Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оп.кон 2.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

5. Кого звільнити не можна?

- Вагітних жінок і тих, що знаходяться у відпустці по догляду за дитиною.

- Працівника в період його тимчасової непрацездатності, якщо його хвороба не затяглася на чотири місяці.

- Працівника, що знаходиться у відпустці.

Два останніх пункти недійсні у випадку повної ліквідації підприємства.

6. Деякі підстави припинення трудового договору

- Угода сторін.

- Закінчення терміну дії договору (крім випадків, коли трудові відносини фактично продовжуються і жодна зі сторін не заявила про їхнє припинення).

- Надходження працівника на військову службу.

- Додаткові підстави, передбачені контрактом

3. Морально-психологічні аспекти звільнення працівників з організації

Процес звільнення – неймовірно хворобливий. Причому не тільки для тих, кого звільняють, але і для того, хто звільняє. Роботодавці важко сприймають розставання зі співробітниками: у них уже багато вкладено, від них очікували віддачі! Крім того, керівники бояться деструктивних дій проти співробітників, що залишаються, і устаткування. Істерик. Образ. Відмовлянь підписати заява. Домовленостей і прохань. "Торгівлі" із приводу компенсації.

Які задачі встають перед керівництвом у випадках необхідності проведення звільнень?

По-перше, це надання психологічної підтримки особі що звільняється. По-друге, запобігання деструктивної поведінки стосовно співробітників, що залишаються.

У разі потреби проведення масових звільнень необхідна розробка дрібних деталей процедури. Можна запропонувати, наприклад, здійснення такого апробованого варіанта.

Вся акція повинна пройти в один день. Спочатку – промова керівника, у якій робиться акцент на подяку всім співробітникам, як тим, хто продовжить роботу, так і тим, з ким компанії з жалем прийдеться розстатися. Потім співробітників як би у випадковому порядку (насправді – звільняють спочатку) перевозять в інше місце, де розділені на чотири команди менеджери по двох розмовляють з кожним співробітником. Наприкінці розмови співробітник, що звільняється, повинен підписати необхідні папери і повернути пропуск на роботу, а той що залишається - новий договір. Звільненим надається компенсаційний пакет, однаковий для усіх, хто пропрацював у компанії понад 3- місяців. Протягом 3-х днів звільнені зобов'язані забрати свої речі з робочого місця. На ці дні в компанію запрошуються охоронці, що повинні стежити за тим, щоб ніхто нікого не побив і нічого зайвого не виніс. Нагадуємо, що весь ефект процедури може бути зведений на "ні" похмурим охоронцем, що невідступно слідує за співробітником. Краще охоронця посадити в непомітному куті на випадок необхідності. Саму його присутність буде чесно пояснити заздалегідь.

При підготовці цієї акції необхідно провести попередню роботу з менеджерами по прийняттю ними на себе відповідальності за рішення компанії, а також – експрес-тренінг по грамотному проведенню бесіди зі співробітниками. Наступним кроком стане проведення наради зі співробітниками, що залишаються. Звичайно, при будь-якому звільненні менеджери стурбовані емоційним станом осіб, що звільняються.

Можна запропонувати пам'ятку, що допоможе менеджеру вивести особу, що звільняється з позиції скривдженої всім і всіма людини в позицію людини дорослої, відповідальної за своє життя.