Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций Маркетинг в стро-ве.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
901.63 Кб
Скачать

Висновки

Маркетинг ціноутворення в умовах ринкової економіки являє собою складний процес. Цінова політика в будь-якій галузі, у тому числі й у будівництві, цілком залежить від конкурентного середовища ринку, на яку повинно бути спрямоване увага маркетологів. Той чи інший ринок конкуренції висуває свої вимоги до ціноутворення, що будівельна організація повинна враховувати при визначенні політики і цілей в області цін.

Стратегія ціноутворення повинна служити цілям і забезпечення викликання, максимізації поточної прибутку і завоювання лідерства по показниках частки ринку і якості будівельної продукції, що у процесі ціноутворення проходить ряд етапів. Остаточно контактна ціна будівельної продукції (об'єкта) визначається в процесі торгів (конкурсів) при висновку контрактів і може бути фіксованою, з наступною фіксацією, рухливою, ковзною.

У підприємницькій діяльності і діяльності держави діє безліч цін, що взаємопов'язані, утворюють систему і класифікуються по різним ознакам і блокам.

Ціни на будівельну продукцію носять індивідуальний характер, а в її формуванні бере участь проектувальник, замовник, підрядчик, що викликає певні труднощі в її встановленні. Основними задачами ринкової системи ціноутворення і кошторисного нормування в будівництві є: формування зведених (договірних) цін; на основі нормативів і різних умов їхнього застосування і визначення вартості будівництва на стадії ТЕО і кошторисної вартості на основі проектної документації.

Кошторисна вартість об'єкта є основою для визначення капітальних вкладень, фінансування будівництва, формування вільних договірних цін на будівельну продукцію і розрахунків за виконання БМР підрядчиком, а також визначає балансову вартість основних фондів, що вводяться в дію, по побудованих об'єктах.

До 2001 року в Україні застосовувалися різні методи визначення кошторисної вартості зі складанням кошторисів і кошторисних розрахунків, що були недосконалі і не відповідали справжній вартості виконаних робіт. З уведенням 18 жовтня 2001 року ресурсного методу, кошторисна вартість будівництва може бути визначена на будь-який момент часу.

Оцінка вартості будівельної продукції (побудованих об'єктів) здійснюється спільно замовником і підрядчиком на рівноправній основі з визначенням договірної ціни в процесі укладання контракту, що може бути твердою, з оплатою по обсягу виконаних робіт, з відшкодуванням витрат і така, що коректується.

Існує кілька видів цінової стратегії ціноутворення. Фірма при прийнятті тієї чи іншої стратегії повинна враховувати кон'юнктуру ринку, функціональну і цінову політику, ступінь цінової і нецінової конкуренції, новизну будівельної продукції, відповідність ціни новизні і якості будівельної продукції і т.д.

Цінова стратегія будівельної фірми розробляється на тривалий період. Вона дозволяє визначити обсяги прибутків і частку на ринку розраховуючи на перспективу мати визначений фінансовий і тимчасовий резерв маніпулювання маркетинговими важелями впливу на ринок.

Питання для самоперевірки.

  1. У чому суть цінової політики маркетингу?

  2. Специфічні особливості політики ціноутворення в будівництві.

  3. Назвіть типи ринків конкурентного середовища, від яких залежить цінова політика.

  4. Дайте характеристику ринку чистої конкуренції і його впливів на ціну.

  5. Дайте характеристику ринку монополістичної конкуренції і його впливів на формування ціни.

  6. Характеристика ринку олігополістичної конкуренції з погляду формування ціни.

  7. Охарактеризуйте ринок чистої монополії і його вплив на формування ціни.

  8. Перелічите основні цілі і задачі при розробці стратегії маркетингу ціноутворення і дайте коротку характеристику.

  9. Охарактеризуйте етапи ціноутворення будівельної продукції.

  10. Назвіть основні блоки класифікації цін.

  11. По яких ознаках класифікується ціни. Перелічить їхні види і підвиди.

  12. Основні задачі ціноутворення і кошторисного нормування в будівництві.

  13. На яких етапах визначається вартість будівництва і на підставі, яких документів.

  14. Які кошторисні документи визначаються в складі проектної документації.

  15. Які методи існують для визначення кошторисів і кошторисних розрахунків.

  16. Назвіть види договірних цін і охарактеризуйте їх.

  17. Які витрати входять до складу договірної ціни.

  18. Що повинно враховуватися при розробки цінової стратегії?

  19. Перелічите основні стратегії ціноутворення в будівництві і дайте їхню коротку характеристику.

  20. Що повинна враховувати фірма при зміні цін конкурентів?