Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

161. Ціноутворення на продукцію, роботи, послуги.

Цінова політика полягає в тому, що підприємство встановлює ціни на такому рівні та змінює їх (залежно від ситуації на ринку) так, щоб забезпечити досягнення короткострокових і довгострокових цілей.

Процес ціноутворення розглядається як серія процедур установлення ціни.

Процес формування цін на практиці залежить від багатьох факторів – витрати виробництва, величини попиту, конкуренції, транспортних витрат, ввізного мита, зміни курсів обміну валют, реклами та інших елементів стимулювання збуту.

Фактор витрат – підприємство, що взяло за основу політику ціноутворення, орієнтовану на витрати, установлює ціни, виходячи з витрат і відповідного відсотка прибутку.

Фактор попиту – ціна встановлюється на основі ринкових цін, ринкового попиту. Ціноутворення, орієнтоване на ринковий попит, передбачає оцінку інтенсивності попиту: високі ціни призначаються на товари підвищеного попиту, а низькі – на товари з незначним попитом.

Фактори конкуренції – головне в такому ціноутворенні урахувати ціни на продукцію тих підприємств, що виготовляють аналогічні продукти.

162. Документальне оформлення й облік реалізації продукції

Облік реалізації готової продукції та товарів пов’язаний з отриманням доходу від реалізації (рах. 70) та списанням собівартості реалізованої продукції (рахунки 90)

Відвантаження (реалізація) продукції не завжди співпадає з отриманням грошових коштів (сплатою). В залежності від цього приведемо приклади ситуацій:

1) Відвантажено продукцію: Дт 361 Кт 701, 702; Дт 701, 702 Кт 641;

Отримано оплату: Дт 311 Кт 361

2) Отримання попередньої оплати: Дт 311 Кт 681; Дт 643 Кт 641;

Відвантажено продукцію: Дт 681 Кт 701, 702; Дт 701, 702 Кт 643;

3) Проданий товар за готівку: Дт 301 Кт 702; Дт 702 Кт 641

На списання собівартості робиться проведення: Дт 901, 902 Кт 26, 281

Документи: Накладна на відпуск товарно-матеріальних цінностей (ф. М-20) або Товарно-транспортна накладна (ф. М-6), Відвантаження матеріалів покупцям здійснюється на підставі їх довіреностей (ф. М-2)

Паралельно бухгалтерія веде нагромаджу вальні відомості відвантаженої продукції. Узагальнюється інформація у Журналі 5.

165. Облік витрат на збут.

Витрати на збут (ВнЗ) – витрати пов’язані з реалізацією (збутом) прод-ї (товарів, робіт, послуг). Згідно П(С)БО 16 «Витрати» ВнЗ включають такі витрати: *витрати на ремонт тари; *оплата праці, комісійні винагороди продавцям, торговим агентам; *витрати на утримання ОЗ, інших матеріальних активів, пов’язаних зі бутом; *витрати на рекламу та дослідження ринку; *витрати на відрядження працівників, зайнятих збутом; *витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування; *витрати на транспортування готової прод-ї між складами підрозділів під-ва; *витрати на страхування призначеної для транспортування готової прод-ї, що зберіг-ся на складі під-ва.

Для обліку ВнЗ призначений активний рах-к 93 «Витрати на збут». За дебетом – сума визнаних витрат назбут, а за кредитом – списання на рах-к 79 «Фінансові рез-ти».

Відобр-ня в обліку ВнЗ:

1. Нарах амортиз-ю по основних засобах торгівельного призначення – Дт 93 Кт 13.

2. Віднесено до ВнЗ вартість пакувальних матеріалів – Дт 93 Кт 209.

3. Витрати поо відрядженню віднесено до ВнЗ – Дт 93 Кт372.

4. Віднесено витрати по рекламі до ВнЗ – Дт 93 Кт 685.

5. Нарах зп працівникам збуту – Дт 93 Кт 661.

6. Проведено нарах-ня на Зп працівників збуту до фондів соц страхування – Дт 93 Кт 65.

7. Списано ВнЗ на фін рез-ти – Дт 791 Кт 93.

Бух док-тами, які є підставою для визначення ВнЗ, виступають:

* по амортизації – «Розрахунок амортизації основних засобів»

* по МШП – «Акт на списання МШП»

* грошових коштів – «Видатковий касовий ордер», виписка банку.

* витрати на відрядження – «Авансовий звіт».

* ЗП – «Табель обліку викор-ня робочого часу», а також складена на його підставі «Розрахунково-платіжна відовсть».

Щомісячне списання ВнЗ оформл-ся за допомогою розрах-ку (довідки), складеного працівником бухгалтерії.

Для узагальненого обліку ВнЗ викор-ть Журнал-ордер №5 при журнально-ордерній Фомі обліку, а при спрощеній формі обліку – Відомість В-3.

