Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
115
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

181. Облік доходів і витрат від утримання житлового-комунального госп-ва та об’єктів соц.-культурного призначення.

Для обліку доходів і витрат від утримання житлового-комунального госп-ва та об’єктів соц.-культурного призначення ведуть такі рахунки:

1) 71 «Інший операційний дохід» зокрема субрахунок 719 «Інші доходи операційної д-ті», на якому узагальнюється інформація про інші доходи від операційної д-ті, які не знайшли свого відображення на інших субрахунках 71 рахунка , в нашому випадку це доходи від утримання житлового-комунального госп-ва та об’єктів соц.-культурного призначення.

За Кт рахунка 71 відображається збільшення (одержання доходу), за Дт – суми непрямих податків ( ПДВ, акцизного збору та інших платежів) та списання в порядку закриття на р-нок 79 «Результат основної д-ті».

94 «Інші витрати операційної д-ті», на якому ведеться облік витрат опер-ної д-ті під-ва, крім витрат, які відображаються на р-ках 90 «СВ реалізації», 91 «Загально виробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут».

За ДТ 94 рахунка відображається сума визнаних витрат, за Кт – списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

Для обліку витрат від утримання житлового-комунального госп-ва та об’єктів соц.-культурного призначення відкривають субрахунок 949 «Інші витрати операційної д-ті» на якому узагальнюється інф-ція про такі витрати операційної д-ті, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунка 94, зокрема витрати житлово-комунальних і обслуговуючих госп-в.

Витрати на утримання об’єктів соц.-культурної сфери та житлово-комунального госп-ва Дт 949 Кт 13 «Амортизація», 20 «Виробничі запаси», 22 «Малоцінні та швидкозношувальні предмети», 661 «Розрахунки з оплати праці», 65 «Розрахунки за страхуванням».

183 Аудит витрат і доходів іншої операційної діяльності.

При перевірці правильності відображення інших операційних доходів необхідно підтверди­ти правильність та повноту відображення доходів від штрафів, визнаних боржниками; повноту та своєчасність відображення доходів від операційної оренди; повноту відображен­ня доходів від розміщення коштів на депозитних рахунках; правильність визначення до­ходів від продажу іноземної валюти та розрахунок курсових різниць.

При перевірці правильності відображення інших операційних витрат необхідно підтвердити і правильність та повноту відображення витрат на дослідження та розробки;обгрунтованість сплачених штрафів, пені та неустойок; повноту та своєчасність відображення витрат на операційну оренду; достовірність собівартості проданої іноземної валюти; правильність визначення собівартості реалізованих виробничих запасів, обгрунтованість списання втрат від їх псування та знецінення; відповідність нарахованого резерву сумнівних боргів відповідним розрахункам; правильність розрахунку втрат від операційної курсової різниці.

184. Облік доходів і витрат від участі в капіталі, інших фінансових доходів і витрат.

У процесі здійснення фінансової діяльності підприємство може отримати дохо­ди від участі в капіталі та інші фінансові доходи.

Метод участі в капіталі використовується для оцінки інвестицій в асоційо­вані та дочірні підприємства та для визначення доходів (втрат), які отримує під­приємство — власник інвестиції залежно від результату діяльності об'єкта інве­стування та напрямів розподілу його чистого прибутку.

Для обліку доходів від участі в капіталі використовується рахунок 72 «Дохід від участі в капіталі», який має такі субрахунки:

721 «Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства»;

722 «Дохід від спільної діяльності»;

723 «Дохід від інвестицій у дочірні підприємства».

За кредитом рахунка відображається збільшення (одержання) доходу, за дебе­том — списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

Облік втрат від участі в капіталі. Багато підприємств, що здійснюють інвестиції, обліковують втрати від своєї діяльності за методом участі у капіталі.

Втрати від участі в капіталі — збитки від інвестицій в асоційова­ні, дочірні або спільні підприємства, які обліковують за методом участі в капіталі.

На рахунку 96 «Втрати від участі в капіталі» обліко­вують втрати від зменшення вартості інвестицій, обліко­ваних методом участі в капіталі, що виникають у проце­сі інвестиційної діяльності підприємства. Основні вимоги до обліку інвестицій викладено в П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції».

Рахунок 96 «Втрати від участі в капіталі» має такі субрахунки:

961 «Втрати від інвестицій в асоційовані підприємства»;

961 «Втрати від спільної діяльності»;

963 «Втрати від інвестицій у дочірні підприємства».

На дебеті рахунка відображають суму визнаних втрат,

на кредиті — списання на рахунок 79 «Фінансові резуль­тати».

БО проводки:

1) На суму доходу, отриманого за інвестиціями, що обліковуються за методом уча­сті в капіталі складається запис:

Дебет 141 «Інвестиції пов'язаним сторонам за методом участі в капіталі»; Кт 721; Кт 722 ; Кт 723.

2) При використанні даного методу отримані підприємством дивіденди зменшують вартість інвестиції за балансом:

Дебет 373 «Розрахунки за нарахованими доходами»;

Кредит 141 «Інвестиції пов'язаним сторонам за методом участі в капіталі».

3) Якщо підприємство — об'єкт інвестування отримало у звітному періоді збитки, то на частку збитків, що належить підприємству—власнику інвестиції, складається запис:

Дебет 96 «Втрати від участі в капіталі»;

Кредит 141 «Інвестиції пов'язаним сторонам за методом участі в капіталі».

До інших фінансових доходів відносяться дивіденди, відсотки, роялті, аморти­зація дисконту за інвестиціями в боргові цінні папери.

Для обліку фінансових доходів використовують рахунок 73 «Інші фінансові до­ходи». Рахунок 73 «Інші фінансові доходи» призначено для обліку доходів, які ви­никають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності, які не обліковуються на рахунку 72 «Дохід від участі в капіталі».

Рахунок 73 «Інші фінансові доходи» має такі субрахунки:

731 «Дивіденди одержані»;

732 «Відсотки одержані»;

733 «Інші доходи від фінансових операцій».

За кредитом рахунка відображається визнана сума доходу, за дебетом — спи­сання кредитового обороту на рахунок 79 «Фінансові результати».

Аналітичний облік фінансових доходів ведеться за об'єктами інвестування.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files