Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оп.кон 2.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

1. Перші кроки в новій посаді

Отже, вас призначили на нову посаду, тепер ви - співробітник компанії.

З чого почати? Як побудувати своє входження в нову організацію? Яким бути? Дуже слухняним або незалежним і самостійним, найкрасивішим або найскромнішим, просто самим собою або треба трохи себе прикрасити?

Питання, питання... Вони дуже важливі для багатьох і багатьох, що вперше приходять у нову фірму. Звичайно, можливі і побоювання - як приймуть, чи сподобаюся колегам, керівнику, підлеглим, чи справлюся в професійному плані.

Що ж найголовніше в перших кроках у компанії? Можна не повірити, але важливіше понад усе - це перші секунди вашої появи у фірмі. Нехай усі говорять, що зустрічають по одежинці, а проводжають по розуму, але...

Варто запам'ятати і користатися цим завжди, щодня: у вас ніколи не буде другого випадку зробити перше враження. Перше враження - і щодня!

Успішних працівників пізнають, коли вони з'являються в дверях. Це не залежить від того, у що вони на даний момент одіті, у костюм або джинси. Вони роблять враження сильної особистості за рахунок своєї пізнаваємості і доглянутості. Так, вони заздалегідь знають, що і як носять у цій компанії і різко не виділяються одягом, особливо в перший день. Але вони мають зовнішній вигляд, що запам'ятовується.

Так, у новачка повинне бути щось своє. Вигляд, співвіднесений з його душею, його характером, звичками. Те, що називають "його чи її стилем". До речі, в одягу теж є душа і характер. І одяг впливає на наш настрій. А скільки угод було вдалих саме в улюбленій краватці, або в "щасливих" прикрасах. У нього ця краватка вже до дірок протерлася, а він її надягає на найважливіші зустрічі. Ця краватка стала його талісманом. Вона допомагає йому настроїтися на перемогу, у ній людина починає знову вірити у свої сили.

А особистий стиль? Важко сказати про це заочно. Якщо є можливість - порадьтеся з професіоналом. У чоловіків може бути особливий прийом зав'язування краватки або тон сорочки. Жінки можуть собі дозволити легкий шарф або капелюшок.

Узагалі дуже важливий внутрішній настрой. Повірте, перший раз на нову роботу - це не дуже страшно, але це - страшно цікаво! Життя дарує вам черговий шанс - посміхніться йому. І нехай цю посмішку побачать ті люди, з якими ви сьогодні зустрінетеся. Але... Разом з тим, не хотілося б, щоб на початку дня приходили хмурі або роздратовані працівники.

Посміхніться кожному, посміхніться саме йому. Не посміхайтеся, щоб сподобатися. Посміхайтеся, тому що вони вам подобаються, тому, що вони частина того нового, що складатиме найближчий відрізок вашого життя. Так, усі ці люди - тепер частина вашого життя - у кожнім є щось гарне. Знайдіть це гарне - і вони будуть вашими друзями.

Вітайтеся першим. Якщо ви - дама, ви протягаєте руку першою, чоловік чекає, коли в нього з'явиться така можливість. Але рукостискання повинне бути енергійним - не слабким, але і не повинно дробити кістки партнерів.

Якби ви тільки знали, скільки контактів не вийшло, скільки угод зірвалося винятково через слабке або хворобливе рукостискання! Багато хто, так, на жаль, занадто багато хто приділяють цьому підвищену увагу, орієнтуються на це у своїх подальших рішеннях. Безвладне рукостискання дозволяють тільки, мабуть, творчим натурам, художникам, дизайнерам.

І, нарешті, спробуйте побільше слухати і менше говорити! Ви зробите тоді враження інтелігентної, думаючої, поважаючої і турботливої людини. Однак, якщо співрозмовник - гарний слухач і хоче, щоб ви поговорили, зробіть йому послугу.

Ще кілька застережень. Будьте готові до того, що не усі будуть раді вашій появі в компанії. У всіх свої справи, для деяких - ви конкурент у цій вічній боротьбі за місце під сонцем. Цей лід вам слід буде зламати своєю відкритістю, щирістю і професіоналізмом. Не всі компанії мають спеціальну адаптаційну програму навчання, у якій орієнтують новачків, дають їм необхідну інформацію про організацію, про основні правила і традиції.

Може бути, вам доведеться випитувати в нових колег навіть такі речі, як: де туалет і як пройти в їдальню. Ніколи не переживайте через дрібниці. Не тримайте зла на ваших колег. Живіть красиво, тобто добрим і активним життям.

Валерій Анатолійович Поляків, один із кращих експертів в області підбора кваліфікованих кадрів, "дідусь російського рекрутмента", як назвав його журнал "Професіонал", багато писав про переважну поведінку новачка. У своїй блискучій книзі "Технологія кар'єри" він радить, приходячи на нову роботу, постаратися врахувати стиль, прийнятий у цій організації. До речі, у багатьох фірмах існує звичай відзначати так звану "прописку", найчастіше це виражається в частуванні колег при одержанні першої зарплати. Постарайтеся довідатися, чи є такий звичай в організації, де ви почали працювати.

Найкраще, принаймні, на початку не виділятися ні в гіршу, ні в кращу сторону. Це стосується і манери себе тримати: Не ставте себе нижче, або вище за навколишніх. Привітна дружелюбність - кращий ключ до визнання в новому колективі. Особливо корисними можуть виявитися гарні відносини із секретарками. Ніколи не беріть участь у конфліктах і склоках.

Знайомлячись з колегами, відразу ж виявляйте готовність допомогти усім, чим зможете, будьте уважні до навколишніх, робіть люб'язності, допомагайте, звертайтеся за порадою. Щирість ставлення до людей, невдаваний інтерес - вірний засіб швидко завоювати симпатію і навіть любов навколишніх. Воно окупається сторицею і має величезну притягальну силу.

Отже, що ж робити, коли ви прийшли на нову роботу? Правило перше: не жени коней. Хоча б півроку буде потрібно для того, щоб правильно зорієнтуватися, передчасні поспішні рішення можуть призвести до непоправних наслідків. Не кваптеся привертати до себе надмірну увагу із самого початку, це може дуже насторожити ваших колег. Починайте спокійно, але не будьте занадто пасивні.

Правило друге - вивчіть організаційну структуру, познайомтеся з основними підрозділами і головними людьми. Спробуйте розібратися, як і ким приймаються рішення. Зверніть увагу, хто з ким спілкується, хто з ким дружить. Головне відчути, який у колективі клімат. Доброзичливий, сугубо діловий, грайливий чи суворий. Коротше кажучи, спочатку не заважає пограти в шпіона. Тільки не забувайте про такт і почуття міри. Варто чітко знати мету і задачі свого відділу і вашого начальника, намагайтеся усе робити з урахуванням цих цілей. Навіть якщо поки ви не можете їх прийняти для себе цілком.