Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

31 Загальні принципи проведення аудиту наявності та руху ос­новних засобів.

Операції щодо надходження, переміщення, вибуття та ліквідації основних засобів досліджують за первинними докуме­нтами і бухгалтерськими записами. Звертається увага на прави­льність, своєчасність і повноту оприбуткування основних засобів. За основними засобами, які надійшли безоплатно, слід провести зустрічну перевірку, щоб установити правильність списання їх за кількістю та вартістю. Перевіряючи операції 3 переміщення ос­новних засобів, необхідно з'ясувати доцільність переміщення, правильність оформлення цих операцій, повноту і своєчасність оприбуткування основних засобів, ураховуючи при цьому, що їх переміщення потребує значних витрат.

Увага приділяється операціям з вибуття та ліквідації основних засобів, з тим щоб установити, чи не був підвищений при цьому відсоток відпрацювання, щоб продати їх особам за нижчими ці­нами. Ліквідація основних засобів вивчається за складеними від­повідними актами. Необхідно встановити, що:

— акти ліквідації складені спеціалістами цієї галузі за встановле­ною формою, яка передбачена типовими формами первинного обліку;

—дотримується порядок списання ліквідованих основних за­собів;

— обставини і причини ліквідації основних засобів обґрунтовані. Необхідно вивчити і правильно визначити наслідки ліквідації основних засобів: чи дотримані нормативні акти про порядок спи­сання обладнання, яке стало непридатним майном. За даними ана­літичного обліку з'ясовують, чи не перебувають тривалий час ос­новні засоби в запасі, які причини та обставини несвоєчасного введення їх у дію, установлюють, чи немає на підприємстві над­лишкових основних засобів, чи забезпечується збереження і які вживаються заходи для їх передавання за призначенням. Велика увага приділяється ефективності використання основних засобів.

Аудит операцій руху основних засобів проводиться з метою встановлення законності, а також правильності і своєчасного оформлення операцій за основними засобами.

Законність надходження основних засобів у результаті капіта­льних вкладень визначається через порівняння об'єктів, що на­дійшли і були оприбутковані; за переліком і титульним списком.

За незаконними надходженнями основних засобів, незаконним переміщенням, переміщенням за неправильно оформленими до­кументами, а також за фактами несвоєчасного обліку основних засобів аудитор з'ясовує причини порушень і встановлює конк­ретно винних у цьому осіб.

Доцільно перевірити такі випадки, як можливі зловживання, приховані за рахунок підвищення вартості окремих об'єктів основ­них засобів, повноту оприбуткування основних засобів, правиль­ність передання їх під звіт матеріально відповідальним особам.

Необхідно установити, чи не зменшується кількість окремих ча­стин з одночасним збільшенням вартості інших частин основних за­собів, факти надлишку, розтрат та незаконного придбання основних засобів. Під час аудиту операцій вибуття основних засобів, пов'яза­них з їх старінням і зносом, необхідно вивчити обґрунтування лікві­дації, з'ясувати, чи оприбутковані придатні для використання деталі.

Основні засоби в процесі функціонування з часом зношуються. Первинна вартість основних засобів підприємств відшкодовується амортизаційними відрахуваннями за встановленими нормами. Пра­вильність використання коштів амортизаційного фонду досліджу­ється безперервним способом. Амортизаційні відрахування забезпе­чують накопичення коштів на модернізацію та капітальний ремонт основних засобів. Перевірка правильності нарахувань та викорис­тання амортизаційних відрахувань має важливе значення.

Для цього необхідно встановити:

• чи правильно визначена ліквідаційна вартість основних за­собів та вартість, яка підлягає амортизації;

• чи правильно застосовується передбачений обліковою полі­тикою метод амортизації;

• чи правильно нараховується амортизація на повне понов­лення в розмірі норм амортизаційних відрахувань;

• чи правильно нараховується амортизація за незакінченими або неоформленими актами приймання об'єктів будівництва тощо;

• чи не допускається нарахування амортизації і зносу основ­них засобів по бібліотечних фондах, автомобільних шляхах зага­льного користування та інших фондах, переведених в установле­ному порядку на консервацію.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files