Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

125. Облік розрахунків у іноз валюті

Кошти в іноземній валюті обліковується окремо по кожній валюті, яка перераховується в національну валюту країни.

В касі іноземна валюта обліковується на субрахунку 302 «Каса в іноземній валюті» та 304 „Операційна каса в іноземній валюті” ( шифр рахунку за планом рахунків непередбачений). Відхи­лення, які пов'язані зі зміною курсу іноземної валюти, відобра­жаються на рахунку в кореспонденції з рахунком 79 «Фінансові ре­зультати».

1) Отримано іноз валюту з банку Дт 302 Кт 312

2) Видано іноз валюту на відрядження підзвіт Дт 372 Кт 302

Для обліку грошових коштів на рахунку в банку використовується рахунок 312 «Поточний рахунок в іноземній валюті» з такими субрахунками:

* 312-1 «Валютний рахунок у країні»;

* 312-2 «Валютний рахунок за рубежем»;

* 312-3 «Транзитний валютний рахунок».

Аналітичні рахунки відкриваються з такою установкою, щоби можна було забезпечити дані про залишки і рух коштів за кожною валютою окремо. Записи на рахунку здійснюються на підставі виписок банку та доданих до них розрахунково-платіжних документів.

Методологічні засади обліку операцій в іноземній валюті визначені в П(С)БО 21 згідно якого операції в іноземній валюті відображаються при їх первісному визначенні і повинні бути перераховані в гривні відповідно до діючого курсу. Перерахунок сум із іноземної валюти в гривню проводиться відповідно до курсу встановленого НБУ.

БО операц в ін вал ведеться в тій же с-мі розрах що і облік операц в грн.

Проводка:

1) Одержано оплату від іноз. покупця в рахунок відвантаженої продукції: Дт 312 Кт362

126. Облік поточних фін інвестицій. 127. Еквіваленти грошових коштів та їх облік

Фінансові інвестиції - інвестиції в акції, облігації та інші ЦП, вкладання капіталу до СК інших п-в, які дають право на отримання фінансового доходу.

Облік наявності та руху фінансових інвестицій та еквівалентів грошових коштів ведеться на рахунку 35. За ДТ – придбання, за КТ – зменшення їх вартості та вибуття.

351 – еквівалент грошових коштів

352 – інші поточні фінансові інвестиції

Аналітичний облік ведеться за видами фінансових інвестицій із забезпеченням можливості отримання інформації про інвестиції як на території України та і за кордоном.

Поточні фінансові інвестиції відображаються в БО за СВ. СВ включає ціну придбання та всі додаткові витрати, які були понесені при придбанні фінансових інвестицій (гонорари, мито, податки). У випадку якщо інвестиції придбані шляхом обліку на інші ЦП або ЦП власної емісії, то їх СВ є справедлива вартість переданих в оплату ЦП.

Доходи (дивіденди, % ), які отримані або підлягають отриманню за поточної фінансової інвестицій відображення як фінансовий дохід інвестора. Поточні фінансові інвестиції відображаються в балансі у складі оборотних активів за справедливою вартістю.

Оцінка та облік фінансових інвестиції здійснюються за кожною фінансовою інвестицією окремо. Сума збільшення або зменшення балансової вартості фінансовий інвестицій на дату балансу відображається у складі статі „Інші доходи або інші витрати”.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files