Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

14. С/ і а/о витрат з ремонту оз.

Характер і види робіт за капітальним і поточним ремонтом різні за окремими видами і групами о/з. Тому перелік робіт, що стосуються кожного виду ремонту, встановлюється Положенням про ремонти. На роботу з ремонту складається план на рік з розподілом по кварталах. Фактичні витрати з поточного ремонту о/з відносять на рахунки затрат діяльності – виробництва, надання послуг,комерційної тощо. Технічно облікова робота буде залежати від варіанта накопичення витрат за елементами. Таким чином, якщо підприємство використовує рахунки 8 класу “Елементи витрат”, то обліковий процес складається з 2 етапів. На 1 етапі здійснюється процес формування витрат у кореспонденції зрахунками витрат: Д-т80,81,82,.. К-т (рахунків використаних ресурсів)201(201,203,..),65,66,..На 11 етапі здійснюється відображення з кредиту рахунків елементи витрат у дебет рахунків витрат за видами діяльності. Якщо ж підприємство не використовує 8 клас рахунків, то записують:Д-т91,92,93,.. К-т(рах.використаних ресурсів - аналогічно).

Витрати, пов”язані з поліпшенням о/з (реконструкцією, кап.ремонтом,..) обліковуються на рах.15 “Капітальні інвестиції”. Накопичена сума витрат, пов”язана з капітальним ремонтом о/з, який призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, очікуваних від його використання, записується: Д-т”О/з”(відповідний об”єкт) К-т”Кап.інвестиції”. Після такого запису сума нарахованої а-з по об”єкту списується з рах.13”Знос необ.активів” на рах.10”О/з”. Визначається нова балансова (початкова) вартість об”єкта та розраховується нова норма а-з.

Для узагальнення інформації використовуються Журнал4.1 (з К-т10,11 в Д-т15) та Журнал4.4 (з К-т15 в Д-т10,..). Записи в Журналі4.4 ведуться на підставі первинних і зведених документів (актів приймання-передачі,..).

15. Ек. Сутність а-ції оз.

У процесі експлуатації о/з поступово зношуються, не втрачаючи своєї фізичної форми.

Об”єктом а-з виступають о/з, крім землі. Строк корисного використання об”єктів визначається виходячи із корисності о/з, фізичного та морального зносу, правових та інших обмежень. Амортизація – це систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом строку їх корисного використання (експлуатації). Усі підприємства суму нарахованої а-з відображають збільшенням суми своїх витрат і зносу НА. Нарахування а-з починається з місяця, що слідує за місяцем введення в експлуатацію і припиняється у місяці, який слідує за місяцем вибуття о/з з експлуатації. Таке нарах. проводиться щомісячно шляхом ділення суми а-з за повний рік на 12.

Метод а-з обирається підприємством самостійно згідно стандарту 7. Метод а-з об”єкта о/з пере­глядається у разі зміни очікуваного способу отриман­ня економічних вигід від його використання. Нараху­вання амортизації за новим методом починається з місяця, наступного за місяцем прийняття рішення про зміну методу а-з. Для узагальнення інформації про нараховану а-з та індексацію зносу НМА використовується пасивний регулюючий рах.13 “Знос (а-з) необоротних активів”. А-з об”єкта о/з нараховується, виходячи з нового строку корисного використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання.

Суми нарахованої а-з включаються у витрати тих ділянок виробництва, або його управління, де знаходяться в експлуатації НМА. В обліку це відображається такими записами: Д-т 23(92,93,94) К-т 13.

А-з безоплатно одержаних НМА визнається доходом. На суму нарахованої а-з – щомісяця: Д-т 23(92,..) К-т 13.

При цьому щомісяця визнається дохід: Д-т 424 К-т 745.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files