Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оп.кон 2.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Пошук через засоби масової інформації

Публікації вакансій в газетах – найбільш розповсюджений метод. Його переваги – відносна дешевизна і широке коло охоплення потенційних претендентів. Але є і серьозні недоліки: відсутність гарантій що інформація діййде до потрібного адресату, що на неї відкликнеться спеціалість, який буде знати манам альні відомості щодо роботи, яка пропонується. Щоб підвищити дієвість об,яв, необхідно намалювати повний “портрет” бажаного спеціаліста, визначити які газети і журнали він читає, де він працює, його доход, пільги. Це дозволить точніше визначити інформаційні канали для зві,зку з потенційним кандидатом.

Пряма реклама в пресі

Для кожного класу вакансій існують свої друковані видання, публікації в яких приносять максимальний ефект. Щоб уникнути небажаних витрат, доцільно керуватись правилом: “чим менш кваліфікованого спеціаліста ви підшукуєте, тим у більш дешеві видання необхідно звертатись, і навпаки”.

Непряма реклама в пресі

Досить результативною і відносно дешевою може бути так звана скрита реклама. Матеріал може повідомляти про досягнення, або складності фірми, скандали, надзвичайні події (сенсації, які навіть іноді придумують). Головне – зацікавити читачів текстом де є скрите запрошення на роботу. Іноді навіть для створення так званої “риби” користуються послугами професіоналів в галузі журналістики.

Радіо

Реклама на радіо найбільш ефективна для пошуку кандидатів на робочі професії, для молоді.

Телебачення

Рекламний час на телебаченні досить дорогий і відносно обмежений щодо виходу в ефір. Тому увагу слід приділяти кабельному телебаченню. А найбільший ефект досягається при підборі малокваліфікованого персоналу.

Інтернет

Один з найбільш перспективних каналів пошуку спеціалістів технічного профілю. Але не всі ще фірми можуть собі дозволити користуватись цими послугами і відносно невеликий вибір кандидатур.

Неформальні канали

Переваги очевидні: можна знайти спеціаліста будь-якого профілю і класу при нульових витратах. Недоліки також очевидні – досить невеликий вибір спеціалістів необхідної кваліфікації серед родичів, знайомих і знайомих знайомих.

Співробітництво з освітніми закладами

Великий вибір але мінімальний досвід роботи або його відсутність. Офіційні листи до вузу малоефективні, більше користі від неформального спілкування з працівниками навчального закладу (деканати, кафедри, учбова частина). Можна підібрати 2-3 кандидатури практично безплатно.

Проте слід пам,ятати, що перспективні студенти знаходять майбутнє робоче місце за 1-2 роки до закінчення вузу. Це стосується випускників фінансових, економічних, юридичних факультетів. Випускникам чисто технічних спеціальностей значно складніше влаштуватись на роботу. Варто пошукати і серед курсів перекваліфікації і підвищення кваліфікації.

Пошук внутрі власної фірми

Найдешевший спосіб. Але є і недоліки – припиняється надходження до фірми нових людей зі свіжими ідеями, складнощі з підбором кандидатури на місце що звільнилось.

Роздача запрошень на вулиці, розповсюдження через поштові скриньки

Досить ефективно для малокваліфікованого персоналу і не може бути застосовано для менеджерів середньої і вищої ланки. Досить ефективно діє об’ява на транспорті.