Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

98. Аналіз товарного обігу (товарообігу).

Загальна схема аналізу товарооборота:

1) побудова динамічних рядів товарообігу за загальним об’ємом;

2)аналіз товарообігу за складом;

3) аналіз товарообігу за структурою асортименту;

4) факторний аналіз товарообігу;

4) оцінку критичного обсягу продаж за фактичними даними про витрати та доходи від реаліз-ї.

При аналізі динаміки товарообігу: *будуються динамічні ряди (в натуральних та вартісних вимірниках), *розрах-ся показники динаміки (базисних та ланцюгових темпів росту та приросту, абсолютних приростів); *будуються трендові регресійні моделі динаміки.

Факторний аналіз.

Товарооборот (об'єм роздрібної реалізації) = Зал товарів на поч. + Надходження – Зал товарів на кін – Інші товари, що вибули.

Збільшення початкових запасів і надходження товарів позитивно впливають на суму реалізації товарів, їх зменшення – сприяє скороченню розмірів реалізації.

Зменшення кінцевих запасів товарів, інших товарів, що вибули позитивно впливають на суму реалізації.

Вплив факторів:

1) зміна початкового запасу товарів = Залишок товару поч. фактичний - Залишок товару поч. плановий.

2) зміна надходження товарів = Надходж фактичне – Надходж планове

3) зміна кінцевого залишку товарів = Залишок фактичний - Залишок плановий

Загальна сума відхилення = Товарооборот фактичний – Товарооборот плановий.

99.Аналіз рентабельності продажу товарів. Рентабельність(Р) товарів х-є ефективність витрат на їх продаж. Передусім обчислюється Р усіх реалізованих товарів як відношення влового прибутку від реалізації до СВ реалізованих товарів. Р також модна обчислити як відношення прибутку до обсягу реалізованих товарів. Р окремих видів товарів = (Ціна реалізації виду товару – СВ виду товару)/ СВ виду товару.

При великій номенклатурі товарів у процесі Р товарів слід застосовувати спосіб групувань. Насамперед усі вироби групують за ознакою «рентабельні чи нерентабельні товари». При цьому визначають к-ть нерентабельних товарів, розрах-ть питому вагу (у %-х до заг к-ті товарів), а також їхню питому вагу в обсязі реалізованих товарів.

Дуже важливо здійснити групування товарів за рівнем Р: *товари з низькою рентабельністю, *товари з середньою рентабельністю; *товари високорентабельні. При цьому необхідно надати оцінку питомої ваги кожної групи в загальному обсязі реалізації.

Далі здійснюють групування товарів за ознакою ступеня та напряму зміни Р порівняно з попередніми пер-даами. При цьому визначають к-ть товарів, Р яких: *помітно зросла; *суттєво не змінилась; *знизилась.

Групування товарів за такими ознаками дає можливість визначити напрями підвищення прибутковості реалізації товарів.

Фактори Р товарів: *зміна СВ реалізованих товарів, *Обсяг продажу.

100. Завдання та джерела інформації аудиту товарних запасів.

Аудиторська перевірка операцій з матеріальними цін­ностями включає дослідження стану складського господарства та збереження матеріальних цінностей, нормування витрачання, оприбуткування, правильності оцінки купованих матеріальних цінностей, використання запасів на виробництві, перевірка опе­рацій з МШП. Основна мета перевірки — встановлення законно­сті, достовірності та доцільності операцій з матеріалами, правильності їх відображення в обліку.

На більшості підприємств обсяг операцій з матеріальними цінностями буває досить значним, тому їх перевірка є трудоміст­ким процесом.

Під час аудиторської перевірки операцій з матеріальним цін­ностями потрібно керуватись чинними нормативними та законо­давчими документами, а саме:

* Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

* Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України № 291 від

30.11.1999 р.

* Інструкцією «Про застосування планів рахунків бухгалтер­ського обліку...», затвердженою наказом Міністерства фінансів України№291 від 30.11.1999 р.

* П(с) б/о 9 «Запа­си», затвердженим наказом Міністерства фінансів України № 246 від 20 жовтня 1996 р.

* Інструкцією «По інвентаризації основних засобів, нематері­альних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових кош­тів і документів та розрахунків», затвердженою наказом Мініс­терства фінансів України № 69 від 31 серпня 1994 р. (зі змінами і доповненнями, внесеними наказами № 268 від 5 грудня 1997 р., № 115 від 26 травня 2000 р.).

* Порядком проведення дооцінки залишків матеріальних цін­ностей зі змінами і доповненнями, затвердженим наказом Мініс­терства фінансів України № 69 від 11 серпня 1994 р.

* Інструкцією «Про норми витрат пального і мастильних ма­теріалів на автомобільному транспорті», затвердженою Департа­ментом автомобільного транспорту України № 179 від 3 травня

1995 р.

* Положенням про граничні терміни експлуатації устаткуван­ня у виробництві, галузеві технічні норми витрат сировини та ма­теріалів на виробництво готової продукції.

* «Положенням про документи та документообіг у бухгалтер­ському обліку», затвердженим Міністерством фінансів України.

* «Інструкцією про порядок видачі довіреностей на отриман­ня ТМЦ та їх відпуск», затвердженим Міністерством фінансів України.

Джерелами інформації для аудиторської перевірки товарних запасів на підприємстві є:

— Прибутковий ордер, оформлення якого здійснюється мате­ріально відповідальною особою для оприбуткування всіх матері­алів, що надійшли на склад підприємства.

— Акт про прийняття матеріалів, який складають на матеріали, які надходять без супровідних документів для оприбуткування,

—Накладна-вимога — накладна на відпуск матеріалів на сто­рону. Складається у разі відпуску цінностей зі складу, при внут­рішньому переміщенні та надходженні на склад матеріалів від розбору тимчасових споруд, від ліквідації основних засобів.

— Картка обліку матеріалів, в якій ведеться кількісно-сорто­вий облік матеріалів на складі.

— Товарно-транспортна накладна — супровідний матеріали документ, на основі якого здійснюється їх оприбуткування.

—Акт-вимога на зміну (додатковий відпуск) — документ, що оформляється під час відпуску цінностей, потреба в яких виникає разово.

— Відомість обліку залишків матеріалів на складах, яка скла­дається на основі карток складського обліку і заповнюється ма­теріально-відповідальними особами.

— Вивчення складу і структури матеріальних цінностей, озна­йомлення з умовами їх зберігання.

— Підтвердження правильності оцінки запасів та відображен­ня операції за їх надходженням та використанням в обліку.

— Оцінка якості проведення інвентаризації матеріальних цін­ностей.

— Підтвердження достовірності оформлення та відображення на рахунках типових господарських операцій.

Основну роль в аудиті матеріальних цінностей відіграє інвен­таризація. Аудит товарних запасів(запаси, які придбані підприємством і утримуються з метою подальшого продажу) являє собою перевірку прибуткових і видаткових документів, показників реєстрації і рахунків постачальників, що включає в себе взаємне звіряння прибуткових документів з даними рахунків постачальників та взаємне звіряння видаткових документів з даними рахунків покупців і витрат на виробництво.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files