Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OSVITI_I_NAUKI_UKRAYiN1 (2).doc
Скачиваний:
137
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

4. Прочитайте текст. Визначте стилістичні особливості словоформ. Зробіть лінгвістичний аналіз.

Заповідний комплекс Асканії

Вона у самому центрі таврійського степу – знаменита Асканія-Нова. Перший радянський заповідник на українській землі. 1919 року колишній поміщицький маєток декретом ґраднаркому оголошено народним заповідним парком, 1921 року – державним степовим заповідником. Сьогодні цей складний природоохоронний комплекс не має аналогів у світі.

То ж чим знаменита Асканія-Нова?

Насамперед єдиним у Європі великим масивом типчаково-ковилового степу - понад 11 тисяч гектарів. Півтори тисячі з них абсолютно заповітні,

26

що не знали плуга й коси. У цілінному степу охороняється понад 5,5 тисячі видів і форм рослин, 6 тисяч видів тварин. Понад 100 рідкісних представників місцевої флори і фауни занесено до Червоних книг України, Радянського Союзу, міжнародної спілки охорони природи та природних ресурсів.

У заповіднику єдиний в Україні дендропарк, зрощуваний артезіанською водою. Завдяки цьому він і піднявся зеленою базою серед засушливого степу Херсонщини. В його колекційному фонді понад тисячу видів і форм древніх і тисяча вісімсот видів і сортів трав’янистих рослин. Нарешті, славна Асканія-Нова своїм зоопарком з унікальними табунами коней Пржевальського, стадами бізонів, антилоп кайна, муфлонів, десятків інших тварин. Це безцінний генофонд для сьогоднішніх і майбутніх селекціонерів.

Закономірно, що рішенням ЮНЕСКО 1984 року присвоєно статус біосферного і включено до міжнародної мережі (За А.Андрієнко).

Модуль п тематика лекцій

Тема 4. Текст як предмет лінгвістичного аналізу, його види і частини.

Правильність визначення художньої ідеї підтверджується аналізом мовних засобів усіх рівнів: лексичного складу художнього тексту, граматичних форм та тропів, а також метра, ритму, рими і звукового складу поетичного тексту — мовних рівнів, семантика яких встановлюегься на рівні підсвідомого.

Лінгвістичний аналіз художнього тексту за своєю природою завжди має бути і максимально глибинним (наскільки дозволяє інтелект і практика до­слідника), оскільки тільки аналіз мовної матерії художнього тексту може за­безпечити найбільш об'єктивне, безпристрасне його дослідження.

Частковий лінгвоаналіз проводиться в школі. Природно, що його зміст відповідає знанням учнів з української мови, історії й теорії літератури. На­приклад, при вивченні у 5-му класі вірша М. Рильського «Дощ» можна вико­ристати такі елементи лінгвоаналізу: 1) встановлення художньої ідеї твору; 2) інтерпретацію ключових слів; 3) складання словника поетичного тексту. В 11-му класі при опрацюванні поезії «Яблука доспіли», крім названих, доціль­но застосувати ще такі: 1) з'ясування семантичного ореолу віршового розмі­ру; 2) складання словника частотності найбільш уживаних слів; 3) визначен­ня тематичних полів.

Вибірковий аналіз, як правило, роблять дослідники-інтерпретатори ху­дожньої словесності. Вони вибирають для вивчення той мовний рівень, який найпоказовіше доказує тезу дослідження.

27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]