Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 к сессия / Экономика труда / Полонский, РассуловаЕкономика труда 2010 Учебное пос..doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
3.57 Mб
Скачать

3. Показники і методи виміру продуктивності праці

Продуктивність праці персоналу доцільно розглядати як еко­номічну категорію та як показник ефективності праці. Як економічна кате­горія продуктивність праці характеризує ефективність трудових витрат відпо­відно до кількості створеної продукції у результаті живої праці. Продук­тивність праці - це кількість продукції (робіт, послуг), яка вироблена од­ним працівником в одиницю часу.

Як економічний показник продуктивність праці вимірюється двома способами:

1. Прямий - кількість продукції, виробленої за одиницю часу; обернений - кількість робочого часу, що витрачається на вироб­ництво одиниці продукції.

2. Обернений – кількість робочого часу, що витрачається на виробництво одиниці продукції.

При застосуванні прямого методу рівень продуктивності праці визначається кількістю продукції (товарів, послуг), виробленої одним робітником за одиницю часу (годину, день, місяць, рік); основ­ним показником є виробіток (В), який в загальному вигляді виража­ється відношенням:

В = М/Т

де М - маса (кількість) виробленої робітником продукції (товарів, послуг);

Т - час, затрачений робітником на виробництво даної продукції (година, зміна).

Оберненим методом визначають трудомісткість продукції (t) - кількість робочого часу, що витрачається на виробництво одиниці продукції (товару, послуг) і вимірюється в нормо-годинах, людино- годинах:

t = Т / М

Виробіток і трудомісткість - це дві взаємодоповнюючі характе­ристики продуктивності праці, між ними існує обернена залежність: при зниженні трудомісткості виробіток зростає.

В економічній теорії і практиці відомо два поняття продук­тивності праці: продуктивність суспільної та індивідуальної праці. Продуктивність суспільної праці виражає рівень затрат робо­чого часу у виробництві за середньою кваліфікацією, інтенсивні­стю. При визначенні продуктивності суспільної праці врахову­ються затрати уречевленої і живої праці, тоді,як при оцінці індивідуальної праці — тільки праці живої.

При оцінці рівня затрат суспільної (живої й уречевленої) праці варто враховувати також працю машинобудівників, що створили добувний комбайн, працю металургів, що виплавили метал, пра­цю добувачів залізної руди, енергетиків тощо.

Економічний закон підвищення продуктивності суспільної праці, за визначенням К. Маркса, виражається в наступному: «Підвищення продуктивності праці полягає в тому, що частка живої праці зменшиться, а частка минулої праці збільшиться, але збільшиться так, що загальна сума праці, що міститься в товарі, зменшується; отже, кількість живої праці зменшується більше, ніж збільшується кількість минулої праці».

Звідси, індекс продуктивності суспільної праці в масштабі держави (Іпт.о) визначається за формулою:

І пт.о. = Іввп / І п.м.в.

де Іввп — індекс росту внутрішнього валового продукту;

Іп.м.в.— індекс зміни чисельності працівників матеріального виробництва.

Продуктивність індивідуальної праці в конкретному виробництві розраховується за допомогою таких показників:

1. Річний виробіток на одного працівника:

Вр = Q / Чсо або Вр = ТП / Чсо

де Q - обсяг виробництва в натуральному вимірі;

ТП - товарна продукція в оптових цінах підприємства;

Чсо - середньооблікова чисельність персоналу;