Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

88. Узагальнення результатів аудиту виробни­чих запасів, підготовка локального висновку та рекомендацій для клієнта.

Аудит запасів здійснюється відповідно до програми, яка включає наступні питання

Досліджуване питання

Джерело інформації

• Перевірка повноти оприбутковування запасів

• Накладні, товарно-транспортні накладні, акти виготовлення, картки обліку запасів, відомості, журнали, машинограми, тощо

• Перевірка правильності визначення первісної вартості запасів при їх придбанні

• Рахунки-фактури, накладні, акти виконаних робіт, наданих послуг

• Перевірка фактичної наявності запасів

• Інвентаризаційні описи та інвентарні картки обліку запасів

• Перевірка законності списання запасів

• Договори на продаж, норми витрат на виробництво, норми природного убутку, акти непридатності тощо

• Перевірка методів оцінки запасів при відпуску їх у виробництво, продаж або інше вибуття

• Наказ про облікову політику, відомості розрахунку, фактичне списання

Провівши аудит виробничих запасів відповідно до складеної програми, аудитор узагальнює результати перевірки і подає висновок в розрізі кожного досліджуваного питання. Аудитор розробляє рекомендації стосовно оптимізації обліку виробничих запасів, порівнює методи оцінки запасів при відпуску їх у виробництво, продажу або іншому вибутті і спрямовує на найбільш доцільний метод, дає рекомендації стосовно зберігання та охорони запасів, їх транспортування тощо.

89. Ек сутність товарних запасів та завдання їх обліку, аналізу і аудиту.

Товари-це товарно-матеріальні цінності, що надійшли на підп-во з метою подальшого продажу. Облік товарів на підп-ві здійснюється на підставі П(С)БО 9.

Одиницю БО товарів , згідно П(с)БО ( є їхнє найменування або однорідна група (вид). Для обліку товарів на підставі плану рахунків БО, капіталу, зобов’язань і госп операцій під-в і організацій використовують 28 рахунок «Товари».

Підп-ва здійснюють придбання товарів у їх виробників або в оптових посередників на підставі укладених договарівпостачання. Постачальник видає товари лише за наявності довіреності на підставі таких первинних докментів: накладних, актів приймання передачі, товарно-транспортних накладних. До названих додаються також документи, які підтверджують якість товарів: сертифікати, висновки експертизи та інші. Якщо перевезення товарівв здійснюєть автотранспортом, то власник автомобіля виписує дорожній лист (форма №2).

На р ку 28 Товари -облік руху ТМЦ що надійшли з метою продажу.Цей р-к викор. В основному збутові,торгові,п-ва,а також п-ва громадського харчування.Постачальницкі.збутові.торгові п-ва на р-ку 28 ведуть облік покупноі тари і тари власного вир ва,крім інвентарноі тари. Субрахунки 281 Товари на складі.282 товари в торгівлі.283 Товари на комісії.284 Тара під товарами.285 Торгова націнка.

На суб-х 281-285 заДт- збільшення,за Кт зменшення.

На 281 Товари на складі –облік руху та наявності товарних запасів.що знаходяться на оптових та розподільчих базах.На 282Товари в торгівлі –облік руху та наявності товарів,що знаходяться на п-вах роздрібної торгівлі. На 283 Товари на комісії –облік товарів.переданих на комісію за договорами комісії,які не передбачають перехід права власності на цей товар до оплати їх вартості.Аналіт.облік ведеться за видами товарів і п-вами(особами)-комісіонерами.На 284Тара під товарами –облік наявності та руху тари під товарами й порожньої тари На 285Торгова націнка торговельні,постачальницькі та збутові п-ва при ведені обліку товарів за продажними цінами відображають торгові націнки на товари,тобто різницю між покупною та продажною (роздрібною)вартістю товарів.За Кт 285-збільшеня суми торгових націнок,за Дт-зменшення(списання)

РАХУНОК 28 КОРЕСПОНДУЄ

За Дт з кредитом рахунків:15капітальні інвестиції;20Виробничі запаси;27Продукція с/г вир-ва;28товари;37розрахунки зрізними дебіторами;41пайовий капітал;42додатковий капітал;46неоплачений капітал;63розрахунки з постачальниками та підрядчиками;64роз-ки за податками та платежами;68розрахунки за ін. Операціями;71інший операційний дохід;73інщі фінансові доходи;74інші доходи.

За Кт з Дт р-ків:15капіталь інвестиції;20виробничі запаси;23виробництво;28товари;37роз-ки з різними дебіторами;42додатковий капітал;80 матеріальні витрати;84інші операційні витрати;85інші затрати;90собівартість реалізації;92адміністрат.витрати,93витрати на збут;99надзвичайрі витрати.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files