Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
115
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

188. Облік доходів і втрат від списання необоротних активів.

Для обліку доходів і витрат від списання необоротних актвів використовуються такі рахунки:

1) Для відображення використовують доходів від списання необоротних актвів рахунок 74 «Інші доходи», зокрема, субрахунок 746 «Інші доходи звичайної д-ті».

За кредитом рахунка 74 відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом — належна сума непрямих податків та списання в порядку закриття на рахунок 793 «Результат іншої звичайної діяльності».

2) 97 «Інші витрати» з субрахунком 976 «Списання необоротних активів», де відображаються втрати за активами та зобов’язаннями інвестиційної д-ті під-ва від зміни курсу валют.

За Дт рахунка 97 відображається сума визначених витрат, за Кт – списання на рахунок 793.

В БО відображаються такі госп-кі операції:

1) Відображення зносу при списанні нематеріальних активів Дт 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів» Кт 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»;

2) Списання залишкової вартості матеріальних активів, що списуються Дт 976 Кт 112.

189. Облік доходів від безоплатно одержаних необоротних активів.

Для відображення доходів від безоплатного одержання необоротних актвів використовують рахунок 74 «Інші доходи», зокрема, субрахунок 745 «Дохід від безоплатно одержаних необоротних активів», де узагальнюється інформація про доходи, які ви­знаються від безоплатно одержаних активів, тобто в сумі нарахованої амортизації.

За кредитом рахунка 74 відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом — належна сума непрямих податків та списання в порядку закриття на рахунок 793 «Результат іншої звичайної діяльності».

В БО відображаються такі госп-кі операції:

1) Визнання доходу від безоплатно одержаних ОЗ одночасно з нарахування амортизації Дт 424 «Безоплатно одержані активи» Кт 745;

2) Нарахування амортизації 91 «Загально виробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати» Кт 131 «Амортизація ОЗ».

190. Облік доходів і витрат від надзвичайних подій.

До надзвичайних подій відносяться стихійне лихо, пожежа, повінь, техногенні аварії тощо. Однакові події можуть бути надзвичайними для одного під-ва і звичайними для іншого. Наприклад, втрати від стихійного лиха будуть розглядатися як надзвичайні під-вом, яке їх понесло і звичайними витратами для страхової компанії, яка здійснює страхування від таких випадків.

Облік доходів, які виникли внаслідок надзвичайних подій, ведеться на рахунку 75 "Надзвичайні доходи" - тимчасовий, пасивний, призначений для обліку господарських процесів. По кредиту рахунку відображається визнана сума відшкодування, зокрема від страхових орг-й, втрат від надзвичайних подій, по дебету -списання в порядку закриття на рахунок 79.

На субрахунку 751 "Відшкодування збитків від надзвичайних подій" відображається сума відшкодування втрат від надзвичайних подій, включаючи відшкодування витрат на попередження втрат від надзвичайних подій. На субрахунку 752 "Інші надзвичайні доходи" відображається дохід від інших подій чи операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій. АО доходів від надзвичайних подій ведеться за видами доходів. Записи на рахунках з обліку доходів від надзвичайних подій та віднесення на фінансові результати здійснюється на підставі довідок та розрахунків бухгалтерії. Дані по рахунку 75 відображаються у журналі-ордері № 11 та в Звіті про фінансові результати в рядку з аналогічною назвою.

Проводки з обліку надзвичайних доходів: 1) Списання на фінрез доходів, отриманих внаслідок надзвичайних подій (75-794); 2) Визнано дохід, отриманий від надзвичайної ді-сті, у готівковій формі (30-75); 3) Визнано доходом від надзвичайної ді-сті іншу дебіторську заборгованість, що виникла внаслідок ліквідації наслідків надзвичайних подій (37-75); 4) Визнано надзвичайний дохід від припинення (зменшення) заборгованості за довгостроковими позиками (50-75); 5)Визнано надзвичайний дохід від припинення (зменшення) заборгованості за короткостроковими позиками (60-75).

У рез – ті стихій, техноген катастроф і аварій на підпр. можуть виникн надзвич витрати. Під надзвичайними витратами розуміють невідшкодовані збитки від надзвичайних подій, включаючи затрати на запобігання виникненню втрат від стихійного лиха та техногенних аварій, які визначені за вирахуванням суми страхового відшкодування та покриття втрат від надзвичайних ситуацій за рахунок інших джерелі. Надзвичайні витрати поділяються на три категорії: 1. Прямі витрати від події, яка вже здійснилася. 2. Витрати, пов'язані з ліквідацією наслідків. 3. Витрати пов'язані з попередженням надзвичайних подій. Обл цих вит- т вед на рах 99. На Д-ті рах відображ суму визначених витрат, на К-ті – спис на рах 79. Рах має такі субрах 991,992,993. На 991 вед облік втрат від стихійн лиха (повінь, землетрус). Надзвич вит –ти включ до фін звітності за вирахуван суми, на яку зменш податок на приб від діяльн під-ва внасл збитків надзвич подій.

Бух пров:

1.спис мат- ли, що втратили критерій активу Д-т 991 К-т201

2.відображ зменш податку на приб внасл збитків від надзвич подій Д- т 641 К-т 991

3.відображ суму надзвич витрат у Звіті про фін рез-т Д-т 974 К-т991

4. відображ суму нарах з/п Д-т 991 К-т 661

5.відображ нарахуван на з/п Д-т 991 К-т 65

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files