Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

50.Склад і структура взаємовідносин місцевих бюджетів з Державним бюджетом, їх особливості.

Можливо виділити три групи критеріїв, аби розкрити сутність розподілу делегованих державних повноважень між різними рівнями місцевого самоврядування:

Перша група - видатки, пов'язані з функціонуванням бюджетних установ, які забезпечують часткове виконання мінімальних соціольних послуг, гарантованих держ-ю і розташованих найближче до споживачів, забезпечуються радами міст, селищ, сіл ідповідно до виділених державою бюджетних ресурсів.

Друга група - видатки, пов'язані з функціонуванням бюджетних установ, які забезпечують мінімальні соціальні послуги гарантовані державою для всіх громадян України відповідно до норм та стандартів визначених державою, забезпечуються радами міст обласного значення та районими радами, які виступають з цих питань територіальних громад міст, селищ, сіл, що передали їм делеговані державні повноваження

Третя група – видатки, пов'язані з функціонуванням бюджетних установ, які убезпечують гарантовані державою мінімальні соціальні послуги для окремих категорій громадян або видатки на виконання спеціальних програм, потреба в яких існує в усіх регіонах України, забезпечуються в повному обсязі обласними радами.

Процес децентралізації державної влади має супроводжуватися передаванням частини керівних повноважень по вертикалі управління, розширенням самостійності у вирішенні проблем соціально-економічного розвитку території місцевими органами влади.

55.Використання, в процесі виконання бюджету, різних форм взаємодії між Державним і місцевими бюджетами.

В Україні використовуються такі інструменти, як офіційні трансферти, тобто кошти, що передаються з Державного бюджету України місцевим бюджетам, і кошти, що передаються Державному бюджету з бюджетів областей і міст Києва та Севастополя.

Як інструмент організації міжбюджетних відносин в Україні використовуються і міжбюджетні взаєморозрахунки для перерозподілу фінансових ресурсів між рівнями бюдж. системи в процесі виконання Державного і місцевого бюджетів. Бюдж. позички надаються з Держ. бюджету України місц. бюджетам для покриття тимчасових касових розривів у процесі виконання бюджету, вони підлягають поверненню протягом поточного бюджетного року. З місцевих бюджетів вищого рівня можуть надаватися відповідні бюджетні позички органам влади територій нижчого рівня. Для обласних і районних бюджетів Конституцією України передбачено такі інструменти міжбюджетних взаємовідносин, як кошти державного бюджету на формування обласних і районних бюджетів і кошти місцевих бюджетів, що залучаються до обласних і районних бюджетів на договірних засадах.

51.Розподіл видатків відповідно до розподілу повноважень між державною владою і органами місцевого самоврядування.

По-перше, слід сказати, що розмежування доходів і видатків між окремими бюджетами починається з розподілу видатків. В основі розмежув-ня видатків лежить визначення меж функціон-них повноважень між окремими рівнями держ. влади й управління.

При цьому функц-ні повноваження поділяються на:

неделеговані державні повноваження, делеговані та власні повноваження. Розподіл делегованих держ.повноважень здійснюється на основі функціон-ної класифікації видатків бюджету між різними рівнями місц. самоврядування.

Види видатків держави на здійснення функц-них повноважень:

1) Видатки па здійснення неделегованих держ. повноважень - це видатки на забезпечення конституц. ладу держави, держ. суверенітету та інші видатки, які не можуть бути передані на виконання місц. самоврядув-ню. Такі видатки здійснюються за рахунок коштів Держ. бюджету Укр. До видатків на виконання неделегованих держ. повноважень належать видатки на держ. управління, законодавчу і викон. владу, утримання АП Укр, судову владу, міжн. діял-сть, фундамент. та прикладні дослідження, нац. оборону, правоохор. діял-сть, держ. програми підтримки пріоритетних галузей ек-ки, розвитку транспорту та зв'язку, загальнодерж.і інвестиц. проекти, держ. програми ліквідації наслідків Чорноб. катастрофи, створення та поповнення держ. запасів, обслуговув-ня держ. боргу, проведення загальнодерж. виборів та референдумів, інші програми загальнодерж. значення;

2) Видатки на здійснення делегованих держ. повноважень - це видатки, які визначаються ф-іями держави та можуть бути передані на виконання місц. самоврядуванню з метою забезпечення найефективнішого їх викор-ня. Такі видатки здійснюються за рахунок коштів місц. бюджетів і бюдж. трансфертів. Розмежув-ня видів видатків за делегованими держ. повноваженнями між місц. бюджетами відбувається на основі принципу субсидіарності з урахуванням критеріїв повноти надання послуг і наближення їх до безпосереднього споживача;

3) Видатки на здійснення власних повноважень - це видатки на реалізацію прав, обов'язків та ф-ій місц. самоврядув-ня, які мають місц. характер. Такі видатки виконуються за рахунок коштів місц. бюджетів.