Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
115
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

128. Порядок подоння інформації про грошові кошти (гк) та поточні фінансові інвестиції

Узагальнення інф-ції про наявність та рух ГК у нац та іноз валюті в касі, на поточних, валютних та інших рахунках у банку, грошових документів здійснюється в Журналі 1, який ведеться за кредитом рахунків 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», 33 «Інші кошти» та відомостях до цього журналу. Відомості відкриваються за дебетами відповідних рахунків:

1.1. Відомість за дебетом р-ка 30 «Каса»

1.2. Відомість за дебетом р-ка 31

1.3. Відомість за дебетом рахунка 33 «Інші кошти»

Записи в Журналі 1 та у відомостях здійснюються на підставі та зведених документів: звітів касира з доданими документами, які є підставою для оприбуткування коштів у касу під-ва (прибуткові касові ордери, відомості та ін.); виписок банку з підтверджувальними первинними документами про рух грошових коштів на рах-х та інших.

Для кожного звіту касира у Відомості 1.1 і в Журналі 1 відводять один рядок. Рух коштів у касі за день, коли на підприємстві відбулись операції з руху готівки, у відомості та журналі відображається в розрізі кореспондуючих рах-в як за дебетом, так і за кредитом. Визначений залишок готівки звіряється із залишком у звіті касира.

Записи у Відомість 1.2 проводяться за кожною випискою банку. За потреби нагромадження данних про операції з ГК за кожний операційний день здійснюється попередньо в допоміжних відомостях з перенесенням їх підсумків у журнал та відомість.

Для відображення операцій, здійснених в іноземній валюті, також використовується Журнал 1 та відомості до нього. Якщо під-во використовує різні валюти, то для кожної з них використовується окремий журнал та відомість.

Аналітичні дані про ГК в іноз валюті наводять в гривнях і одночасно у валюті операцій.

129. Аналіз залишків грошових коштів. Однією з умов фін розвитку під-ва є надходження грош коштів. Проте надлишок грош коштів на під-ві свідчить про те, що під-во ризикує зазнати збитків, пов’язаних з інфляцією та знеціненням грошей, а також із втраченою можливістю вигідного їх розміщення. Залишок коштів повинен бути у такому розмірі. Щоб його ним можна було покрити короткострокову незбалансованість грошових потоків.

Для оцінки достатності коштів, необхідних для вир-чої д-ті під-ва, розраховують тривалість періоду обороту:

То = (Середні залишки коштів * Дні пер-да) / Оборот коштів за період.

Для визначення середнього обороту викор-ся кредитний оборот за поточним рах-м. Якщо під-во значну частину розрах-ків проводить через касу, то витрати коштів по касі треба додати до кредитного обороту поточного рах-ку.

К-ть оборотів середнього залишку коштів =

Оборот коштів за пер-д / Середні залишки коштів.

Прогнозована сума залишку грош коштів =

Запланований річний оборот коштів / К-ть оборотів середнього залишку грош коштів у звітному пер-ді.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files