Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

119. Первинні, облікові та звітні документи з касових операцій.

Кас операц оформ первинними документами: прибут (форма КО1) та видатков (форма КО2) кас ордерами. Приймання готів касою в тому числі одерж з банку здійсн за прибутков кас ордер, підписаний гол бух або уповноваж особою та касиром і засвідчено печаткою. Видача готів з каси оформ видатков ордером або розрахунк платіжною відомістю, підписано керівником а гол бух. Видача готів з кас для здання в банк оформ видатков ордер відображення операц в кас книзі ( форма ФКО 4). Документ який підтверд здачу готів – квитанц до прибутков ордеру.

Прибут та видат ордери до передачі в каси реєстр бухгалтерією в журналі реєстр видат та прибут кас документів ( форма КО 3).

Облік кас операц ведкться в кас книзі (КО4). Аркуші пронумеровані, прошнурована та скріплена печаткою підпр-ва.К-ть аркуш в книзі засвідчує підпис касира, гол буха, керівника.Записи робить касир. В кін роб дня підсумов операц за день і виводиться залишок готів в касі на поч наступного дня і передає до бух-рії звіт касира(відривний аркуш кас книги).Звіт здається з первин документ під розпис у кас книзі.

Якщо кас декілька – старший касир перед початком роб дня видає касам авансом потрібну готів під розпис у книзі обліку прийнятих та видан касиром грош (форма КО 5).

В кін роб дня касири складають звіти і здають готів х кас документ старшому касиру під розпис у книзі КО5. Кас документи після складан звіту та обробки, в бух-рії комплектуються в хронолог порядку, нумерув, переплітаються в окремі папки та зберіг протягом 36 місяців після закінчен календарного року.Керівник при прйнятті на роботу касира укладає з ним договір про повну матеріал відповідал. Ознайом його з положенням про веден кас операц під розпис у спец журналі.

При проведенні інвентаризації каси, інвентаризаційна комісія перераховує покупюрно грошові кошти і перевіряє наявність ЦП та бланків суворої звітності, які зберігаються в касі та складає Акт інвентаризації. В акті вказуються фактичний залишок та залишок за даними касової книги.

120. Облік касових операцій.

Облік касових операцій ведеться на рах-ку 30 «Каса» з такими субр-ми:

301 «Каса в нац влюті»

302 «Каса в іноз валюті»

За Дт рах-Ка 30 відображається надходження грошових коштів у касу під-ва, за Кт – виплата грошових коштів з каси під-ва.

На під-вах де працюють операційні каси (продаж квитків, оплата послуг зв’язку, обмін валют тощо), відкриваються субрахунки:

303 «Операційна каса в нац валюті»

304 «Операційна каса в іноз валюті»

Бухгалтерські проводки:

1) Оприбутковано в касу гроші видані з банку Дт 301 Кт 311

2) Отримано готівку в оплату за товари Дт 301 Кт 702 «Дохід від реалізації товарів»

На суму ПДВ Дт 702 Кт 641 «Розрахунки за податками»

3) Оприбутковано невикористаний залишок готівки від підзвітної особи Дт 301 Кт 372 « Розрахунки з підзвітніми особами»

4) Внесено засновниками кошти для погашення заборгованості з поповнення статутного капіталу Дт 301 Кт 46 «Неоплачений капітал»

5) Виплачено працівникам заробітну плату Дт 661 «Розрахунки з ЗП» Кт 301

6) Виплачено дивіденди акціонерам Дт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» Кт 301

7) Внесено кошти з каси в банк Дт 311 Кт 301

8) Приведеній інвентаризації:

А) на суму виявленого надлишку Дт 30 Кт719 «Інші доходи від операційної д-ті»

Б) На суму виявлених нестач Дт 947 « Нестачі і втрати від псування цінностей» Кт 30

В) На суму нестач, віднесених на матеріально-відповідальну особу Дт 375 « Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків» Кт 716 «Відшкодування раніше списаних активів»

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files