Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оп.кон 2.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Полтавський університет споживчої кооперації україни

Кафедра менеджменту

Шимановська-Діанич Л.М.

УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

Опорний конспект лекцій

для студентів кооперативних вузів

спеціальностей: 7.0502.01 “Менеджмент організацій”

7.0502.06 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

(Частина ІІ)

Підлягає поверненню до інституту

Примірник №

Полтава 2002

Управління персоналом

Опорний конспект лекцій для студентів кооперативних вузів спеціальностей: 7.0502.01 “Менеджмент організацій”, 7.0502.06 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

Автор: Шимановська-Діанич Л.М. к.т.н., доц.кафедри менеджменту Полтавського університету споживчої кооперації України

Рецензенти:

Горбунко П.Г. завідувач кафедри менеджменту і маркетингу державного технічного університету ім.Ю.Кондратюка

Сосновська О.О. – декан факультету менеджменту Полтавської державної аграрної академії, к.е.н., доцент

Опорний конспект розглянуто і схвалено на засіданні кафедри менеджменту Полтавського університету споживчої кооперації України 24.04.2002, протокол № 10

Рекомендовано до видання і

використання в навчальному процесі вченою

радою Полтавського університету споживчої кооперації України

“___”__________________ 2002 р.

протокол №______

ВСТУП

В умовах становлення ринкової економіки в нашій державі особливого значення набуває питання практичного застосування сучасних форм управління персоналом, які дозволяють підвищити соціально-економічну ефективність будь-якого підприємства.

Сьогодні під час реалізації економічної реформи все більше уваги приділяється підвищенню рівня роботи з персоналом, становленню цієї роботи на міцний науковий фундамент, використанню накопиченого за багато років вітчизняного і зарубіжного досвіду.

Управління персоналом завжди належало до однієї з найскладніших видів людської діяльності, яка вимагає спеціальних знань і без яких неможливе управління. Це особливо важко в умовах ринкової економіки, специфіка якої суттєво впливає на стан ринку праці і на професійну підготовку персоналу.

Спроможність організації ефективно управляти своїми співробітниками є головним джерелом її тривалого процвітання в сучасних умовах, коли йде постійне прискорення технічного прогресу і посилення конкуренції. В свою чергу ця здатність в більшості залежить від компетенції керівників всіх рівнів і спеціалістів по управлінню персоналом: розуміння важливості цієї галузі управління, знання загальних закономірностей поведінки людини в організації, управління сучасними методами управління персоналом.

Ринкове реформування економіки України визначило напрямки корінних змін у сфері управління персоналом та необхідність вивчення їх закономірностей в умовах адаптації до нового середовища господарювання.

Вирішенню даної мети сприяє курс “Управління персоналом”, який є однією з провідних дисциплін, що вивчаються студентами спеціальності 7.05.0201 “Менеджмент організацій” та 7.050206 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”.

Опорний конспект лекцій (частина ІІ) з вище означеного курсу передбачає розгляд семи тем, які присвячені питанням кадрових технлогій процесу управління персоналом в сучасній організації.