Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

51 Ек. Сутність фін. Інвестицій, їх види та класифікація

Фін. інвестиції (ФІ) П(С)БО 12-це активи, які уторимуються підп-вом з метою збільшення прибутку (%, дивідентів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора. До ФІ належать інвестиції в акції, облігації, депозитні сертифікати, інші ЦП, у капітал інших підп-в.

ФІ поділябться на довгострокові і поточні.

Довгостроковими інвестиціями вважаються ті, які утримубться підп-вом терміном більше 12 міс. з метою отримання дивідентів, %, зростання вартості капіталу, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент. Вони розміщуються в балансі в розділі «Наоборотні активи».

Поточними є інвестиції, придбані підп-вом на строк не більше 1 року і можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, що є еквівалентом ГК). Поточні інвестиції утримуються підп-вом для погашення чи для продажу і розміщуються в балансі в розділі «Оборотні активи». Частини поточних інвестицій можна кваліфікувати як еквіваленти ГК.

Види ФІ:

Інвестиції в асоційовані підп-ва-це інвестиції в підп-во в якому інвестор має суттєвий вплив і яке не є дочірним або спільним підп-вом.

ФІ в дочірні підп-ва, такі, що перебувають під контролем материнського (холдингового) підп-ва, яке має вирішальний вплив на фін., госп. І комерційну політику підп-ва.

Інвестиції в спільну д-сть-це інвестиції підп-ва для ведення госп. д-ті із створенням або без створення юр особи, яка є обєктом спільного контролю двох чи більше сторін відповідно до письмової угоди між ними.

52. Первісна оцінка фін інвестицій та їх оцінка на дату балансу.

Первісна оцінка фін інвестицій (ФІ) здійснюється за собівартістю (СВ). За умови, що придбання ФІ здійснюється за ГК, до СВ відноситься: ціна придбання, комісійні винагороди, мито, податки і збори, обов’язкові платижи і інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням інвестицій.

Якщо придбання ФІ здійснюється способом обміну на ЦП власної емісії, то СВ ФІ визначається за справедливою вартісю ЦП. При придбанні способом обміну на інші активи первісною вартістю (ПВ) ФІ буде справедлива ввартість активу, що обмінювався.

СВ придбаних інвестицій у боргові ЦП може змінюватися протягом періоду їх утримання підп-вом, якщо вони придбані за вартістю, нижчою від номінальної. Тоді, частина %,які отримає підп-во за цими інвестиціями, не буде розціненою як дохід від використання активів, а приєднається до вартості інвестиції на балансі.

Оцінка ФІ на дату балансу залежить від виду інвестиції, часу утримання інвестиції та обсягу інвестування. За П(С)БО 12 «ФІ» виділяють такі види оцінок: за справедливою вартістю (обліковуються на дату балансу всі інвестиції для яких можливо її визначити. Необхідною умовою для данної оцінки інвестиції єїї вільний продаж на фондовому ринку, а ціна можливого продажу є її ринковою (справедливою) вартістю), СВ з урахуванням зменшення корисності (відображаються ФІ, для яких не можна достовірно визначит справедливу вартість. Як правило це інвестиції, придбані з метою отримання дисидентів від іх утримання), амортизованою СВ (СВ ФІ з урахуванням часткового її списання внаслідок зменшення корисності, збільшена (зменшена) на суму нагромадженої амортизації дисконту (премії).), методом участі в капіталі (відображаються ФІ в асоційовані підп-ва, дочірні підп-ва та в спільну д-ть із створенням юр особи. Такі інвестиції відображаються за вартістю, що визначається враховуючи зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування (крім тих, що є результатом операції між інвестором і об’єктом інвестування)).

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files