Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

52.Забезпечення місцевих бюджетів доходними джерелами для виконання власних та делегованих державою фінансових зобов’язань.

Ключову роль у становленні системи самостійних місц. бюджетів відіграють їхні доходи та способи, на основі яких вони формуються. (+Бюдж. дотації, Бюдж. субсидії,бюдж.субвенція).

Власні доходи - це доходи (податк. і неподатк. надходження), що формуються і використ-ться місц. органами влади на підвідомчій їй території.

До власних доходів належать:

місц. податки і збори, платежі, що встановлюються місц. органами влади; доходи комун. підпр-ств; доходи від майна, що належить місц. владі тощо.

Органи місц. самовряд-ня повинні постійно прагнути до збільшення іх частки в загальній сумі надходжень, але частка власних доходів місц. бюджетів в Укр.є вкрай незначною.

Залежно від розміру надходжень до місц. бюджету в % відношенні (повний чи частковий) загальнодерж. доходи (податки і збори) можна розділити на закріплені і регулюючі.

Закріплені доходи - доходи, які законодавчо повністю закріплюються за певним бюджетом і не підлягають передачі нижчестоящим бюджетам або частково закріплюються за вищестоящим бюджетом і у певному обсязі підлягають передачі нижчестоящим бюджетам.

За місцевими бюджетами в основному закріплюються:

місц. податки і збори; •податок на доходи фіз..осіб; податок на прибуток підпр-ств; плата за торговий патент на деякі види підпр. діял-сті; плата за землю; податок із власників трансп. засобів; податок на промисел; надходж-ня коштів від приватиз-ії підпр-ств комун. власності; інші доходи, що зараховуються до місц. бюджетів у розмірах, визначених закон-вом; надходження збору за забруднення навк. природн. середовища в частині, яка належить місц. бюджетам; надходж-ня відрахувань і збору на будівн-тво, реконструкцію, ремонт і утримання автомоб. доріг, доріг загального користув-ня в частині, яка належить місц. бюджетам.

Даний перелік може щорічно змінюватися.

Регульовані доходи характ-ься тим, що вони передаються як відрахув-ня від загальнодерж. податків і зборів із вищестоящого бюджету до нижчестоящих бюджетів для їхнього збалансув-ня. Отже, до регулюючих відносять загальнодерж. податки, які згідно з нормативами відрахувань розподіляються між різними рівнями бюдж.системи. Розміри відрахувань визначаються Верх Радою Укр, виходячи з відповідних соц-ек. нормативів бюдж. забезпеченості населення і стану місц. джерел доходів.

До основних регульованих доходів належать'.

●ПДВ; ●податок на прибуток підпр-ств (за винятком тих, що перебувають у комун. власності); ●акц. збір; • ●прибутк. податок із громадян; ●плата за землю.

Регульовані доходи зараховуються до місц. бюджетів за індивідуальними ставками та єдиними нормативами відрахувань.

Бюдж. дотація – фін. допомога на покритття дефіциту бюджету.

Може бути повною чи частковою. Повна – видається у повному обсязі коштів, що не вистачає для фінанс-ня видатків. Особливим різновидом повної дотації в Укр. є дотація вирівнюв-ня. Вони надаються на вирівнювання відповідності дохідної бази кожного бюджету видаткам, які закріплені за цим бюджетом і визначені на основі єдиних для усієї території країни соц-них нормативів. Часткова дотація покриває лише частку дефіциту бюджету

Бюдж. субсидії - це трансферні ресурси, що надаються з держ.бюджету місц. бюджетам, чи з місц. бюджетів вищого адміністрат. рівня до місц. бюджетів нижчого рівня на фінанс-ня цільових витрат.

Бюдж. субвенція – різновид цільової субсидії, що передбачає спільну участь у фінанс-ні певних потреб чи програм двома бюджетами.

Згідно Бюдж. кодексу Укр., бюдж. субвенція фактично визначена як цільова субсидія (видається на конкретні цілі і повертається при нецільовому викор-ні коштів).