Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций Маркетинг в стро-ве.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
901.63 Кб
Скачать

Сегментація внутрішніх ринків за рівнем конкурентноздатності фірми.

Таблиця 5.14

Досліджувані

Рівень сегменти

конкуренто- ринку

здатності

А

У

З

Д

Високий

Помірний

Низький

Високий рівень відповідає максимальній частині ринку, її лідерству по усіх факторах успіху над конкурентами, помірний рівень відповідає середнім позиціям, а низький відставанню по більшості позицій.

Висновки

Комплекс аналізів здійснюється на підставі інформації маркетингових досліджень і припускає взаємопов'язану послідовність аналізів, що є базою для визначення стратегічного планування і планування маркетингу. Аналізується як внутрішній ринок об'єктів будівництва, зовнішнє середовище, так і власна діяльність будівельної фірми і її конкурентноздатність на ринку. Аналіз звичайно здійснюють порівнянням показників поточного періоду з базовим.

Дослідження й аналіз починається з визначення географічних границь діяльності і попиту на будівельну продукцію на обраних рівнях ринку, проводиться аналіз зміни попиту по рівнях ринку, динаміка і визначення структури будівельної продукції. При аналізі структури, використовується статистична звітність по формах КС, що дозволяє проаналізувати такі показники, як запровадження в дію основних фондів, обсяг капітальних вкладень, у тому числі будівельно-монтажні роботи.

Статистичні дані дозволяють виділити і проаналізувати будівельну продукцію також за різними критеріями сегментації ринку, у тому числі: по рівнях ринків сфер використання капітальних вкладень, джерелам фінансування, по формах відтворення основних фондів, галузям і об'єктам народного господарства і т.д.

Одночасно визначається сегментація внутрішніх ринків за критеріями зміни попиту на будівельну продукцію з наступним установленням високого попиту, помірного, низького чи його відсутності.

Кількісну оцінку зміни попиту на будівельну продукцію визначають за допомогою абсолютних і відносних показників.

Попит на будівельні об'єкти аналізується по всіх сегментах існуючого ринку будівельної продукції для даної фірми з обліком, залежним від темпів зміни попиту; зміни місткості ринку, з використанням показників обсягу БМР і капітальних вкладень, джерел фінансування; визначаються ринкові можливості будівельної фірми й у випадку спаду попиту використовується матриця розвитку «товар-ринок».

Виявлені привабливі сегменти існуючого і потенційних ринків, при аналізі попиту на об'єкти будівництва фірми, оцінюються з погляду рівня конкурентноздатності з наступною сегментацією досліджуваних ринків за рівнем конкуренції і перспективності попиту на об'єкти будівництва з наступними висновками.

Дослідження власної діяльності будівельної організації, складається в аналізі техніко-економічних показників її діяльності, положення її на ринку в порівнянні з показниками основних конкурентів.

Аналізуються показники, як абсолютні, так і відносні, по загальному обсягу виконуваних БМР самотужки, галузева структура замовників, джерела фінансування і т.д., а також собівартість, прибуток, рентабельність та інші, розраховуються темпи їхньої зміни.

Положення фірми на ринку визначається показниками росту (спаду) по окремих сегментах ринку, а також ринковою часткою. Для цієї мети використовується матриця Бостонської консалтингової фірми – «ріст - частка ринку».

Отримані результати аналізу власної діяльності фірми порівнюються з показниками основних конкурентів, визначаються сильні і слабкі сторони конкурентів. Особлива увага у випадку падіння показників приділяється обсягам БМР як по генеральному підряду, так і самотужки, ринковій частці і збитковості. Підсумком досліджень і аналізу є оцінка рівня конкурентноздатності фірми на досліджуваних сегментах ринку.

По виявленим відстаючим показникамам фірми від основних конкурентів, розробляються організаційно-технічні й економічні заходи щодо подолання відставання і підвищенню конкурентноздатності. Заходи розробляються з орієнтацією на ключові фактори попиту, перспективні сегменти ринку, з урахуванням скорочення термінів будівництва, упровадженню передових технологій, організації і керуванню виробництва з урахуванням високої якості робіт.

Визначається рівень конкурентноздатності фірми. Максимальна частка фірми по усіх факторах успіху над основними конкурентами відповідає її лідерству, помірний рівень – середнім позиціям, а низький – відсутності по більшості позицій.