Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V.V._Strategichniy_marketing.Navch.-met.r...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Тема 8 маркетингові цінові стратегії глосарій

Безумовно-фіксовані витрати – різновидність фіксованих витрат, що не зростають навіть при розширенні виробничих потужностей; існування і збільшення цього виду витрат в умовах інтенсивного науково-технічного прогресу служить одним з найважливіших джерел підвищення конкурентоспроможності великих підприємств.

Географічні поправки у комплексі корегувань цін передбачають внесення змін у ціни з урахуванням розходжень у транспортних витратах у зв'язку з місцем розташування постачальника.

Дискримінаційні ціни – різні рівні ціни на один і той же товар, що встановлюються на різній основі: за групами споживачів, за територіальною ознакою, за часом.

Економія на масштабах виробництва – ефект зниження витрат на одиницю продукції зі ступенем зростання розмірів підприємства; спостерігається до досягнення деякого оптимального розміру підприємства, після чого витрати починають збільшуватися.

Знижка – це зниження прейскурантної ціни, що пропонується продавцем, якщо дії покупців сприяють зниженню витрат продавця; знижка може стати стимулом для закупівлі більшої кількості товару, виконання ряду функцій маркетингу, купівлі в певний час року або швидкої оплати рахунків та інше.

Нейтральна стратегія ціноутворення – заснована на встановленні цін, виходячи з того співвідношення «ціна / цінність», що відповідає більшості інших продаваних на ринку аналогічних товарів.

Політика неокруглених цін передбачає встановлення цін, нижче від певної круглої суми.

Стратегія преміального ціноутворення, або «зняття вершків» – передбачає встановлення цін на рівні більш високому ніж, на думку більшості покупців, повинний коштувати товар з даною економічною цінністю, і одержання вигоди від високої прибутковості продажів у вузькому сегменті ринку.

Стратегія східчастих премій – передбачає встановлення цін з величиною преміальної надбавки до ціни, яка дискретно знижується, що дозволяє забезпечувати продаж в сегментах ринку з усе зростаючою чутливістю до рівня ціни.

Стратегія цінового прориву – передбачає встановлення цін на рівні більш низькому ніж, на думку більшості покупців, заслуговує товар з даною економічною цінністю, і одержання великої маси прибутку за рахунок збільшення обсягу продажів і захопленої частки ринку.

Стратегія якнайшвидшого повернення коштів – передбачає встановлення цін таким чином, щоб забезпечити впровадження в сектор ринку, де продаж товару приносить найбільш високий рівень прибутковості, що дозволяє в найкоротший термін повернути кошти, вкладені в організацію виробництва товару.

Торговельне зарахування зниження ціни на новий товар при наданні покупцем товару, що знаходився у сфері користування.

Фіксовані витрати – витрати, що не міняються з модифікацією обсягу поточного виробництва.

Цілеспрямована маркетингова цінова політика – передбачає встановлення на товари таких цін і таку їх зміну у залежності від ситуації на ринку, щоб можна було оволодіти певною часткою ринку і отримати прибуток.

Ціна грошове вираження вартості товару.

Ціна прейскурантна – це "офіційна" ціна, встановлена підприємством; вона встановлюється підприємством за допомогою методів ціноутворення, які орієнтовані на попит, витрати або конкуренцію, є базовою і підлягає коригуванню; іноді вона співпадає з остаточною продажною ціною, але в більшості випадків виробник корегує її певним чином.

Цінова політика – це комплекс заходів щодо визначення цін, цінової стратегії і тактики, умов оплати, варіювання цінами залежно від позиції на ринку, стратегічних і тактичних цілей підприємства.

Цінова стратегія – найбільш прийнятний для конкретних умов підхід до формування стратегічної ціни, який забезпечує з мінімальним ризиком ефективність виробництва і реалізації товарів.

Цінова стратегія в умовах маркетингової орієнтації підприємств являє собою узагальнену модель дій в області ціноутворення, що відповідають цілям підприємства і спрямовані на досягнення його стратегічних конкурентних переваг на ринку.

Цінова стратегія, що базується на витратахфахівці визначають ціну, виходячи з витрат виробництва, обслуговування, накладних витрат і додають бажану величину прибутку, тобто визначають порогову ціну - мінімальну ціну, необхідну для отримання прибутку; ппит на товари при цьому не вивчається; цю стратегію використовують підприємства, мета яких - отримання прибутку, прибутку від інвестицій.

Цінова стратегія, що заснована на конкуренції – ціни можуть бути нижче ринкових, на рівні ринкових, вище ринкових залежно від іміджу товару, відмінностей з товаром-аналогом, сервісу, що надається, лояльності покупців; цю стратегію використовують підприємства, що стикаються з конкурентами, які реалізовують товари-аналоги.

Цінова стратегія, що заснована на попиті – маркетологи визначають ціну після вивчення попиту споживачів і встановлюють ціну, прийнятну для цільового ринку, тобто визначають верхній рівень ціни, яку споживачі будуть платити за товар, попит на який еластичний від ціни; цю стратегію використовують підприємства, які розглядають ціну як ключовий чинник в прийнятті рішень про купівлю споживачем.

Ціновий ряд – це існуючі одночасно співвідношення цін на різні моделі або модифікації певного товару одного підприємства або усіх підприємств, що діють на даному ринку.