Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

5. Переоцінка (дооцінка, уцінка) первинної вартості і суми зносу обєкта оз.

Частота проведення переоцінки залежить від коливань справедливої вартості о/з. При переоцінці об”єкту о/з здійснюється переоцінка всіх об”єктів групи, до якої належить цей об”єкт. Подальша переоцінка має проводитись регулярно для того, щоб залишкова вартість об”єкта суттєво не відрізнялася від справедливої.

При переоцінці коригується накопичена амортизація. Це пов”язано з тим, що в результаті переоцінки балансова вартість доводиться до справедливої із врахуванням ступеня зношеності об”єкту на дату переоцінки.

Переоцінена сума = первісна вартість(або знос)*індекс переоцінки.

Індекс переоцінки визначається діленням справедливої вартості об”кту, який переоцінюється на залишкову вартість. Якщо залишкова вартість об'єкта о/з дорівнює нулю, то його переоцінена залишкова вартість визначається додаванням справедливої вартості цього об'єкта до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу об'єкта. Відомості про зміни п/в та суми зносу о/з заносяться до регістрів їх аналітичного обліку.

Сума дооцінки залишкової вартості об'єкта о/з включається до складу додаткового капіталу, а сума уцінки — до складу витрат, крім випадків, що наведені в пункті 20 П(с)7

У разі наявності (на дату проведення чергової (останньої) дооцінки (уцінки) об'єкта о/з) перевищення суми попередніх уцінок об'єкта і втрат від зменшення його корисності над сумою попередніх дооцінок залишкової вартості цього об'єкта і відновлення його корисності сума чергової (останньої) дооцінки (але не більше зазначеного перевищення) включається до складу доходів звітного періоду, а різниця (якщо сума чергової (останньої) дооцінки > зазначеного перевищення) спрямовується на збільшення іншого додаткового капіталу.

При вибутті об'єктів о/з, які раніше були переоцінені, перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта о/з включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу кожного року.

6. Характеристика рахунків і субрахунків, в межах яких здійснюється синтетичний та аналітичний облік основних засобів.

Рахунок 10 "Основні засоби" призначено для обліку й уза­гальнення інформації про наявність та рух власних або отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби визначені в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби". За дебетом рахунку 10 "Основні засоби" відображається надходження (придбаних, створених, безоплатно отриманих) ос­новних засобів на баланс підприємства, які обліковуються за пер­вісною вартістю, сума витрат, яка пов'язана з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, ре­конструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх еко­номічних вигод, первісне очікуваних від використання об'єкта; сума дооцінки вартості об'єкта основних засобів, за кредитом — вибуття основних засобів внаслідок продажу, безоплатної пере­дачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації об'єкта основних засобів, сума уцінки основних засобів.

Рахунок 10 "Основні засоби" має такі субрахунки:

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files