Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
115
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

176. Облік втрат від сумнівних та безнадійних боргів.

Для обліку втрат від сумнівних та безнадійних боргів ведеться рахунок 94 «Інші витрати операційної д-ті», на якому ведеться облік витрат опер-ної д-ті під-ва, крім витрат, які відображаються на р-ках 90 «СВ реалізації», 91 «Загально виробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут».

За ДТ 94 рахунка відображається сума визнаних витрат, за Кт – списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Для обліку витрат від сумнівних та безнадійних боргів відкривається субрахунок 944 «Сумнівні та безнадійні борги», на якому узагальнюється інф-ція про нарахування резерву сумнівних боргів на заборгованість, за реалізовану продукцію, товари, роботи і послуги та про суму списання поточної дебіторської заборгованості(ДЗ), що визнана безнадійною та утворення якої не було пов’язано з реалізацією продукції, товарів, робіт і послуг.

В БО відображаються такі госп-кі операції:

1) Формування резерву сумнівних боргів за ДЗ за товари, роботи, послуги Дт 944 Кт 38 «Резерв сумнівних боргів»;

2) Списання сумнівних боргів за ДЗ, пов’язаною з операційною д-тю Дт 944 Кт 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками», 37 «Розрахунки з різними дебіторами»

177. Облік доходів від списання простроченої кредиторської заборгованості.

Для обліку доходів від списання простроченої кредиторської заборгованості(КЗ) ведеться рахунок 71 «Інший операційний дохід» зокрема субрахунок 717 «Дохід від списання КЗ», на якому узагальнюється інформація про доходи від списання КЗ, що виникла в ході операційного циклу, після закінчення строку позовної давності».

За Кт рахунка 71 відображається збільшення (одержання доходу), за Дт – суми непрямих податків ( ПДВ, акцизного збору та інших платежів) та списання в порядку закриття на р-нок 79 «Результат основної д-ті».

В БО відображається така госп-ка операція:

Списання КЗ за розрахунками з постачальниками після закінчення строку позовної давності Дт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» Кт 717

178. Облік доходів і втрат від операційної курсової різниці.

Для обліку доходів і втрат від операційної курсової різниці активів ведуться рахунки:

1) 71 «Інший операційний дохід» зокрема субрахунок 714 «Дохід від операційної курсової різниці», на якому узагальнюється інф-ція про доходи курсових різниці за активами й зобов’язаннями під-ва, пов’язаними з операційною д-тю.

За Кт рахунка 71 відображається збільшення (одержання доходу), за Дт – суми непрямих податків ( ПДВ, акцизного збору та інших платежів) та списання в порядку закриття на р-нок 79 «Результат основної д-ті».

2) 94 «Інші витрати операційної д-ті», на якому ведеться облік витрат опер-ної д-ті під-ва, крім витрат, які відображаються на р-ках 90 «СВ реалізації», 91 «Загально виробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут».

За ДТ 94 рахунка відображається сума визнаних витрат, за Кт – списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Для обліку витрат від реалізації інших необоротних активів відкривається субрахунок 945 «Втрати від операційної курсової різниці».

В БО відображаються такі госп-кі операції:

1) Відображені витрати від операційних курсових різниць за дебіторською заборгованістю за товари, роботи чи послуги Дт 945 Кт 362 «Розрахунки з іноземними покупцями»

2) Відображені доходи від операційних курсових різниць за кредиторською заборгованістю за товари, роботи чи послуги Дт 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками»

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files