Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

169. Аудит собівартості реалізованих товарів, продукції, робіт, по­слуг.

Склад і методика визначення витрат виробництва регламентується ПСБО 16 “Витрати”.

Основні напрямки аудиту при перевірці прямих витрат:

1) перевірка матеріальних витрат на виробництво: а) по номенклатурі матеріальних ресурсів треба визначити обґрунтованість включення їх у виробничі витрати, виходячи з аналізу напрямків цільового використання. б) по оцінці вартості матеріальних витрат (нормативна перевірка на правильність визначення обсягів фактичних витрат виходячи з діючих ринкових цін, фактичних договірних цін, обсягів транспортно-заготівельних витрат (ТЗВ), обсягів додаткових витрат – послуги бірж, комерційних посередників); в) правомірність включення у витрати вартості тари.

2) Витрати на оплату праці. До основних витрат повинні відноситись тільки затрати на оплату праці основного виробничого персоналу. Основна увага звертається на правильність кореспонденції рахунків по витратам з ФОП (матеріальна допомога, дивіденди, оплата путівок). Звертають увагу на обґрунтованість внесення виправлень щодо затрат на ОП як коригування раніше допущених помилок минулих періодів (внесення коригувань можливо лише на протязі 6 місяців). При автоматизації БО звертають увагу на додаткові записи вручну, довідки бухгалтерії про внесення змін до минулих періодів.

3) Тісно пов’язані з витратами на ОП витрати на обов’язкове державне страхування (пенсійний фонд, фонд зайнятості, фонд соціального страхування). Вони включаються у витрати виробництва пропорційно основній і додатковій ЗП. Обґрунтовується правильність включення виходячи із нормативної і арифметичної перевірки їх обсягів (база - % нарахування).

4) Інші прямі витрати: послуги допоміжного виробництва, послуги субпідрядних організацій, плата за оренду спец. устаткування, на сертифікацію продукції, на службові відрядження. Здійснюється візуальна перевірка оформлення і достовірності первинних документів: договори, акти виконаних робіт, планові калькуляції, нормативні калькуляції. Встановлюються витрати, які не можуть бути включені у виробничі (на основне виробництво).

Перевірка накладних витрат на виробництво. Основні напрямки перевірки:

1) оцінка виконання кошторисів загальновиробничих, загальногосподарських витрат у розрізі кварталів року, окремих статей затрат. Здійснюється методом аналізу даних аналітичного обліку рахунків 91, 92. на 1-му етапі загальна оцінка показує, які статті найбільші, щоб детальніше їх перевіряти – в регістрах синтетичного і аналітичного обліку (Ж-О-10, відомість накопичення даних в розрізі статей витрат). По Ж-О перевіряємо обґрунтованість включення затрат до загальновиробничих і загальногосподарських по конкретних статтях витрат. Перевірка здійснюється методом нормативної перевірки на відповідність по складу затрат чинному законодавству – Стандарт 16. Крім цього застосовується метод порівняння даних Ж-О і первинних документів, що є джерелом для заповнення Ж-О, візуальна перевірка – для перевірки наявності документів і правильності заповнення. Звертається увага, щоб дати відповідали даному звітному періоду.

2) перевірка правильності визначення загального обсягу витрат за місяць, методом техніко-економічних розрахунків із врахуванням встановлених порушень по окремих статтях, що приводить до виявлення загальних порушень. 3) перевірка правильності розподілу накладних витрат. Загальногосподарські витрати повинні бути розподілені, а адміністративні витрати прямо відносяться на фінансові результати.

Перевірка правильності визначення с/в продукції, робіт. Це заключна стадія аудиту, де узагальнюється зроблена робота і підсумки по порушенням, що систематизуються для визначення загальної суми перевищення витрат. При перевірці треба знати: обсяг витрат на виробництво і на випуск продукції не співпадають (розмір НЗВ). НЗВ впливає на обсяг валових витрат і на оподаткований доход. Підприємства повинні вести податковий облік залишків НЗВ щодо матеріальних витрат для заповнення декларації про податок на прибуток.

Напрямки: 1) перевірка правильності оцінки обсягів НЗВ на кінець місяця;

2) перевірка розрахунку фактичних затрат на виробництво за видами продукції, що виробляється на підприємстві, за видами виробничої діяльності, а також для непромислових господарств свого підприємства. Застосовується аналіз, метод логічного взаємозв’язку, техніко-економічних розрахунків, нормативна перевірка за даними попередніх перевірок (рах. 23 –26, 90 - 93).

3) перевірка правильності ведення податкового обліку валових витрат на виробництво як узагальнення облікової інформації з різних Ж-О – 1,2,6,10. за звітний період для складання декларації про прибуток. В залежності від того, чи податковий облік ведеться разом з БО, в кінці місяця ведеться відомість обліку валових витрат по Ж-О без кореспонденції, якщо податковий облік ведеться окремо.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files