Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

2. Складові частини і хар-ка необоротних активів під-ва.

ОЗ та інші необоротні матер активи-активи,які п-во утримує з метою використання в процесі вир-ва,постачання товарів,надання послуг,надання в оренду іншим п-вам або для здійснення адмін функцій,очікуваний строк використання яких більше 12 місяців з дати балансу.

Група ОЗ-сукупність однотипних за техніч.характеристиками,призначенням та умовами використання необоротних активів.Необ активи діляться:ОЗ; Інші необор активи; Нзавершені капітальні інвестиції.

До ОЗ відносять:земельні ділянки; капіт витрати на поліпшення земель ; будинки,споруди та передавальні пристрої; машини та обладнання,транспортні засоби; робоча і продуктивнв худоба; багаторічні насадження.

До інших необор активів належать: тимчасові нетитульні споруди ;природні ресурси; інвентарна тара;предмети прокату.

Незавершені капіт інвестиції в необор активи-інвестиції буд-во,виготовлення,реконструкцію,модернізацію,придбання обєктів НМА введення яких у експлуатацію на дату балансу невідбулося.

3. Визнання оз як активів п-ва

Обєкт ОЗ визнається активом:1якщо існує ймовірністьтого.що п-во отримає в майбутньому екон вигоду від його використання; 2вартість обєкта може бути достовірно визначена.

4. Клас-ція і первісна оцінка оз.

Класифікація о/з використовується при організації аналітичного обліку о/з, нарахуванні а-з (зносу), складанні звітності. В залежності від функціонального призначення (характеру участі в процесі виробництва):1)виробничі – засоби, які приймають участь у сфері матер. виробництва та його обслуговують. Ступінь участі у процесі виробництва може бути різна: одні приймають участь у виробництві як засоби праці, другі забезпечують його безперебійність, а треті створюють необхідні умови для виробничого процесу, збереження та переміщення виробничих запасів і гот.продукції. 2)невиробничі – прямо чи опосередковано не приймають участі у процесі виробництва, а призначені для цілей невиробничого використання. В залежності від натурально-речового хар-ру: земельні ділянки; капітальні витрати на поліпшення земель; будинки споруди та передавальні пристрої; машини та обладнання; транспортні засоби; інструменти, прилади, інвентар; робоча і продуктивна худоба; багаторічні насадження та ін. о/з. За використанням: 1)діючі та 2)недіючі (знаходяться у запасі на консервації). В обліку поділ о/з пов’язаний головним чином з їх використанням та нарахуванням а-з. Тому в залежності від їх належності: 1)власні – належать даному підприємству і обліковуються на балансі підприємства на рах.”О/з”; 2)орендовані – знаходять на тимчасовому користуванні і обл..на за балансовому рахунку “Орендовані НА”.

Також класифікація о/з доповнюється їх обліком за видами, місцем використання або зберігання, матеріально–відповідальними особами. Цим забезпечується контроль за безпечністю зберігання о/з.

Оцінюються основні засоби за такими видами вартості : первісна, переоцінена первісна, залишкова, справедлива, ліквідаційна. Первісна – історична або фактична (справедлива) собівартість о/з в сумі грошових коштів або справедливої вартості ін. активів, сплачених або переданих на дату придбання чи створення НА Придбані (створені) о/з зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю, яка включає: - суми, які сплачують постачальникам активів за виконання будівельно-монтажних робіт; - реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються у зв’язку з придбанням цих активів; - суми ввізного мита; - суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) о/з, якщо вони не відшкодовуються підприємству; - витрати зі страхування ризиків доставки; - витрати на установку, налагодження, монтаж о/з; - ін. витрати, безпосередньо пов”язані з доведенням о/з до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Витрати на сплату відсотків за користування креди­том не включаються до п/в о/з, придбаних (створених) повністю або частко­во за рахунок позикового капіталу.

Загалом, оцінювання за п/в різних об”єктів о/з може відбуватися зовсім по-різному.

Напр., п/в безоплатно отриманих о/з дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання, з урахуванням витрат, передбачених пун­ктом 8 П(с)7. П/в-тю о/з, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається пого­джена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість. П/в об'єктів, переведених до о/з з оборотних активів, товарів, готової продукції тощо, дорівнює її собівартості, яка визна­чається згідно з П(с)бо 9 "Запаси" та 16 "Витрати". П/в об'єкта о/з, отриманого в обмін на подібний об'єкт, дорівнює залишковій вартості переданого об'єкта о/з. Якщо залишкова вартість переданого об'єкта перевищує його справедливу вартість, то п/в об'єкта о/з, отриманого в обмін на подібний об'єкт, є його справедлива вартість з включенням різниці до витрат звітного періоду. П/в об'єкта о/з, при­дбаного в обмін (або частковий обмін) на неподібний об'єкт, дорівнює справедливій вартості переданих о/з, збільшеній (зм) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що була пере­дана під час обміну.П/в об'єктів о/з, зо­бов'язання за які визначені загальною сумою, визна­чається розподілом цієї суми пропорційно до справед­ливої вартості окремого об'єкта основних засобів. П/в о/з в процесі госп.діяльності збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконстр.тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісне очікуваних від використання об'єкта. Та, відповідно, - зменшується у зв'язку з частковою ліквідацією об'єкта о/з.

Змінювати первісну вартість можна лише при 1)покращенні о/з-бів, які призведуть до збільшення вигод від їх використання; 2)переоцінки балансової вартості о/з; 3)часткової ліквідації відповідних об’єктів. Переоцінку перв. варт. можна здійснювати на 31 грудня кожного року.

В б/о о/з оцінюються також і за балансовою вартістю. В її складі можуть бути: -п/в побудови (спорудження) або придбання (інвентарна вартість; -відновлювальна вартість о/з, які переоцінені раніш на різні дати; -облікова вартість о/з, що надійшли безкоштовно за даними обліку передаючої сторони разом із затратами одержувача на установлення.

Змінювати первісну вартість можна лише при 1)покращенні о/з-бів, які призведуть до збільшення вигод від їх використання; 2)переоцінки балансової вартості о/з; 3)часткової ліквідації відповідних об’єктів. Переоцінку перв. варт. можна здійснювати на 31 грудня кожного року.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files