Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

90. Визнання і первісна оцінкатоварів

Товари-це товарно-матеріальні цінності, що надійшли на підп-во з метою подальшого продажу.

Облік товарів на підп-ві здійснюється на підставі П(С)БО 9.

Підп-ва здійснюють придбання товарів у їх виробників або в оптових посередників на підставі укладених договарівпостачання. Постачальник видає товари лише за наявності довіреності на підставі таких первинних докментів: накладних, актів приймання передачі, товарно-транспортних накладних. До названих додаються також документи, які підтверджують якість товарів: сертифікати, висновки експертизи та інші. Якщо перевезення товарівв здійснюєть автотранспортом, то власник автомобіля виписує дорожній лист (форма №2).

Оцінка придбаних підп-вом товарів як і інших запасів здійснюється за первісною вартістю. До первісної вартості товарів включається: суми, сплачені (до сплати) постачальникам за вирахуванням непрямих податків, транспортно-заготівельні витрати, інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням товарів і доведенням їх до стану, в якому їх можна продати покупцям. До первісної вартості запасів включаються також їх втрати в межах норм. Норми втрат запасів визначається за видами запасів чинним законодавством України. Якщо норми втрат за окремими видами запасів не визначені, то такі втрати ввважаються понаднормовими і не включаються до первісної вартості запасів.

91. Особливості орг-ції обліку товарів за їх видами в оптовій та роздрібній торгівлі.

У БО оптових під-в надходження товарів оформляють так:

-на вартість товарів за купівельною ціною6Дт281Товари на складах Кт63Розрахунки з постачальниками тапідрядчиками.

-якщо за продажними цінами,то одночасно робиться запис на суму торгівельної націнкиДт 281 Кт285Торгова націнка.

-оприбуткування тари під товари:Дт284Тара під товарами Кт63Розрахунки з постачальниками і підрядчикакми.

-при сплаті грошових док-тів постачвльників і транспортних під-в :ДТ63 КтРахунки в банках-при сплаті з розрахункового,валютного рах-ку,чеками;Дт63 КтВекселі видані –на суму виписаних векселів постачальнткам;Дт63 Кт Короткострокові кредити –при сплаті за рахунок кредитів банку.

-на суму прийнятого до сплати рахунку постачальника за товари;ціна відпускна:Дт281Товари на складі Кт63

-на суму взятої на облік постачальницько-збутової знижки:Дт281Товари на складі Кт285Торгова націнка.

Порядок організації анал. Обліку товарів на оптових базах і складах може бути партіонним(обліковують кожну партію товарів,що надійшла), гатунковим іоперативно-бухгалтерським. ОБЛІК РЕАЛІЗАЦІЇ:--на вартість товарів,відвантажених і відпущених покупцям,тари під товарами,що підлягають відшкодуванню покупцям: ДТ Товари відвантажені на вартість товарів за продажними цінами,тари,що підлягають відшкодуванню Кт282Товари на складі –на вартість товарів за продажними цінами;Кт284Тара під товарами;КтРозрахунки з дебіторами ;---У міру надходження платежів від покупців на підставі виписок банку робиться запис:Дт Розрахунковий рахунок у банку –на всю суму реалізованих товарів за продажними цінами за відкпдання торговельної знижки нв користь покупців Кт Реалізація товарів оптом –на продажну вартість товарів мінус знижка Кт Товари відвантажені –на відшкодовану вартість тари.Одночасно робиться запис на списання реалізованих товарів за продажними цінами:Дт Собівартість проданих товарів Кт Товари відвантажені. Сплата ПДВ:ДТ Реалізація товарів оптом Кт Розрахунки з бюджетом.

В РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ

-товари одержані за регульованими цінамиДт Товари- на вартість товарів за роздрібними цінами9разом з ПДВ)Кт63 –на купівельну вартість товарів(за відкидання торгової знижки)

Кт285Торгова націнка-на сумс одержаної торговельної знижки ; -товари одержані за вільними цінами:Дт28Товари Кт63-на купівельну вартість.Зроблену націнку на такі товари роздрібне торгове п-во відображає так:Дт 28Товари –на суму націнкиКт ТОРГОВА НАЦІНКА

-якщо товари надходять у тарі багаторазового використання,то їх вартість відображається:Дт 284 Тара під товарами Кт63

-різницю в цінах(знижку)у момент оприбуткування відносять на Дт Інші доходи,суб-р Результати за операціями з тарою:Дт284 Тара під товарами-на повернену вартість тари Дт

Прибутки і збитки-на суму хниження ціни тари Кт63 –на вартість придбаної тари

Субр-к Результати за операціями з тарою, наприкінці місяця його дебетове сальдо списується на р-кФінансові результати.

ОБЛІК РЕАЛІЗАЦІЇ

Сума виручки за товари за продажними цінами(разом з торговельними знижками,націнкою на товари)на підставі звітів касира відображається записом:Дт Каса Кт Доходи від продажу товарів

-на суму торговельної націнки Дт Собівартість проданих товарів Кт Торгова націнка

-перерахування до бюджету ПДВ Дт Розрахунки з бюджетом поподатках Кт Розрахунковий рахунок у банку

-на прикінці місяця сума валового доходу списується на Кт р –ку Фінансові результати:Дт Доходи від продажу КтФінансові результати:прибутки і збитки:

-надходження грошей від покупців на погашення кредиту:Дт Каса Кт Розрахунки з покупцями і замовниками.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files