Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
115
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

11. Канали (шляхи) надходження основних засобів.

При надходженні основних засобів від постачальників вони приймаються до об­ліку за витратами на придбання за вирахуванням ПДВ і витрат на кредит, якщо во­ни були придбані за позичені кошти. Розглянемо відображення в обліку різних на­прямків надходження основних засобів на підприємство.

1. Придбання основних засобів у постачальників з оплатою грошовими коштами.

Приклад. Підприємство за договором постачання придбало меблі за 6000 грн (в т.ч. ПДВ). Витрати на транспортування меблів автотранспортом постачальника становили 480 грн (в т.ч. ПДВ). Витрати на складання та встановлення меблів, про­ведені власними силами, становили 240 грн(з нарахуваннями).

Для відображення в обліку придбання меблів та введення їх в експлуатацію складаються такі записи

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

1

Отримано меблі за до­говором постачання

152

63

5000

2

Відображено суму ПДВ, яка включена до вартос­ті меблів за договором

641

63

1000

3

Проведено оплату за договором постачання

63

31

6000

4

Витрати на транспорту­вання меблів

152

63

400

5

Відображено суму ПДВ у складі транспортних витрат

641

63

80

6

Витрати зі складання та встановлення меблів

152

661

65

240

7

Проведено оплату тран­спортних послуг

63

31

480

8

Зарахування меблів до об'єктів основних засо­бів

109

152

5640

2. Виготовлення (спорудження) основних засобів.

При виготовленні основних засобів власними силами їх первісна вартість дорів­нює сумі здійснених витрат за вимогами П(С)БО 9 «Запаси» і 16 «Витрати». При цьому вона не повинна перевищувати справедливої вартості об'єкта.

3. Безоплатне отримання основних засобів

За безоплатного отримання основних засобів вони оцінюються за справедливою вартістю на дату отримання.

Приклад. Підприємство безоплатно отримало обладнання, вартість якого за ак­том приймання-передачі становила 20 000 грн, нарахований знос — 4000 грн. Справедлива вартість обладнання на дату отримання була 24 000 грн. Витрати під­приємства на транспортування та монтаж отриманого обладнання становили 1200 грн (в т.ч. ПДВ).

У бухгалтерському обліку безоплатне отримання обладнання буде відображено записами:

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерські записи

Сума, грн

Дебет

Кредит

1

Відображена справе­длива вартість без­оплатно отриманого обладнання

152

424

24000

2

Витрати на транспор­тування і монтаж

152

631

1 000

3

Відображено суму ПДВ у складі витрат на транспортування і монтаж

641

631

200

4

Проведено оплату транспортування та монтаж

631

311

1200

5

Зараховано безоплат­но отриманий об'єкт до складу основних засобів

104

152

25000

4. Надходження основних засобів унаслідок товарообмінної (бартерної) операції

Основні засоби можуть надходити на підприємство також у результаті обмінної (бартерної) операції або обміну з частковою оплатою коштами. Відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» у цих випадках оцінка основних засобів залежить від того, обмін якими об'єктами має місце: подібними або неподібними.

Подібні об'єкти — об'єкти, які мають однакове функціональне призначення та однакову справедливу вартість.

При придбанні в обмін на подібний об'єкт основні засоби оцінюються за залиш­ковою вартістю переданого об'єкта. Якщо залишкова вартість переданого об'єкта більша від його справедливої вартості, то первісною вартістю такого об'єкта буде справедлива вартість переданого об'єкта із включенням різниці до витрат звітного періоду. При цьому здійснюються записи лише в аналітичному обліку і вказується вибуття наявного об'єкта й оприбутковується надходження одержаного за обміном.

Неподібними вважаються об'єкти основних засобів, що відрізняються функціо­нальним призначенням та справедливою вартістю.

При придбанні підприємством основних засобів у результаті обміну на неподібний об'єкт або інший актив, об'єкти приймаються до обліку за справедливою вартістю пе­реданого об'єкта з поправкою на будь-яку суму грошових коштів або їх еквівалентів, що були передані (отримані) під час обміну. Основні засоби можуть бути отримані в обмін на інші основні засоби, нематеріальні активи, цінні папери, запаси тощо

5. Отримання основних засобів у рахунок внесків до статутного фонду При надходженні основних засобів на підприємство у вигляді внеску до статут­ного капіталу їх первісна вартість на момент прийняття на баланс дорівнює їх спра­ведливій вартості, погодженій із засновниками (учасниками) (п. 10 П(С)БО 7 «Ос­новні засоби»). Додатково понесені при цьому витрати на транспортування і підготовку об'єкта основних засобів до експлуатації також включаються у його пер­вісну вартість.

Якщо справедлива вартість основних засобів, погоджена засновниками, пере­вищує частку їх вкладу в статутний капітал, на підприємстві створюється додатко­вий капітал.

6. Інші випадки надходження основних, засобів

1. Придбані для перепродажу основні засоби вирішено використовувати у влас­ному виробництві:

Дебет рахунку 10 «Основні засоби»; Кредит рахунку 28 «Товари».

1. Переведення неправильно зарахованих малоцінних і швидкозношуваних предметів до складу основних засобів, з одночасним відображенням їх зносу: Дебет рахунку 10 «Основні засоби»;

Кредит рахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»; Дебет рахунку 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів»; Кредит рахунку 131 «Знос основних засобів».

2. Надходження основних засобів, виготовлених у власному виробництві: Дебет 10 «Основні засоби»; Кредит 23 «Виробництво».

Первісна вартість об'єктів, переведених до основних засобів з оборотних активів, дорів­нює собівартості оборотних активів, визначеної відповідно до вимог П(С)БО 9 «Запаси».

Внутрішнє переміщення основних засобів між виробничими підрозділами під­приємства відображається лише в аналітичному обліку.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files