Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оп.кон 2.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Таблиця 21.Тривалість робочого часу для окремих категорій працівників

Категорія працівників

Тривалість робочого часу

Нормальна тривалість робочого часу

Усі категорії працівників (за винятком перерахованих нижче)

40 годин на тиждень Робочий день скорочується на 1 годину напередодні святкових днів* (Загальна норма обов'язкова для всіх роботодавців незалежно від форми власності підприємства)

Скорочений робочий час

Працівники, що не навчаються в освітніх установах: у віці від 16 до 18 років у віці від 15 до 16 років

36 годин на тиждень 24 години на тиждень

Працівники, що сполучають роботу з навчанням у загальноосвітніх і освітніх установах початкового і середньої професійної освіти у віці: від 16 до 18 років від 15 до 16 років

18 годин на тиждень 12 годин на тиждень

Учні, що працюють під час канікул, у віці: від 16 до 18 років від 14 до 16 років

36 годин на тиждень 24 години на тиждень 

Працівники, зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці

36 годин на тиждень

Лікарі і середній медичний персонал

Від 33 годин на тиждень (5,5 години на день при 6-денному робочому тижні) до 38,5 години на тиждень

Педагогічні працівники освітніх установ

36 годин на тиждень

Жінки, що працюють у сільській місцевості (включаючи робітниць сільськогосподарського виробництва, цехів промислових підприємств і інших підприємств, що знаходяться в сільській місцевості)

36 годин на тиждень

Інваліди I і II груп

35 годин на тиждень

Нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень. Для працівників у віці від 16 до 18 років і на роботах зі шкідливими умовами праці ця норма складає 36 годин, для працівників від 14 до 16 років – 24 години. Шестиденний робочий тиждень установлюється тільки у випадку недоцільності введення п'ятиденної.

Напередодні святкових і вихідних днів тривалість робочого часу (якщо вона не скорочена) зменшується на одну годину. Аналогічно тривалість зміни в нічний час скорочується на одну годину. Однак там, де це необхідно за умовами виробництва, тривалість нічної зміни може зрівнюватися з денною. Нічним вважається час з 10 годин вечора до 6 годин ранку.

За згодою між працівником і адміністрацією може встановлюватися неповний робочий час із пропорційною оплатою. Це не впливає на тривалість відпустки і виробничого стажу.

На безупинно діючих організаціях може вводитися підсумований облік робочого часу. На окремих виробництвах робочий день може бути розбитий на частині для того, щоб загальна тривалість робочого дня не перевищувала встановленої.

Понаднормові роботи допускаються у виняткових випадках і не можуть перевищувати 4 годин протягом 2 днів підряд і 120 годин у рік.

Працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більш 2 годин. Він не входить у робочий час. У випадку неможливості встановлення перерви працівнику надається можливість прийому їжі до робочий час.

Тривалість щотижневого безупинного відпочинку не може бути менше 42 годин. Робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні допускається у виняткових випадках, передбачених КЗпП. Робота вихідного дня компенсується наданням іншого вихідного дня, або за згодою сторін, у грошовій формі, але не менш ніж у подвійному розмірі.

Працівнику також надається щорічна відпустка. Заміна його грошовою компенсацією не допускається, крім випадків звільнення працівника, що не використовував відпустку. За сімейними або іншими поважними обставинами працівнику може бути надана відпустка без збереження заробітної плати. У необхідних випадках виходячи з можливостей виробництва ця відпустка може бути відпрацьована надалі за згодою сторін.

Облік робочого часу і контроль за його використанням є необхідною основою всієї роботи по укріпленню трудової дисципліни. На даний момент існують такі системи організації обліку робочого часу і контролю за його використанням:

  • карткова (за допомогою контрольного годинника)

  • жетонна (з використанням табельних жетонів або марок)

  • пропускна (здавання та видавання працівникам пропусків)

  • рапортно-відомосна (використання рапортів або табельних відомостей, які надходять від керівників підрозділів)

  • за допомогою контрольно-пропускних пристроїв.

ЛЕКЦІЯ. Управління процесом звільнення працівників

  1. Сутність процесу звільнення персоналу, принципи та основні методи

  2. Правові аспекти звільнення працівників з організації

  3. Морально-психологічні аспекти звільнення працівників з організації

  4. Світовий досвід управління звільненням персоналу