Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций Маркетинг в стро-ве.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
901.63 Кб
Скачать

7.3. Стратегії будівельних фірм у відношенні охоплення ринку.

Стратегія будівельної фірми у відношенні охоплення ринку розробляється з урахуванням політики ціноутворення. Виділяють три основні групи стратегії охоплення ринку:

- глобальна чи стратегія недифференциированный маркетинг;

- стратегія ринкової чи диференціації диференційований маркетинг;

- стратегія ринкової чи спеціалізації концентрований маркетинг.

Глобальна стратегіяорієнтує фірму на збут своєї продукції на всіх перспективних територіальних і будівельних сегментах внутрішнього ринку. Вона орієнтується на одну цільову настанову для всього ринку і на єдину стратегію, або стратегію низьких витрат, або стратегію диференціація. Ця стратегія доцільна для будівельних фірм, що мають вирішальне переваги перед конкурентами.

Стратегія ринкової диференціації зв'язана з розподілом ринку на окремі великі сегменти і вибором стратегії окремо для кожного перспективного сегмента і конкурентноздатності на ньому даної фірми. Необхідні дані для вибору даної стратегії випливають з матриць (таблиці 5.14., 6.1) сегментації досліджуваних перспективних ринків, з урахуванням рівня конкурентноздатності даної будівельної організації.

Стратегія ринкової спеціалізації відрізняється від попередньої тем, що з можливих сегментів фірма вибирає тільки одну досить вузький по який вирішила проводити стратегію спеціалізації у відношенні будівельної продукції.

Вибір такої чи іншої стратегії залежить від положення фірми на внутрішньому ринку, її конкурентноздатності, можливостей фірми і зовнішньої сфери.

Після вибору стратегії маркетингу фірма повинна визначити конкретний перелік ключових факторів успіху, про які говорилося вище. Список, обраних на підставі досліджень ключових факторів успіху фірми, заносяться в таблицю 7.1., що проробляються більш конкретно з розробкою організаційно-технічних і економічних заходів.

Список ключових факторів фірми.

Таблиця 7.1.

Роль фактора

Конкурентноздатність

Стратегічна установка

1

2

3

4

Висновки

Стратегія маркетингу підприємства визначається на підставі досліджень і аналізу внутрішнього ринку, зовнішнього середовища, власної діяльності будівельної фірми і повинна ґрунтуватися на оцінці перспектив в області політики, економіки, досягнень науково-технічного прогресу в будівництві. Вона є генеральною програмою діяльності організації в області будівельного виробництва і збуту продукції на довгостроковий період, що у першу чергу спрямована на регулярне одержання контрактів через торги і зводиться до кінцевої мети збільшенню прибутку і рентабельної діяльності фірми.

Стратегічне планування фірми включає етапи:

- чітко сформульовану програму;

- задачі і мети;

- план розвитку господарського портфеля;

- стратегію росту фірми;

і являє собою «управлінський процес створення і підтримки стратегічної відповідності між цілями фірми, її потенційними можливостями і дослідженнями в сфері маркетингу» (8)

Розрізняють стратегії будівельної фірми: стосовно будівельної продукції і стосовно охоплення ринку.

До видів стратегій фірм стосовно будівельної продукції відносяться:

- стратегія низьких витрат;

- стратегія диференціації;

- стратегія спеціалізації.

Стратегії фірм у відношенні охоплення ринку підрозділяються на:

- глобальну стратегію;

- стратегію ринкової диференціації.

Вибір тієї чи іншої стратегії залежить від положення фірми на внутрішньому ринку, її конкурентноздатності, можливостей фірми і зовнішнього середовища.

Після вибору стратегії маркетингу, фірма визначає перелік ключових факторів успіху для впровадження яких, розробляються конкретні організаційно-технічні й економічні заходи.