Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оп.кон 2.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Таблиця 9. Форма особистісної специфікації

Посада

Необхідні якості

Перелік вимог до працівника

основні

бажані

небажані

1. Фізичний стан

2. Досягнення (освіта, кваліфікація, досвід)

3. Інтелект

4. Спеціальні здібності

5. інтереси

6. Риси характеру

7. Зовнішні умови (домашні умови, соціально-побутові умови)

Завдання щодо визначення кількісної потреби в персоналі полягає у виборі методу розрахунку кількості працівників, встановленню початкових даних для розрахунків і проведенні розрахунку необхідної кількості працівників на певний період часу.

Можна виділити декілька методів розрахунку кількісної потреби в персоналі.

1. Метод, що ґрунтується на використанні даних про час трудового процесу

Цей метод використовують для розрахунку кількості працівників-погодинників і працівників-здільників, яка залежить від працемісткості процесу. Для розрахунку треба використовувати таку типову залежність:

Ч = Час необхідний для виконання виробничої програми(Тн)/ Корисний фонд часу 1 робочого (Ткор) х Коефіціент перерахунку явочної чисельності в спискову

де Ч – чисельність робочих

Коефіцієнт перерахунку розраховується:

Кн. = 1 + % запланованих невиходів / 100

2. Метод розрахунку по нормах обслуговування.

Цей метод використовують для розрахунку кількості робочих-погодинників або службовців згідно з нормами обслуговування машин, агрегатів і інших об,єктів. Для розрахунку використовують таку формулу:

Ч = (Кількість агрегатів х Коефіціент загрузки/Норма обслуговування ) х Коефіцієнт перерахунку явочної чисельності в спискову.

3. Метод розрахунку по робочих місцях і нормативах чисельності

Даний метод розглядають як окремий випадок використання методу норм обслуговування і для розрахунку чисельності робочих користуються такою формулою:

Ч = Необхідна кількість працівників (кількість робочих місць) х Завантаження (норматив чисельності) х Коефіцієнт перерахунку явочної чисельності в спискову

Нормативи чисельності визначають таким чином :

Нч = Обсяг роботи / Норма обслуговування

Для визначення чисельності керівників використовують норми керованості:

  • для керівних посад в підрозділах зі значною питомою вагою робіт творчого нестанлартного характеру, високої кваліфікації або відхиленнями від технології процесу норма керованості повинна бути в межах 5-7 чоловік

  • для керівних посад в підрозділах з достатньо стійким характером робіт, в значній мірі визначеними стандартними організаційно-управлінськими процедурами, норма керованості бути в межах 10-12 чоловік

  • в будь-якому випадку норма керованості не повинна бути більшою за 15-17 чоловіу, інакше колектив стає неуправляємим

4. Статистичні методи

Їх умовно поділяють на дві групи: стохастичні і методи експертних оцінок.

Стохастичні методи – грунтуються на аналізі взаємозв,язку між потребами в персоналі і іншими змінними величинами (наприклад обсягом виробництва). Це регресійний, кореляційний аналіз і розрахунок числових характеристик.

Метод експертних оцінок здійснюється з використанням досвіду спеціалістів і керівників і поділяється на просту оцінку і розширенну оцінку, яка включає в себе однократну і багатократну експертну оцінку.

Проста оцінка – потреба в персоналі визначається керівником відповідної служби, розширена – проводиться групою компетентних працівників (експертів). При однократній оцінці потреба в персоналі оцінюється кожним членом експертної групи окреми і потім узгоджується всіма членами, метод багатократної оцінки має назву метод Дельфі і сутність його полягає в тому, що первинна експертна оцінка узагальнюється і доводиться до відома всіх членів експертної групи.

Розраховуючи потребу в персоналі необхідно враховувати, що вона формується по трьох основних напрямах:

  • потреба на плануємий обсяг виробництва або послуг, враховуючи кількість персоналу що є, тобто планова чисельність персоналу, яка розраховується за такою формулою: Чп=Чб х Іоп / Іпт (де Чп – планова чисельність персоналу у календарному періоді, чол.; Чб – фактична чисельність персоналу в базовому календарному періоді, чол.; Іоп – індекс змін обсягів виробництва; Іпт – індекс змін продуктивності праці). Цей метод використовується у тих випадках коли підприємство працює в умовах стабільного розвитку і стабільної економічної системи, і як правило для розрахунку чисельності робітників. Планова чисельність також розраховується і за допомогою вище охарактеризованих методів розрахунку

  • покриття вибуття персоналу, що передбачається

  • покриття вибуття персоналу, що не передбачається

Тому, для визначення покриття вибуття персоналу розраховуються ще додаткові показники, а саме:

  • додаткова потреба в персоналі: Дч= Ч – Фч (Ч – загальна потреба в персоналі, Фч – фактична кількість персоналу на початок року)

  • додаткова потреба на приріст посад: Дп = Чпл – Чб (Чпл - загальна потреба в персоналі на період, що планується, Чб – загальна потреба в персоналі в базовому періоді)

  • додаткова потреба на заміщення природнього вибуття персоналу: Дв = Чпл х Кв (Кв – середньорічний коефіціент вибуття персоналу)