166. Аналіз валових доходів. Згідно з П(С)БО 3 «Звіт про фін рез-ти» валовий прибуток (ВП) – це різниця між чистим доходом (ЧД) від реалізації прод-ї (товарів, робіт, послуг) і СВ реалізованої прод-ї (товарів, робіт, послуг). ЧД = Дох від реаліз-ї Т (Р,П) – ПДВ – Акцизн збір – Інші відрах-ня з доходу.

Аналіз ВП дозволяє виявити фактори зміни ВП. Цими факторами є: *вплив обсягу реаліз-ї; *вплив зміни цін на прод-ю; *вплив СВ та асортиментно-структурних зрушень.

Є два варіанти розрах-ку впливу факторів: 1. зовн аналіз (на підставі звітності ф.№2 «Звіт про фін рез-ти) 2. внутр аналіз (на підставі даних обліку та планового відділу).

При зовнішньому аналізі розраховують ВП від реалізації у звітному році за цінами, СВ та структурою минулого року, і також розрах-ть ВП від фактичної реалізації за звітн пер-д за структурою та СВ минулого року. Вплив факторів: 1) вплив обсягу реаліз-ї= ВП від реаліз-ї у звіт році за цінами, СВ та структурою минулого року мінус ВП минулого року; 2) вплив зміни цін = ВП від фактичної реалізації за звітн пер-д за структурою та СВ минулого року мінус ВП від реаліз-ї у звітн році за цінами, СВ та структурою минулого року; 3)вплив СВ та асортиментно-структурн зруш = Фактичний ВП мінус ВП від фактичної реаліз-ї за звітн пер-д за структурою та СВ мин року.

Внутр аналіз здійсн-ся за такою факторною моделлю: Обсяг реаліз-ї в штуках*(Ціна 1 шт – СВ 1 штуки). Для розрах-ку впливу факторів викор-ть один із способів елімінування.

З негативним впливом факторів ( ті які зменшують дохід) пов’язують резерви зростання прибутку.

Під час аналізу прибутків (збитків) від іншої реаліз-ї необх зіставити фактичні дані з планом або аналогічними сумами за попередній пер-д. Далі визначають причини їх появи або відхилень. Особливу увагу слід приділити аналізу незапланованих збитків. У більшості випадків ці суми доцільно включити до складу резервів зростання прибутків під-ва.

167. Аналіз чинників зміни прибутків від реаліз-ї прод-ї, товарів, робіт, послуг. Згідно з П(С)БО 3 «Звіт про фін рез-ти» валовий прибуток (ВП) – це різниця між чистим доходом (ЧД) від реалізації прод-ї (товарів, робіт, послуг) і СВ реалізованої прод-ї (товарів, робіт, послуг). ЧД = Дох від реаліз-ї Т (Р,П) – ПДВ – Акцизн збір – Інші відрах-ня з доходу.

Аналіз ВП дозволяє виявити фактори (чинники) зміни ВП. Цими факторами є: *вплив обсягу реаліз-ї; *вплив зміни цін на прод-ю; *вплив СВ прод-ї; *асортиментно-структурних зрушень.

Всі ці фактори можна поділити на залежні та незалежні від роботи під-ва.

Підвищення обсягів реалізації прод-ї (в натуральному вимірнику) розцінюється позитивним впливом на ВП, а їх скорочення – негативним впливом.

Підвищення цін на прод-ю позитивно впливає на ВП.

Підвищення СВ прод-ї розцінюється як негативний вплив на ВП, а її зниження збільшує ВП.

Джерела інформації: ф.2. «Звіт про фін рез-ти», дані обліку та планового відділу.

168. Аналіз витрат на збут. Витрати на збут (ВнЗ) – витрати пов’язані з реалізацією (збутом) прод-ї (товарів, робіт, послуг). П(С)БО 16 «Витрати» визначений склад ВнЗ.

Аналіз здійснюється за такими статтями ВнЗ: 1.Витр пакувальних матеріалів. 2. Оплата приці та коміс винагороди тарговим агентам. 3. Витрати на рекламу та дослідж ринку. 4.Витра на утримання складів. 5. Витр на транспортування і страхування готової прод-ї. 6. Витрати на гарантійний ремонт. 7. Інши витрати.

При аналізі розрах-ся відхилення фактичних витрати від планових за кожною статтею ВнЗ, а також їх загальна величина.

Так головною причиною збільшення витрат в цілому можуть бути суттєвим зростанням транспортних витрат. Які в свою чергу залежать від 3-х факторів: *зміни обсягу перевезень; *зміна дальності перевезень; *зміна транспортного тарифу. Так, збільшення середньої дальності перевезень та зростання середнього транспортного тарифу збільшують транспортні витрати. Що є негативним явищем. Якщо ці 3 фактори знах-ся в межах запланованих, тоді причиною перевитрат може бути необґрунтоване планн-ня в кошторисі.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files