Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
115
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

77.Інвентаризація виробн з та відображення її результатів у обліку.

Метою проведення інвентаризації є виявлення фактичної наявності матеріальних цінностей та її відповідності даним бухгалтерського обліку. За допомогою інвентаризації знаходяться нестачі або лишки цінностей, які можуть утворитися внаслідок проведення операцій на складі без відповідного документального підтвердження, втрат у межах норм через природні процеси, які відбуваються при зберіганні запасів (усушка, розпилювання), крадіжки, стихійні лиха та інші причини.

Основним нормативним документом, який визначає умови та порядок проведення інвентаризації запасів є „Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу”, затверджена наказом Міністерства фінансів України № 90 від 30.10.1998р.

Проведення інвентаризації визначається планом, затвердженим керівником підприємства і головним бухгалтером. Проте є випадки, у яких інвентаризації проводять обов’язково:

  • перед складанням річного звіту;

  • при зміні матеріально відповідальних осіб;

  • при виявленні фактів крадіжок, зловживань, псування цінностей;

  • при ліквідації підприємства або його структурного підрозділу;

  • після катастрофи, стихійного лиха тощо;

  • при передачі майна в оренду;

  • при приватизації державного майна;

  • за рішенням слідчих та судових рішень.

Інвентаризація матеріальних цінностей проводиться спеціально створеною комісією за наказом керівника з обов’язковим включенням до неї головного бухгалтера. Очолює інвентаризаційну комісію керівник підприємства або його заступник.

Інвентаризаційна комісія починає свою роботу не раніше ніж бухгалтерія обробить всю документацію щодо руху і залишків матеріальних цінностей на день проведення інвентаризації.

Виявлені при інвентаризації розходження між фактичними залишками виробничих запасів з даними бухгалтерського обліку врегульовуються на підприємстві в наступному порядку:

  • виробничі запаси, які виявлені в надлишку, підлягають оприбуткуванню іта зарахуванню відповідно на збільшення доходів підприємства з подальшим встановленням причин виникнення надлишку і винних у цьому осіб;

  • нестача виробничих запасів в межах норми природних втрат, а також втрати від псування цінностей відносяться на рахунок винних осіб за цінами, за якими розраховується розмір шкоди від крадіжок недостач, знищення і псування матеріальних цінностей;

  • втрати і недостачі понад норми природних втрат виробничих запасів у випадках, коли винні не встановлені або у стягненні з винних осіб відмовлено судом, відносяться на зменшення результату основної діяльності підприємства.

Визначення розмірів збитків від нестачі виробничих запасів врегульовано Постановою Кабміну України №116 від 22.01.1996р. „Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей”.

Оприбутковано лишки виробничих запасів, виявлених в процесі інвентаризації

20, 21, 22, 25

719

Виявлені лишки виробничих запасів віднесено на фінансові результати

719

791

Відображено нестачі і витрати від псування цінностей, виявлені в процесі інвентаризації

947

20, 21, 22, 25

Суму нестач і втрат від псування цінностей віднесено на фінансові результати

791

947

Нарахована сума до оплати, яка підлягає відшкодуванню матеріально відповідальною особою

375

719

Відображено суму ПДВ, яка підлягає сплаті до бюджету

719

64

Різницю між сумою відшкодування і ПДВ віднесено на фінансові результати

719

791

Сплачено суму відшкодування матеріально відповідальною особою

30, 31

375

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files