Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 к сессия / Экономика труда / Полонский, РассуловаЕкономика труда 2010 Учебное пос..doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
3.57 Mб
Скачать

5. Нормування праці підсобних робітників, керівників, професіоналів, фахівців і технічних службовців

Поширення нормування праці на такі виробничі сфери, як обслуговування і управління виробництвом дозволяє розши­рити сферу нормування праці й охопити нормами весь промислово-виробничий персонал.

Для допоміжних робітників застосовуються три види норм: нормативи чисельності робітників, норми обслуговування устаткування, норми часу і виробітку. Розрахунковою основою для нормування їх праці є результати фотохронометражних спостережень. По кожній професії вивчається існуюча організація пра­ці, фактори тривалості робіт, рівень і характер механізації праці, чисельність працюючих, їх склад і функції.

Розрахунок чисельності допоміжних робітників проводиться по трудомісткості робіт з використанням методу кореляційного аналізу факторів, що визначають трудомісткість їхніх робіт. Роз­раховуються норми праці по видах устаткування, його ремонту і монтажу, обслуговуванню основного виробництва.

Основою для розрахунку норм є розрахунково-нормувальна карта, технічна характеристика устаткування, результати аналізу організації праці, результати фотохронометражних досліджень.

Чисельність робітників (N), зайнятих планово-попереджувальним ремонтом, обслуговуванням і змащенням технологічного устаткування, встановлюється з урахуванням категорії складності ремонту по об'єктах R1,R2, …, Rn, кількості устаткування по типорозмірах Q1,Q2, …, Qn, нормативів одиниць ремонтної складності на одного робітника (Нр) за формулою:

.

Розрахунок кількості обслуговуваного устаткування (норма обслуговування) також здійснюється за категоріями складності. Розрахунки проводяться по дільницях, цехах і підприємству в цілому.

Для нормування праці обслуговуючих (ремонтних) робітників застосовуються також норми часу по операціях або нормативи трудомісткості робіт.

Праця управлінського персоналу: керівників, фахівців і службовців відрізняється від праці робітників. Особливостями її є: рідка повторюваність робіт, нерівномірність навантаження, наяв­ність непередбачених робіт, наявність творчих елементів праці. Тому тут широко застосовуються укрупнені методи нормування. Розрахунки норм здійснюються також із застосуванням методів математичної статистики.

В основному розробляються галузеві або міжгалузеві норма­тиви чисельності працівників за функціями управління. Кількість функцій залежить від специфіки виробництва. Але є функції, ти­пові для багатьох виробництв: організація праці і заробітної плати, ремонтне й енергетичне обслуговування, техніко-економічне планування, матеріально-технічне постачання і збут, комплекту­вання і підготовка кадрів, загальне діловодство і господарське обслуговування, бухгалтерський облік і фінансова діяльність.

При визначенні чисельності керівників, фахівців і службовців враховуються такі фактори, як виробнича потужність; обсяг си­ровини, що переробляється; річний випуск продукції (у натуральному і вартісному вираженні); основні виробничі фонди; середньоспискова чисельність виробничого персоналу, а також робітників основного виробництва.

При розрахунку нормативної чисельності керівних працівників встановлюється залежність між чисельністю і значеннями зазначених вище факторів. Зі зміною значень факторів підприємства мають можливість корегувати чисельність працівників. Так, наприклад, додаткова кількість керівників, фахівців і службовців (Нг) у зв'язку зі зростанням чисельності робітників встановлюється за формулою:

де – нормативна чисельність керівників, фахівців і службовців;

–перевищення середньоспискової чисельності виробни­чих робітників над розрахунковою, використовуваною при скла­данні нормативів, чол.;

І – нормативне співвідношення чисельності виробничих ро­бітників і чисельності керівників, фахівців і службовців (на 10 виробничих робітників один керівний працівник), чол.;

–плановане зниження трудомісткості продукції порівня­но із затвердженими нормативами, %.

Розробка і застосування нормативів по праці в сфері обслуго­вування і управління на виробництві є основою для розширення сфери нормування і планування праці на нормативній основі.