Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

92. Документальне оформлення надходження, руху та продажу товарів.

Оптові п-ва одержують товари від різних постачальників-як вітчизняних,так у зарубіжних.Постачальники при відвантаженні товарів виписують на адресу оптового п-ва рахуннки-фактури і платіжні вимоги,до яких додаються товарно-транспортні накладні та інші супровідні документи.Залежно від виду товарів і їх особливостей також додаються документи,які посвідчують не тільки кількість,але і якість товарів(сертифікати відповідності ).Розрахунково-платіжні документи через банк надсилаються оптовому п-ву.

Товари відпускаються зі складів оптової бази на підставі рахунків-фактур (в яких зазначається найменування,кількість,гатунок,ціна виробника або митна вартість,торговельні знижки,транспортні та інші витрати,що входять до ціни товару),які слугують далі підставою для виписки розрахункових документів,поданих до оплати покупцям.

Товари в роздрібну торговельну мережу надходять на підставі договорів(замовлень),що укладаються з оптовими п-ми або безпосередньо з виробниками товарів.На відпущені товари постачальники подають до сплати розрахункові док-ми,до яких додають рахунки-фактури,товарно-транспортні накладні,сертифікати тощо.За цими док-ми роздрібні п-ва приймають товари й тару,а також перевіряють правильність цін,торгових знижок,націнок і тарифів на перевезення

На кожну матер. відповідальну особу відкривають особистий рахунок,в якому роблять записи з оприбуткування та витрачання товарів і виводять залишки на звітну дату.Кожна матер. відповідальна особа складає у встановлені строки товарний звіт,який з доданими до нього прибутково-видатковими документами(рахунки-фактури,накладні тощо)є підставою для запису за рахунками синтетич. і аналіт. обліку.

Підставою для відображення в обліку операцій з реалізації товарів є звіт касира і товарний звіт матеріально відповідальної особи.

93. Облік операцій з придбання та продажу товарів.

Згідно з П(С)БО 9, первісна вартість запасів (товарів), придбаних за плату , дорівнює СВ запасів,що скл з фактичних витрат:

- суми, яку сплачують постачальнику(прдавцю) згідно з угодою;

- суму яку сплачують за інф-ні, посередницькі та інші послуги, у зв’язку з пошуками та придбанням запасів;

- суми ввізного мита;

- суми непрямих податків, у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються під-ву;

- витрат на заготівлю, вонтажно-розвантажувальні роботи, транспортування запасів до місця їх використання;

- інших витрат. Безпосередньо пов’язаних із придбанням запасів і доведення їх до стану в якому вони придтні до використання із запланованою метою.

Проводки:

1) Отримано товари від постачальника Дт 281 «Товари на складі», 282 «Товари в торгівлі» Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»

2) На суму ПДВ Дт 641 «Розрахунки за податками» Кт 631

3) На суму інших витрат пов’язаних з придбанням товарів Дт 281 Кт 631, 685 «Розрахунки з іншими кредиторами», 66 «Розрахунки з оплати праці», 65 «Розрахунки за страхуванням».

При продажі товарів їх оцінка може здійснюватися за одним з методів:

1) ідентифікованої СВ відповідної одиниці запасів;

2)середньозваженої СВ;

3)ФІФО;

4)ЛІФО;

5) нормативних затрат;

6)ціни продажу.

Згідно з П(С)БО всі запаси та товари, що мають однакове призначення та однакові умови використання, повинен застосовуватися один із методів.

Проводки:

1) Визнано дохід від реалізації товарів Дт 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» Кт 702 «Дохід від реалізації товарів»

2) На суму ПДВ Дт 702 Кт 641

3) Зписано СВ реалізованих товарів Дт 902 «СВ реалізованих товарів» Кт 281

4) Отримано виручку від реалізації товарів Дт 311 Кт 361

5) Проведено коригування доходів при поверненні покупцем товарів Дт 704 «Вирахування з доходу» Кт 361

6) Оприбутковано поверненні товари на склад Дт 281 Кт 902.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files