місцевому рівні з боку органів місц влади з метою досягн ціл та завдань, на вир котрих спрям-ся відповідні фін рес-си.

Фін політика визначає основи фін управління та конкр процедури й мех.-ми ведення фін справ в органах місц влади.

Основними складовими місц фін політики є

Цілі – завдання які мають бути виріш

Принципи- -засади, на як має будуватись вирішення поставл завд та викор відпов інстр-тів

Інстр-ти – конкретні шляхи залуч та викор необх коштів

Ризики – потенц загрози, які виник внасл невизначеності.

Цілі -

-забезп соц-ек розв

-мобіліз рес-в в рег, які не мають іх в дост к-ті

-надання гром послуг на заг держ рівні стандартів

-подол відстав в розв регіону

-реструкт со-ек сфери в депрес регіонах

-макс ефект викор умов та прир рес-в

-макс викор територ чинників ек зрост

-розвиток міжрег спів роб

Завдання:

-виявл проблем, що потреб першочерг виріш

-систематиз цілей, що забезп зміцн фін основ місц саморвряд

-розр комплексу заходів для створ потрібн обсягу фін рес-в, достатнього для виконання органами місц самовар покладених на них завд і функцій.

-формув стратег програм забезпеч соц-ек розвитку адм-тер одиниць

-вибір і обгрунт інстр-в реаліз фін політ місц само вряд в межах обран цілей

-чітке розмежування міжрівневих фінансових повноважень

-посил гром контролю за ефективним викор-м фін ресурсів

Фін політика органів місц влади має враховувати як заг нац пріоритети так і спец пріоритети рег розвитку.