Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

39. Побудова с/ та а/о немат активів.

Нематер. активи - умовна вартість об`єктів промисл. та інтелект. власності , а також ін. аналогічних майнових прав, які визнач. об`єктом права власн-сті конкр. підпр-ва (гудвілл, патенти, ноу-хау, авторські права, прогр. забезпеч. обчислюв. тех.-ки...). Немат. ак. підлягає відображенню за собівартістю його придбання чи створ. на дату прийняття на б/о. Б/О немат. ак-вів ведуть на рахун­ку 12 «Немат. ак-ви». Цей рах-к має такі субпах-ки як 121, 122, 123, 124, 125 та 127.В Д-ті рахунка відобр. над­ходж., в К-ті — вибуття. Аналітичний облік цього рахунка ведуть за видами нематер. ак-вів. Придбання немат. ак-вів відображ. записом у такі рах-ки: д. — рах-к 12 «Немат. ак-ви», к. — 63«Розрах-ки з постач-ками та кред-рами» — на придбані авторські права, або д. — р-к 12 «Нем. ак-ви», к. — 46 «Неоплач. к-ал» — на внесене право на корист-ня. У разі одерж. нематер. ак-ву від засн-ків у рах-ок внесків до стат. к-лу: Д. рахунка 12 «Нематер. ак-ви» К. р-ка 46 «Неоплач. к-тал» ; у разі безкошт. одерж.: Д. р-ка 12«немат. активи» К. р-ка 424 «Безоплатно отримане майно».

40. Знос немат. А-вів, визнання строку, використання окремих об’єктів.

Нарах-ня амортиз-ї немат активів здійсн-ся протягом терміну їх корисного викор-ня, але не більше 20 років, починаючи з дати прийняття на облік.

Під-во при визначенні терміну корисного викор-ня немат активу має враховувати: *строки корисного викор-ня цього активу під-вом; *науково-технічний прогрес і зміну попоту на про-ю, товари, роботи, послуги, які виробляються з допомогою цього активу (моральний знос); *юридичні чи інші обмеження на його викор-ня та ін. чинники.

Методи нарах-ня амортиз-ї: *прямолінійний метод, *метод зменшення залишкової вартості, *метод прискореного зменшення залишкової вартості, *кумулятивний метод.

Метод нарах-ня аморт-ї немат активу обирається самрстійно, виходячи з особливостей його форми отримання очікуваних ек вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то аморт-я нарах-ся з викор-ням прямолінійного методу.

При розрах-ку амортизованої вартості, ліквідаційна вартість немат активів = 0, крім випадків *коли існують безвідмовні зобовьязання іншої особи відносно придбання даного обьєкту наприкінці строку корисного викор-ня, *коли ліквідаційна вартість може бути визначена на основі інформації існуючого активного ринку та очікується, що такий ринок буде існувати наприкінці строку корисного викор-ня.

Нарах-ня аморт-ї починається з місяця, наступного за місяцем, наступного замісяця,у якому немат актив ставпридатним для викор-ня. Нарах-ня аморт-ї припиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем виуття немат активу.

Термін корисного викор-ня немат активу та метод аморт-ї підлягає перегляду в кінці звітного періоду, якщо в наступному періоді очікуються суттєв зміни цьоготерміну порівняно із його початковоюоцінкою.

Суми аморт-ї, нарахованої протягом звітного періоду, відобр-ся у складі витрат цього періоду або включ-ся до СВ іншого активу. Нарах-ня амортизації відображ-ся в Д-ті рах-ків витрат виробничої або комерційної діяльності та Кт 133.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files