Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
115
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

111. Порядок подання інформації про дебіторську заборгованість у фінансовій звітності.

Для обліку довгострокової та поточної дебіторської заборгованості використо­вується Журнал 3 та відомості.

Журнал 3 складається з двох розділів.

Розділ І «Облік розрахунків за товари, роботи, послуги інших розрахунків і ре­зерву сумнівних боргів» (за кредитом рахунків 16, 34, 36, 37, 38, 51, 62, 63, 68).

Розділ II «Облік розрахунків з бюджетом, облік довгострокових та поточних зо­бов'язань» (за кредитом рахунків 17, 52, 53, 54, 55, 61, 64, 67, 69). Записи в Журналі З здійснюються на підставі підсумкових даних відомостей 3.1-3.6 та первинних до­кументів.

Для обліку дебіторської заборгованості використовуються такі відомості:

3.1. Відомість аналітичного обліку розрахунків з покупцями і замовниками (до рахунку 36) за відвантажену продукцію, товари, виконані роботи й послуги, що ві­дображаються на рахунку 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками», крім забор­гованості, забезпеченої векселем.

3.2. Відомість аналітичного обліку розрахунків з різними дебіторами (до рахун­ка № 37) (з підзвітними особами, за авансами виданими, за претензіями, за відшко­дуванням завданих збитків, за позиками членів кредитних спілок та за іншими опе­раціями). У відомості 3.2 для обліку розрахунків за кожним дебітором відводиться необхідна кількість рядків. Сальдо на кінець звітного місяця у відомості визнача­ється за кожним дебітором і переноситься на початок наступного місяця.

3.4. Відомість аналітичного обліку векселів призначена для аналітичного обліку заборгованості покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи, надані послуги та за іншими операціями, яка забезпече­на отриманими векселями, а також для розрахунків за зобов'язаннями за отримані сировину і матеріали, товари, послуги, роботи та за іншими операціями, на яку під­приємством векселі видані (рахунки 16 «Довгострокова дебіторська заборгова­ність», 34 «Короткострокові векселі отримані», 51 «Довгострокові векселі видані», 62 «Короткострокові векселі видані»).

Дані з відомостей у кінці звітного періоду переносяться в Журнал 3.

У примітках до фінансової звітності наводиться така інформація про дебіторсь­ку заборгованість підприємства:

— перелік дебіторів і суми довгострокової дебіторської заборгованості;

— перелік дебіторів і суми дебіторської заборгованості пов'язаних сторін з ви­діленням внутрішьогрупового сальдо дебіторської заборгованості;

— склад і суми статті балансу «Інша дебіторська заборгованість»;

— метод визначення величини резерву сумнівних боргів;

— сума поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, по­слуги в розрізі її класифікації за строками непогашення.

112. Аналіз стану дебіторської заборгованості за її видами.

В аналізі дебіторської заборгованості на основі її групування за складом і структурою, видами, термінами виникнення й погашення чи не найважливішим є напрям аналізу дебіторської заборгованості за методом періодизації заборгованості за строками несплати, за яким кожній визначеній підприємством групі боржників встанов­люється коефіцієнт сумнівності.

Коефіцієнт сумнівності встановлюється підприємством виходячи з питомої ва­ги безнадійних боргів у чистому доході від реалізації товарів, робіт, послуг на умо­вах наступної оплати в попередніх звітних періодах (наприклад, три роки). За цим методом дебіторську заборгованість, не оплачену в період до 3 років, можна класи­фікувати за такими групами:

I. 1—30 днів з дати виникнення.

II. 31—60 днів з дати виникнення.

III. 61—90 днів з дати виникнення.

IV. 91—365 днів з дати виникнення.

V. 365 днів — 2 роки з дати виникнення.

VI. 2 роки — до трьох років з дати виникнення.

Підприємство самостійно встановлює коефіцієнт сумнівності для кожної групи. Чим більший термін непогашення дебіторської заборгованості, тим вищим є коефі­цієнт сумнівності. При цьому важливим є те, щоб загальна сума сумнівного боргу звітного періоду не була меншою від розміру безнадійної заборгованості попере­днього звітного періоду. Коефіцієнт сумнівності визначається окремо для кожного року.

За класифікацією дебіторської заборгованості за періодами несплати всю дебіторську заборгованість підприємства можна згрупувати і подати у вигляді таблиці, розподіливши всю заборгованість за рівнем сумнівності чи за іншою класифікаційною ознакою.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files