Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Местные фин_буржуй вариант[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

106.Дотації з місцевого бюджету на покриття збитків житлових підприємствам та порядок їх розрахунку

Планування видатків місцевих бюджетів на фінансування підпри­ємств комунальної форми власності має свої особливості, оскільки роз­починається з визначення доходів цих підприємств. Як правило, доходи підприємств комунальної форми власності значно менші ніж видатки, тому після ретельної перевірки розрахунків підприємств місцеві фінансові органи планують державну дотацію в розмірі, необхідному для збалансування їх доходів і видатків. При цьому окремо планується дотація з урахуванням не тільки функціонального призначення підприємств, а й напряму надання дотації.

Так, житлово-експлуатаційним конторам надається: бюджетна дотація на покриття збитків від експлуатації, від перевищення сплаченого ПДВ над отриманим і на покриття різниці в тарифах на тепло, яке подається відомчими котельними; дотація на капітальний ремонт.

Тобто дотації з місцевих бюджетів комунальним підприємствам плануються залежно від їх функціонального призначення. Крім того, у дотації комунальним підприємствам може закладатися прибуток, розмір якого залежить від стану місцевого бюджету, з якого планується отримати прибуток.

Порядок розрахунку- Для розрахунку дотації (відшкодування) різниців тарифах на утримання житлового фонду та при будинкових територій використовується граничний рівень плати за користування житлом (квартирна плата) та за утримання житла, затверджений рішенням виконавчого комітету міської ради, в порівнянні з фактичним тарифом, розрахованим виходячи з фактичних витрат по підприємству, яке обслуговує житловий фонд міста.

1. Стаття „Дохід” – включає тільки дохід (без ПДВ) від послуг, наданих населенню по утриманню житлового фонду та при будинкових територій (без нарахувань по даним платним послугам населенню, оренди та експлуатаційних зборів з орендаторів, інших доходів, отриманих не від населення).

2. Стаття„Витрати” – включає витрати. Які понесені підприємством для утримання житлового фонду та при будинкових територій за звітній місяць, і не відшкодовується іншими підприємствами. До складу витрат не включається:- ПДВ (крім платників єдиного податку за ставкою 10%);- Експлуатаційні витрати по приміщенням, переданим в оренду;- Витрати, які відшкодовуються іншими підприємствами;

- Витрати, понесені для надання платних послуг населенню;- Придбання, будівництво, реконструкція, модернізація і ремонт основних засобів;- Придбання нематеріальних активів;- Одноразові виплати працівникам у вигляді матеріальної допомоги та премій до свят, ювілеїв тощо.

107.Фінансування цільових комплексних програм покращення благоустрою житла, розроблених місцевими радами.

Фінансове забезпечення програм здійснюється за рахунок коштів місцевого самоврядування шляхом затвердження міською радою бюджетних призначень управлінню житлового господарства яке є головним розпорядником цих коштів.

Порядок використання коштів. Кошти бюджету місцевого самоврядування, що затверджені Програмою використовуються для фінансування робіт по утриманню об’єктів міського благоустрою.

Фінансування виконання програми здійснюється згідно укладених управлінням житлового господарства договорів з виконавцем програми та актів виконаних робіт у відповідності до діючого законодавства.

Виконання програми з утримання об'єктів міського благоустрою здійснюється одержувачем бюджетних коштів.

Відповідальність і контроль за використання коштів за програмою несе управління житлового господарства виконкому міської ради.

Відповідальність за неякісне виконання робіт з поточного ремонту та утримання об'єктів міського благоустрою покладається на відповідні комунальні підприємства, як одержувачів бюджетних коштів.

ЗУ Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009 - 2014 роки

Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування під час розроблення та затвердження проектів місцевих бюджетів передбачати у них необхідні кошти для забезпечення виконання регіональних та місцевих програм. Фінансування Програми щодо реалізації інвестиційних проектів, у тому числі пілотних проектів у сфері житлово-комунального господарства, здійснюється шляхом:

цільового фінансування відібраних на конкурсній основі проектів;

часткового або повного відшкодування відсоткових ставок за кредитами для реалізації проектів;

повного відшкодування відсоткових ставок за кредитами або часткового погашення основної суми кредитів, що надаються суб'єктам малого та середнього бізнесу, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків для реалізації інвестиційних проектів з енергозбереження у житлових будинках.