Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 к сессия / Экономика труда / Полонский, РассуловаЕкономика труда 2010 Учебное пос..doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
3.57 Mб
Скачать

5. Тенденції в удосконаленні нормування праці в умовах ринкових відносин

Нормування праці в умовах ринкових відносин є найважливішим чинником зростання ефективності виробництва і праці.

З початком реформ методичні основи нормування праці не за­знали практично жодних змін. Разом з тим різноманітність форм власності в корені змінило організацію цієї роботи як на рівні підприємств, так і в масштабах країни.

Свобода підприємництва і повна економічна самостійність характерні для ринкової економіки, вони сприяють тому, що основні виробничі питання вирішуються на рівні підприємства: вибір форм і системи оплати праці, методів її організації, встановлення величини затрат і визначення результатів праці, загальної чисельності персоналу й оптимальних співвідношень між різними категоріями і групами працівників, перегляд норм.

На етапі переходу до ринкової економіки до управління бага­тьма підприємствами прийшли менеджери, які недооцінюють роль нормування праці. У результаті знизилося охоплення нормуванням праці працівників багатьох категорій і професій, погіршилася якість застосовуваних норм.

Розвиток ринкових відносин передбачає широке застосування трудових норм, скрупульозну їх корекцію.

Без нормативного регулювання тривалості робочого часу, рівня напруженості норм праці, організації раціонального використання трудових ресурсів, зниження трудозатрат не домогтися високої ефективності виробництва.

Для встановлення економічно і соціально обґрунтованих тру­дових затрат важливо оцінити рівень інтенсивності праці. Основні показники такої оцінки: часові характеристики використання робочого часу, обумовлені ступенем зайнятості працівника активною роботою, темп праці, тяжкість праці, «зона праці». Необхідно, щоб норми праці і закладена в них інтенсивність забезпе­чували підвищення продуктивності праці, зростання прибутку при мінімальних затратах на робочу силу.

Ринкові відносини і продуктивність праці знаходяться в причинно-наслідковому взаємозв'язку.

Нормування трудових процесів, виходячи з концепції, прийнятої в розвинутих ринкових економіках, тісно пов'язане з підвищенням продуктивності праці. Характерним є комплексне проектування трудових технологічних процесій, устаткування, оснащення й обґрунтованих норм трудових витрат. Цьому сприяє сформована методологічна і матеріально технічна база нормування, а також створення автоматизованих систем мікроелементного нормування банків даних і т.д. Автоматизовані системи нормування, як правило, функціонують у комплексі з автоматизованими системами планування й організації виробництва.

У розвинутих країнах нормування праці традиційно розглядається як найважливіша складова ланки внутрішньофірмового управління. Встановлення витрат праці, що здійснюється на основі нормування, пов'язується з плануванням, організацією, мотивацією, контролем, тобто саме з тими складовими функціями, що несе в собі управління.

Головними причинами, що обумовлююсь актуальність нормування праці, на думку закордонних фахівців, є економічні, основна з них – необхідність постійного зниження затрат виробницт­ва і підвищення на цій основі прибутковості і конкурентоздатності.

Найважливішим напрямом діяльності передових фірм західних країн є посилення контролю й обліку затрат «живої» праці, зниження затрат на робочу силу.

Найважливішою тенденцією в удосконаленні нормування праці в умовах ринкових відносин мають стати такі напрями: