Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 к сессия / Экономика труда / Полонский, РассуловаЕкономика труда 2010 Учебное пос..doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
3.57 Mб
Скачать

8. Дисципліна праці як елемент її організації

В умовах ринкової економіки підприємство не може досягти успіху в конкуренції з іншими товаровиробниками, якщо в трудовому колективі немає високої дисципліни праці, що опирається на загальну й особисту матеріальну зацікавленість його працівників у високих кінцевих результатах виробництва.

Це значить, що робота зі зміцнення дисципліни праці в умовах ринку вимагає глибокої перебудови системи трудової мотивації персоналу підприємства, організації оплати праці, формування нормування праці, про що мова буде йтиме в інших розділах даного навчального посібника.

Зміцнення дисципліни праці є елементом організації праці. Поняття, "дисципліна праці" має зовнішній та внутрішній аспекти.

Зовнішній аспект розкривають такі поняття як "державна дисципліна" – ступінь виконання вимог суспільства до суб'єктів господарювання, дотримання законодавства у галузі праці; "договірна дисципліна" – дотримання прийнятих підприємством обов'язків перед контрагентами з виробничих стосунків.

Внутрішній аспект дисципліни праці включає у себе виробничу дисципліну, яка характеризується ступенем додержання правил експлуатації обладнання, пристосування, норм витрати матеріалів, пального, енергії, правил охорони здоров'я та техніки безпеки, раціональністю використання виробничих потужностей, ритмічністю виробництва, якістю обслуговування робочих місць. Складовою частиною поняття, "виробнича дисципліна" є технологічна дисципліна, яка характеризує додержання порядку ведення технологічних процесів.

Трудова дисципліна відображає ступінь додержання працівниками встановлених режимів у праці та відпочинку, правил внутрішнього розпорядку.

Таким чином дисципліна праці охоплює усі боки поведінки працівників підприємства у процесі їх трудової діяльності і складається із сукупності державної, договірної, виробничої та трудової дисципліни.

Дисципліна праці є об'єктивно необхідною формою зв'язку між працівниками, що беруть участь у процесі праці. Її основна вимога полягає в тому, щоб люди, що беруть участь у єдиному або різних, але зв'язаних між собою процесах праці, підкорялися певному порядку поводження. Характер цього підпорядкування, з одного боку, визначається особливостями застосовуваної техніки й технології виробництва, з іншого боку – є похідним від соціально-економічних відносин, що встановилися в суспільстві й у трудовому колективі.

Розвиток людського суспільства в минулому й в умовах сьогодення характеризується в різному ступені вираженими тенденціями руху до все більше вільних і добровільних форм праці. Відповідно змінюється й відношення до праці, у характері якого по міру розвитку більш високих форм організації праці усе більше затверджуються елементи добровільності, свідомості, самоорганізації. Цей процес тривалий. У сучасних умовах ще необхідні спеціальні методи зміцнення дисципліни праці: адміністративні, правові, організаційні, економічні, матеріальні й моральні. Кожний з методів відіграє особливу роль, але існує й тісний взаємозв'язок між ними. Так, адміністративні методи пов'язані з дотриманням певних норм, передбачених законодавством про працю. Прикладом є вимоги до дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, які встановлюються в колективних договорах.

Важливу роль у зміцненні дисципліни праці відіграють організаційні заходи, спрямовані на поліпшення використання робочого часу й устаткування, на впровадження наукової організації праці й виробництва, удосконалювання системи керування. Використаються також методи матеріального впливу. Вони носять або заохочувальний, стимулюючий характер (преміювання, підвищення заробітної плати, нагородження коштовними подарунками, видача путівок у санаторії й будинку відпочинку й т.п.), або карний (позбавлення премій, відшкодування збитку, позбавлення прав на одержання різних пільг).

На практиці використовується також широкий діапазон засобів морального впливу на працівника з метою зміцнення дисципліни праці.

Дисципліна праці виступає в різних видах, як трудова дисципліна у вузькому змісті слова і як виробнича дисципліна.

Виробнича дисципліна означає дотримання встановленої технології, режимів роботи устаткування, виробничих графіків, вимог техніки безпеки тощо. А під трудовою дисципліною у вузькому змісті слова розуміється дотримання насамперед правил внутрішнього трудового розпорядку.

Чітка організація й ритмічність виробництва – це одне з найважливіших питань, пов'язаних з дисципліною праці. Високий рівень організації й ритмічності сам визначає високу дисципліну праці й успішну роботу взаємозалежних ділянок і ланок виробництва, раціональність використання робочого часу, результативність праці багатьох людей, а також їхню заробітну плату, інтерес до праці, якість продукції й роботи.

Для досягнення високої дисципліни праці, у свою чергу, велике значення має стан організації праці як на кожному робочому місці, так і на підприємстві в цілому. Кожне робоче місце, що функціонує в загальній системі виробництва, вимагає безперебійного, ритмічного забезпечення матеріалами, інструментом, технічною документацією тощо.

У сучасних умовах значно зросла роль колективних трудових процесів і групової форми організації праці. Практика показує, що переваги колективної праці знаходять висвітлення й у зміцненні трудової дисципліни. Так, бригадний підряд підсилює зацікавленість людей, що працюють у єдиному технологічному процесі, у своєчасному і якісному виконанні своїх обов'язків і в результатах загальної праці.

Механізм формування ти постійного додержання дисципліни праці відбиває систему управління персоналом підприємства та спирається на засоби державного забезпечення виконання законодавства.

Підберіть вірні відповіді:

А). Суспільна організація праці

Б). Організація праці на підприємстві

В). Організація праці в широкому розумінні

Г). Розподіл праці в загальній формі

Д). Розподіл праці на підприємстві

Е). Функціональний розподіл праці

Ж). Технологічний розподіл праці

З). Професійний розподіл праці

І). Кваліфікаційний розподіл праці

К). Кооперація праці

Л). Бригада

М). Комплексна бригада

Н). Спеціалізована бригада

О). Сумісництво професій (посад)

П). Робоче місце

Р). Планування робочого місця

С). Атестація робочого місця

Т). Трудовий процес

У). Операція

Ф). Трудовий прийом

Х). Трудова дія

Ц). Трудовий рух

Ч). Виробниче середовище

Ш). Естетика праці

Щ). Робочий час

Є). Гнучкий робочий час

Ю). Ковзаний робочий час

Я). Виробнича дисципліна

1). Об'єднання людей з приводу планомірної та сумісної участі у одному або різних, але пов'язаних між собою процесах праці.

2). Система використання живого труда, певний порядок побудови та здійснення трудового процесу, що дозволяє найбільш ефективно з'єднати техніку та людей у єдиному виробничому процесі і забезпечує підвищення продуктивності праці, охорону здоров'я працівника, його професійне та духовне зростання.

3). Процес прямого чи опосередкованого впливу працівника через технічні засоби на предмет праці з метою виготовлення продукції (виконання робіт, надання по­слуг), що супроводжується витратами фізичної і нервової енергії людини.

4). Відокремлення (розмежування) діяльності людей у процесі спільної праці.

5). Група працівників, що спільно здійснюють виробничий процес або окрему його частину й колективно відповідальних за результати своєї роботи.

6). Низка загальних моментів, сукупність яких визначає можливість та умови функціонування будь – якого виробництва у конкретній країні.

7). Визначається гнучким графіком роботи, тобто замість точної фіксації її початку та закінчення передбачуються певні проміжки часу, протягом яких вона може починатися і закінчуватися, але при цьому робітник повинен обов'язково бути на робочому місці.

8). Найбільш раціональне просторове розміщення матеріальних елементів виробництва – устаткування, засобів зв’язку, технологічних й організаційних залишків тощо, а також працівника.

9). Тривалість участі людини в організованому трудовому процесі, протягом якого вона повинна виконати свої виробничі або службові обов'язки.

10). Система здійснен­ня трудового процесу, що визначає порядок і умови поєднання та здійснення складових його часткових трудових процесів, взаємодії виконавців і їх груп із засобами праці й один з одним для досягнення поставленої предметної мети спільної діяль­ності і забезпечення заданого соціально-економічного ефекту.

11). Проявляється у двох напрямках: між категоріями працівників входять до складу персоналу підприємства, і між основними й допоміжні працівниками.

12). Зона докладання праці, визначена на підставі трудових і інших діючих норм і оснащена необхідними засобами, призначеними для трудової діяльності одного або декількох виконавців.

13). Закінчений цикл діяльності працівника (або групи працівників) на даному робочому місці щодо змінювання предмету праці (його розміру, форми, упорядкування деталей тощо).

14). Відокремлення окремих часткових трудових процесів, що здійснюються з метою скорочення виробничого циклу за рахунок одночасного виконання різних робіт, а також для підвищення ефективності виробництва в наслідок більш швидкого придбання виробничих навичок працівником за рахунок спеціалізації в операціях що виконуються.

15). Організують із робітників різних професій для виконання комплексу технологічних різнорідних, але взаємопов'язаних робіт, що охоплюють повний цикл виробництва продукції або її закінчену частину.

16). Розчленування виробничого процесу за окремими фазами, технологічними комплексами, видами робіт та операціями.

17). Комплекс трудових рухів що виконуються одним а декількома робочими органами людини при виконанні частини трудового прийому.

18). Характеризується ступенем додержання правил експлуатації обладнання, пристосування, норм витрати матеріалів, пального, енергії, правил охорони здоров'я та техніки безпеки, раціональністю використання виробничих потужностей, ритмічністю виробництва, якістю обслуговування робочих місць.

19). Виконання працівником поряд із своєю основною роботою, що обумовлена трудовою угодою, додаткової роботи з другої професії (посади).

20). Розвивається залежно від застосовуваних знарядь праці, предметів праці, технології виробництва.

21). Об'єднує, як правило, робітників однієї професії, що зайняті на однорідних технологічних операціях.

22). Одноразове переміщення пальців рук, ніг, тулуба, голови з одного положення у друге при виконані трудової дії.

23). Визначається сковзаючим графіком роботи, який передбачає можливість змінювати моменти початку та закінчення на середній з прийнятим підприємством стандартом.

24). Комплексна оцінка стану кожного робочого міс­ця на його відповідність передовому науково-технічному й організаційному рівню з метою створення зайнятому на ньому працівнику чи групі працівників необхідної виробничої обста­новки й умов, що забезпечують високу ефективність праці, і на цій основі – гідну заробітну плату.

25). Розподіл праці залежно від складності робіт

26). Сукупність факторів, що впливають на працездатність людей у процесі їхньої трудової діяльності.

27). Наука, що вивчає закономірності зміни форми, кольори, звуку, світла, застосовуваних у виробництві, і впровадження в нього комплексу художніх початків з метою підвищення результативності праці.

28). Закінчена сукупність трудових дій, що учиняються без перерви та пов'язані між собою єдиним цільовим призначенням – виконанням частини операції.

1. Охарактеризуйте основні відмінності в нопяттях „суспільна організація праці” та „організація праці на підприємстві”.

2. Розкрийте сутність трьох основних компонент мети організації праці.

3. Розкрийте основні принципи організації праці.

4. Чому саме психофізіологічні фактори мають пріоритет для організації праці?

5. Які види суспільного розподілу праці відокремлюються та якими є їх характеристики?

6. Охарактеризуйте основні види розподілу праці на підприємстві та назвіть їх відмінні риси.

7. Що саме є першорядною задачею кооперації праці?

8. В чому полягають принципові відмінноті комплексних та спеціалізованих бригад?

9. По яких критеріях можуть бути класифіковані робочи місця?

10. Які заходи передбачає атестація робочих місць та по яких позиціях вони можуть бути атестованими?

11. Назвіть основні елементи трудового процесу.

12. Які заходи передбачає раціоналізація трудового процесу на рівні підприємства?

13. Якими є першорядні умови праці та чому саме? Чи залежить їх першорядність від специфіки робочого місця?

14. Чи є різниця між поняттями „працездатність” та „здатність до роботи” людини?

15. Від чого, на Вашу думку, залежить тривалість кожної з фаз працездатності людини впродовж робочого часу?

16. Охарактеризуйте ступені втрати працездатності людини.

17. Якими є основні фактори виробничого середовища, що впливають на працездатність людини.

18. Якими є основні напрямки поліпшення умов праці?

19. Надайте характеристику основним складовим робочого часу.

20. Для яких категорій працівників може встановлюватися скорочена тривалість робочого часу, а для яких – неповна? Яким чином в таких випадках проводиться оплата за віпрацьований час?

21. В чому полягають головні відмінності гнучкого і ковзаного робочого часу та для яких категорій працівників вони можуть бути застосованими?

22. Назвіть основні загальні вимоги до режиму роботи.

23. Які заходи передбачає вивчення та планування використання робочого часу?

24. Якими є основні форми і методи дослідження використання робочого часу? Для яких категорій працівників може бути застосована кожна з них?

25. Назвіть основні напрямки поліпшення використання фонду робочого часу.

26. Розкрийте зовнішній та внутрішній аспекти поняття „дисципліна праці”.

27. Яке з понять є найбільш широким – „виробнича дисципліна”, „технологічна дисципліна” чи „трудова дисципліна”?

1. Вкажіть, як класифікуються виробничі процеси по відношенню до предмету праці:

1. на основні, обслуговуючі і побічні;

2. на прямі, паралельні і змішані;

3. на індивідуальні, серійні, малосерійні, масові;

4. на технологічні, транспортні і контрольні.

2. Виробничі процеси діляться на потокові і наочно замкнені за ознакою:

1. розміщення засобів праці;

2. принципу побудови;

3. за типом виробництва;

4. по рівню механізації.

3. Як класифікуються робочі місця за способом розміщення?

1. на універсальні і змішані;

2. на стаціонарні і рухомі;

3. на масові, серійні і одиничні;

4. на одно-и багатоагрегатні.

4. Який елемент організації праці припускає раціональне планування і оснащення, ефективну систему обслуговування робочих місць, атестацію і раціоналізацію робочих місць?

1. розподіл і кооперація праці;

2. нормування праці;

3. організація і обслуговування робочих місць;

4. раціоналізація трудових процесів.

5. Який принцип організації праці полягає у використанні наукових рекомендацій по роботі з кадрами, всесторонньому обгрунтуванні нормативної бази і заробітної плати?

1. наукової обгрунтованості;

2. зацікавленості працівників в результатах праці;

3. підвищення рівня оплати праці на основі зростання продуктивності;

4. планомірності.

6. Який розподіл праці визначається по складності і точності робіт відповідно до професійних знань і досвіду роботи?

1. функціональний;

2. технологічний;

3. професійний;

4. кваліфікаційний.

7. Вкажіть формулу розрахунку номінального фонду робочого часу:

1. НФРЧ = Кількість календарних днів – кількість свят – кількість відпускних днів;

2. НФРЧ = Кількість календарних днів – кількість відпусток – кількість невиходів за хворобою;

3. НФРЧ = Кількість календарних днів – кількість свят – кількість простоїв;

4. НФРЧ = Кількість календарних днів – кількість свят – кількість відпускних днів – кількість невиходів за хворобоюі – кількість невиходів з інших причин.

8. Тривалість робочого часу менше нормальної, але з оплатою, як за нормальну, це –

1. знижений робочий час;

2. скорочений робочий час;

3. неповний робочий час.

9. Для якої з перерахованих нижче категорій встановлюється скорочений робочий час?

1. для тих, що працює на шкідливому виробництві;

2. для вагітних;

3. для жінок, що мають дітей у віці до 14 років;

4. для осіб, що здійснюють догляд за хворим членом сім'ї.

10. Яка тривалість робочого тижня для підлітків від 14 до 16 років?

1. 40 і менше годин;

2. 36 і менше годин;

3. 24 і менше години;

4. 20 і менше годин.

11. Яка з перерахованих нижче складових робочого часу є самою вмістовною?

1. основний технологічний час;

2. оперативний час;

3. час виконання виробничого завдання;

4. час роботи.

12. У якому з перерахованих нижче випадків не можуть проводитися понаднормові роботи?

1. для запобігання стихійним лихам;

2. для суспільно необхідних робіт по водопостачанню;

3. для продовження безперервної роботи у разі своєчасного нез'явлення змінника;

4. для обслуговування соціально незахищених категорій населення.

13. Яка з перерахованих нижче категорій не може бути залучена до понаднормових робіт?

1. працюючі підлітки;

2. вагітні жінки;

3. жінки, що мають дітей у віці до 3х років;

4. всі вищеперелічені категорії не можуть бути залучені до понаднормових робіт.

14. Вкажіть складові гнучкого робочого часу:

1. гнучкий і жорсткий час;

2. жорсткий і плаваючий час;

3. гнучкий і фіксований час;

4. фіксований і плаваючий час.

15. Як класифікуються способи вивчення витрат робочого часу по кількості спостережуваних об'єктів?

1. індивідуальні і групові;

2. індивідуальні, групові і змішані;

3. індивідуальні, групові і маршрутні;

4. індивідуальні, маршрутні і змішані.

16. Час менш нормального, встановлюваного за угодою сторін з оплатою пропорційно відпрацьованому часу – це:

1. понижений робочий час;

2. скорочений робочий час;

3. неповний робочий час.

17. Яка тривалість робочого тижня для підлітків від 16 до 18 років?

1. 40 і менше годин;

2. 36 і менше годин;

3. 24 і менше години;

4. 20 і менше годин.

18. Що з перерахованого нижче не входить в час виконання виробничого завдання?

1. підготовчо – завершальний час;

2. оперативний час;

3. час обслуговування робочого місця;

4. виконання не властивих працівникові операцій.

19. Яка з перерахованих нижче складових робочого часу є самою вмістовною?

1. підготовчо – завершальний час;

2. час обслуговування робочого місця;

3. час виконання не властивих працівникові операцій;

4. час роботи.

20. У якому з перерахованих нижче випадків не можуть проводитися понаднормові роботи?

1. для усунення наслідків виробничої аварії;

2. для суспільно необхідних робіт по виправленню нарущений зв'язку;

3. для ремонту механізмів в тому випадку, якщо їх несправність загрожує простоєм значному числу працівників;

4. у всіх перерахованих вище випадках понаднормовані роботи можуть проводитися.

Задача 1.

Провести атестацію робочого місця і зробити висновок по приведених в таблиці 1 експертних оцінках характеристик робочого місця.

Таблиця 1

Результати експертного оцінювання характеристик робочого місця

Характеристика

робочого

місця

Оцінки експертів

Експерт 1

Експерт 2

Експерт 3

Експерт 4

Укомплектованість робочого місця необхідними інструментами

0,95

0,85

0,81

0,92

Наявність верстата, відповідного необхідній технології

0,96

0,9

0,89

0,91

Наявність місця для складування виготовлених деталей

0,8

0,82

0,84

0,83

Наявність запасних деталей від верстата для заміни протягом робочої зміни

0,76

0,78

0,82

0,81

Зручність шляхів доставки сировини до робочого місця

0,77

0,81

0,8

0,83

Відповідність проміжків між доставкою сировини технологічному циклу

0,9

0,88

0,95

0,91

Рівень забрудненості приміщення

0,68

0,71

0,79

0,75

Рівень шуму

0,74

0,76

0,75

0,72

Наявність необхідних засобів індивідуального захисту

0,86

0,89

0,92

0,95

Задача 2.

Розрахувати загальний коефіцієнт рівня організації праці, якщо відомо, що на виробничій ділянці у зміну зайнято 32 робітники при тривалості зміни 8 годин. За зміну робітники витратили на виконання роботи, непередбаченої завданням, 44 людино-годин. Кількість робітників, праця яких нормується – 25 осіб. Середній відсоток перевиконання норм – 15%. Загальна кількість робочих місць (апаратів, машин, верстатів) – 85 штук, з них 77 робочих місць оснащено типовим обладнанням та інвентаром. Середня кількість верстатів, які обслуговуються одним робітником за нормою – 24, а фактично – 29. Протягом зміни робітники були зайняті 216 людино-годин, середній розряд робітників – 3,6, а середній розряд робіт на ділянці – 3,3.

Задача 3.

Складальний цех заводу до початку планового періоду удосконалив робочі місця, впровадивши спеціальні робочі прилади. Ондочасні витрати в зв`язку з удосконаленням робочих місць склали 500 тис.грн., при цьому витрати на виконання операції на спеціалізованому робочому приладі скоротилося з 50 до 35 грн., річний випуск деталей дорівнює 120 тис.одиниць. Розрахувати можливу економію в результаті удосконалення робочих місць.

Задача 4.

Багатоверстатник обслуговує декілька верстатів з одинаковою нормою оперативного часу 30 хвилин (в тому числі 5 хвилин ручного часу). На перехід від верстату до верстату витрачається 1 хвилина. Визначити кількість верстатів, які обслуговуються робітником і коефіцієнт завантаження робітника.

Задача 5.

Робітник протягом місяця за 180 годин роботи виготовив 300 деталей. У зв`язку з проведенням нових заходів щодо покращання організації праці трудомісткість деталей знизилась на 0,1 години. Визначити, скільки деталей робітник виготовить в нових умовах праці і на скільки відсотків зросте його продуктивність праці.

Задача 6.

За матеріалами фотографії робочого дня бригади слюсарів встановлено, що через хиби в організації праці в цеху кожний слюсар в середньому за зміну втрачає 15 хвилин робочого часу. Протягом року кожний слюсар відпрацьовує в середньому 250 робочих змін. При цьому бригада слюсарів складається з 10 осіб. Середнє виконання норм виробітку в бригаді дорівнюєю 125%. Середня годинна ставка слюсарів бригади дорівнює 18 гривень. Визначити втрати робочого часу слюсара і бригади за рік. Розрахувати сумарні витрати за рік з урахуванням виконання норм виробітку. Розрахувати вартісне вираження витрат робочого часу (можливу економію за рахунок ліквідації витрат робочого часу).

Задача 7.

В результаті впровадження заходів щодо удосконалення прийомів і методів праці на технологічних операціях з токарської обробки деталей трудомісткість продукції може бути зниженою на 20%. Визначити, на скільки відсотків зросте продуктивність праці.

Задача 8.

За діючим на підприємстві технологічним процесом на обробку деталі витрачається 20 хвилин, а після технологічних удосконалень норма часу на одну деталь становить 17 хвилин. Визначити, на скільки знизилась трудомісткість роботи і зросла продуктивність праці, якщо тривалість зміни становить 8 годин.

Задача 9.

За даними таблиці 2 на підставі таблиці 3 скласти баланс робочого часу підприємства і дати рекомендації по підвищенню ефективності його використання.

Таблиця 2.

Наглядовий лист фотографії робочого дня

Найменування витрат робочого   часу

Поточний

час

Тривалість

хвилин.

Індекс

1

2

3

4

Початок спостережень

8 00

Прихід на робоче місце

8 00

Підготовка робочого місця

8 05

5

Отримання деталей, виробів

8 09

4

Оперативна праця

8 34

25

Зміна шпулі

8 40

6

Оперативна праця

9 05

25

Догляд за ножицями

9 12

7

Стороння розмова

9 15

3

Оперативна праця

10 04

49

Відхід по особистих потребах

10 10

6

Отримання деталей, виробів

10 13

3

Оперативна праця

10 28

15

Виклик механіка

10 38

10

Стороння розмова

10 55

17

Оперативна праця

12 00

65

Відхід на обід

12 30

Прихід з обіду

13 00

Отримання деталей

13 05

5

Оперативна праця

13 34

29

Зміна шпулі

13 40

6

Оперативна праця

13 50

10

Особиста розмова

13 59

9

Оперативна праця

14 15

16

Отримання деталей

14 25

10

Оперативна праця

14 57

32

Службова розмова

15 01

4

Особиста розмова

15 12

11

(продовження таблиці 2)

1

2

3

4

Оперативна праця

15 30

18

Отримання деталей

15 34

4

Консультація у майстра

15 42

8

Оперативна праця

16 06

24

Зміна шпулі

16 09

3

Оперативна праця

16 15

6

Відхід по особистих потребах

16 28

13

Оперативна праця

16 45

17

Прибирання робочого місця

16 50

5

Прибирання в шафу

16 57

7

Відхід з роботи

17 00

3

Разом

-

480

Таблиця 3.

Фактичний баланс робочого часу

Найменування витрат робочого часу

Індекс

Тривалість

Хви

лин

У % до підсумку

Підготовчо-завершальна робота

ПЗ

Обслуговування робочого місця

ОРМ

Оперативна праця

ОП

Відпочинок і особисті потреби

ВОП

Втрати по організаційно-технічних причинах

ВОТП

Порушення трудової дисципліни

ПТД

Разом

Задача 10.

За даними таблиць 4 і 5 розрахувати фонд|фундацію| робочого часу і оцінити|оцінювати| динаміку його| складових.

Надати рекомендації щодо удосконалення ефективності використання фонду робочого часу на підприємстві.

Таблиця 4

Аналіз використання робочого часу КП «Тепломережа»

Показники

Минулий рік

Звітний рік

Середньооблікова чисельність, осіб

119,00

123,00

Середньооблікова чисельність основних виробничих працівників, осіб

78,00

81,00

Кількість днів тимчасової непрацездатності на одного працівника, дні

5,80

6,04

Кількість відпускних в середньому на одного працівника, дні

22,34

25,06

Відпрацьовано за рік одним працівником: днів

годин

Середня тривалість робочого дня, годин

7,85

7,49

Фонд робочого часу, людино/годин

Фонд робочого часу основних виробничих працівників, людино/годин

Таблиця 5

Баланс робочого часу КП «Тепломережа»

Показники

Минулийрік

Звітнийрік

Відхилення,+/-

Люди

но-дні

У % до підсумку

На 1 робіт

ника

Людино- дні

У % до підсумку

На 1 робіт

ника

Людино-днів

Питомої ваги

На 1 робіт

ника

Календарний фонд робочого часу, днів

Кількість неробочих днів

Кількість відпрацьова

них днів

Нез'явлення на роботу, зокрема: відпустки

6094,5

7042,0

Відпустки по пологах

1724,2

1893,4

Невиходи через хворобу

6347,0

5727,6

Невиходи з дозволу адміністрації

1083,0

1462,3

Задача 11.

Визначити повний та реальний фонд робочого часу в днях, якщо відомо, що календарний рік є високосним, кількість тижднів в році – 52, святкових днів – 11 штук. В умовах п`ятиденного робочого тиждня середня тривалість відпустки – 22 дні, невиходи на роботу через виконання державних обов`язків – 1,5 дні, за хворобою – 6,9 дня, з інших причин – 2,4 дня.

Задача 12.

Визначити розстановку робітників відповідно до виробничого ланцюга, якщо 5 виробничіх операцій по виготовленню деталей мають наступну тривалість (в хвилинах): 0,5 хвилини; 1,5 хвилини; 0,25 хвилини; 0,75 хвилини; 1 хвилина. Завантаження дорівнює 480 деталей в годину.

Задача 13.

На конвеєрі підприємства праця укладальниць характеризується високою напруженістю і монотонністю. Вивчення режиму праці і відпочинку показало, що, окрім обідньої перерви, ніяких регламентованих перервою пауз не використовуэться. З метою поліпшення зміни режимів праці і відпочинку пропонується ввести п'ятихвилинні перерви для відпочинку через кожну годину роботи. Проведені після реалізації даного заходу дослідження показали, що рівень виконання роботи у робітниць збільшився з 3 годин до 4,5 годин за зміну. Визначити, на скільки відсотків підвищиться продуктивність праці після введення перерв.

Задача 14.

У механо-збірному цеху показники організації праці склали:

коефіцієнт розподілу праці – 0,90;

коефіцієнт раціональності прийомів праці – 0,84;

коефіцієнт організації робочих місць – 0,50;

коефіцієнт трудової дисципліни – 0,95;

коефіцієнт нормування праці – 0,60;

коефіцієнт умов праці – 0,78.

Визначити інтегральний показник організації праці в цеху.

Задача 15.

Розрахувати економічну ефективність заходу щодо удосконалення трудового процесу, якщо буде досягнуте зниження собівартості продукції на 16 тис. грн, але при цьому поточні витрати збільшаться на 5 тис. грн., а одноразові складуть 20 тис. грн. Коефіцієнт порівняльної економічній ефективності капітальних витрат прийняти рівним 0,15.

Задача 16.

За даними лабораторії умов праці в зварювальному відділенні цеху були проведені виміри рівня шуму – 0,5, загазованості – 0,33, освітленості – 0,75, температури – 0,80. Визначити коефіцієнт умов праці в зварювальному відділенні.

1. Адаптація персоналу, проблеми та шляхи їх вирішення.

2. Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кадрів в Україні.

3. Якість та ефективність менеджменту на підприємстві.

4. Формування корпоративної культури на підприємстві.

5. Атестація як метод оцінювання персоналу.

1. Що визначається тим, якою мірою забезпечується підвищення ефективності виробництва, зростання продуктивності праці, ефективна зайнятість персоналу?

2. За допомогою якого показника оцінюється привабливість для працівника сконструйованої форми організації праці, а саме міра змістовності праці?

3. Який показник з доісторичних часів був основним фактором зростання продуктивності праці?

4. Група працівників, що разом здійснюють виробничий процес або його частину і колективно відповідають за результати своєї роботи?

5. Первинна ланка виробництва, зона прикладання праці одного або кількох виконавців, визначена на підставі трудових та інших діючих норм і оснащена необхідними засобами для трудової діяльності?

6. Підпорядкована цілям виробництва система заходів по оснащенню робочих місць засобами і предметами праці, плануванню, розміщенню їх у певному порядку, обслуговуванню, атестації й раціоналізації?

7. Яку назву має завершена елементарна робота?

д

о

ц

І

л

ь

о

ь

т

С

І

н

р

з

А

ц

І

я

г

І

К

р

и

т

А

н

И

І

р

е

Б

р

И

п

І

Л

М

А

г

о

д

П

І

д

А

м

н

р

с

ц

Е

о

й

И

Основні питання:

1. Поняття, сутність та функції нормування праці

2. Класифікація витрат робочого часу на виробництві та види норм праці

3. Методи встановлення норм часу і виробітку в трудовому процесі

4. Нормування праці у виробництві

5. Нормування праці підсобних робітників, керівників, професіоналів, фахівців і технічних службовців

6. Тенденції в удосконаленні нормування праці в умовах ринкових відносин

Ключові слова: НОРМУВАННЯ ПРАЦІ, НОРМА ПРАЦІ, НОРМАТИВ, НОРМА ЧАСУ, НОРМА ОБСЛУГОВУВАННЯ, НОРМА ВИРОБІТКУ, НОРМАТИВНЕ ЗАВДАННЯ.