Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

49.Сутність міжбюджетних відносин в Україні.

Оскільки бюдж. система являє собою сукупн. взаємопов’язаних бюджетів, а досягти повного збалансування доходів і видатків кожного з бюджетів на основі їх відповідного розподілу неможливо, то в процесі викон-ня бюджетів та на стадії їх складання виникають додаткові взаємовідносини між бюджетами. Міжбюдж. відносини - це відносини між державою, АР Крим і місц.самовряд-ням щодо забезпечення відповідних бюджетів фін. ресурсами, і відповідно розподілу владних повноважень та їх фінансування, передбачених Конституцією Укр. та законами Укр. Метою регулюв-ня міжбюдж. відносин є забезпечення відповідності між повноваженнями на здійснення видатків, закріплених закон-чими актами Укр. за бюджетами, й бюдж. ресурсами, які повинні забезпечувати виконання цих повноважень.

Ці взаємовідносини розглядаються за 3 ознаками:

А) за формою:

бюдж. субсидіювання;

вилучення надлишку доходів;

бюдж. позички;

взаємні розрахунки бюджетів.

Б) за напрямом руху коштів:

●вертикальні (між бюджетами різних рівнів

●горизонтальні (між бюджетами одного рівня)

В Україні тільки вертикальні!!!

В) за характером регламентування:

●регламентовані законод-ми та інструктивними документами;

●договірні - на підставі угоди між відповідними органами влади чи управління.

І) Осн. формою міжбюдж. взаємовідносин є бюджетне субсидіювання – надання фін. допомоги з бюджету вищого рівня бюджету нижчого рівня.

Бюдж. субсидіювання здійснюється у 3-ох формах:

1) Бюдж. субсидія - надання фін. допомоги , необумовлене прямо фін. сатном бюджету, що її отримує.

Можуть бути знеособленими і цільовими. Знеособлені являють собою фін. підтримку з метою збільшення ресурсн. потенціалу відповідного бюджету. Як правило подібна субсидія обумовлюється наявністю відповідних коштів у бюджету вищого рівня. Цільова субсидія видається на фінанс-ня певних потреб чи програм.

2) Бюдж. субвенція – різновид цільової субсидії, що передбачає спільну участь у фінанс-ні певних потреб чи програм двома бюджетами.

Згідно Бюдж. кодексу Укр., бюдж. субвенція фактично визначена як цільова субсидія (видається на конкретні цілі і повертається при нецільовому викор-ні коштів). Отже, якщо субсидія більш пасивний засіб надання фін. допомоги, то субвенція є досить активним інструментом впливу на діяльність органів лади і управління.

3) Бюдж. дотація – фін. допомога на покритття дефіциту бюджету.

Може бути повною чи частковою. Повна – видається у повному обсязі коштів, що не вистачає для фінансування видатків. Особливим різновидом повної дотації в Укр. є дотація вирівнюв-ня. Вони надаються на вирівнювання відповідності дохідної бази кожного бюджету видаткам, які закріплені за цим бюджетом і визначені на основі єдиних для усієї території країни соц-них нормативів. Часткова дотація покриває лише частку дефіциту бюджету

ІІ) Вилучення надлишку доходів (коштів) - це процес передачі коштів бюдж. надлишку з бюджетів нижчого рівня до бюджету вищого рівня.

Таке вилучення практикується лише в умовах адмін. форми управління бюджетом. В умовах бюдж. федералізму подібне вилучення є неприпустимим.

ІІІ) Бюдж. позичкинадання фін. допомоги з бюджету вищого рівня бюджету нижчого рівня з метою покриття тимчасових касових розривів.

Ці позички надаються на умовах поворотності, терміновості, але є безпроцентними. Згідно Бюдж. кодексу укр, отримання бюдж. позичок з бюджету вищого рівня заборонено!!! (їх повинні надавати банк. установи).

ІV) Взаємні розрахунки являють собою передачу коштів з одного бюджету іншому у зв’язку з перерозподілом доходів чи видатків між ними в процесі виконання бюджету.