Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V.V._Strategichniy_marketing.Navch.-met.r...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Шкала оцінювання

Кількість балів

Оцінка

90–100 балів

відмінно (А)

75–89 балів

добре (ВС), у тому числі

80-89 балів

В

75-79 балів

С

60–74 балів

задовільно (DE), у тому числі

70-74 балів

D

60-69 балів

E

35–59 балів

незадовільно з можливістю повторного складання (FX)

1–34 балів

незадовільно з обов’язковим повторним курсом (F)

ЯКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ОЦІНКИ ЗА ШКАЛОЮ ECTS

Шкала ECTS

Якісне визначення (критерії)

А

ВІДМІННО (EXCELLENT) – відмінне виконання з незначними помилками

В

ДУЖЕ ДОБРЕ (VERY GOOD) – вище середніх стандартів, але з деякими помилками

С

ДОБРЕ (VERY GOOD) – в цілому змістовна робота зі значними помилками

D

ЗАДОВІЛЬНО (SATISFACTORY) – чітко, але зі значними недоліками

E

ДОСТАТНЬО (SUFFICIENT) – виконання відповідає мінімальним критеріям

FX

НЕЗАДОВІЛЬНО (FALL) – необхідна ще певна робота для зарахування кредиту

F

НЕЗАДОВІЛЬНО (FALL) – потребується велика робота в майбутньому

8 НАВЧАЛЬНО-ПРАКТИЧНІ МАТЕРІАЛИ ЩОДО САМОСТІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ І МАГІСТРАНТІВ З ДИСЦИПЛІНИ “СТРАТЕГІЧНИЙ МАРКЕТИНГ” В УМОВАХ КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЇ СИСТЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1 МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ СТРАТЕГІЧНОГО МАРКЕТИНГУ .........................................................................................................

Тема 1 сутність, роль і завдання стратегічного маркетингу

Глосарій

Абстрактна модель ринку – являє собою розширений варіант трьохкомпонентної моделі ринкової орієнтації (орієнтація на споживача, на конкурента і власна орієнтація підприємств) з урахуванням каналів дистрибуції товарів та суспільної думки.

Довгострокові конкурентні переваги – являють собою переваження над конкурентами на ринку і дозволяють підприємствам отримати бажаний прибуток та утримувати міцні позиції на ньому.

Е лементи формування марке-тингової стратегії вихідні – стратегічні рішення щодо складових маркетингу-мікс, тобто комплексу компонентів маркетингу, що включає п’ять складових: товар, ціну, збут, просування і персонал.

Елементи формування марке-тингової стратегії вхідні – це фактори, аналіз яких передує розробці маркетингової стратегії: цілі підприємства і фактори марке-тингового середовища підприємства.

Концепція стратегічного динамічного бачення – бачення, яке може змінитися в очікуванні зміни стратегічної парадигми підприємств.

Маркетинг-мікс – координаційне та комбіноване

використання різноманітних інструментів маркетингу, і, передусім, товарної, цінової, комунікаційної і збутової політик; націлений на вироблення і реалізацію гнучкої, динамічної, багатомірної маркетингової стратегії, яка адекватна складності і мінливості ринку.

Маркетинг активнийстадія розвитку маркетингу, ядром якої є задоволення потреб споживачів.

Маркетинг операційний – активний процес з короткостроковим горизонтом планування, спрямований на вже існуючі ринки; це класичний комерційний процес одержання заданого обсягу продажів шляхом використання тактичних засобів, що відносяться до товару, ціни, збуту і комунікації.

Маркетинг організаційнийстадія розвитку маркетингу, що робить акцент на концепцію продажів (збутову концепцію маркетингу).

Маркетинг пасивнийстадія розвитку маркетингу, що типова для економічного середовища, яке характеризується наявністю великого потенційного ринку при обмеженій пропозиції, коли виробничі потужності недостатні для задоволення потреб ринку.

М аркетинг стратегічний – аналітичний процес, спрямований на виявлення потреб ринку і його очікувану еволюцію; це, насамперед, аналіз потреб фізичних осіб і організацій.

Маркетинг стратегічний – це процес, що здійснюється підпри-ємством з ринковою орієнтацією з

метою досягнення показників, які перевищують середньоринкові, шляхом систематичного проведення політики створення товарів і послуг, що забезпечують споживача товарами більш високої цінності, ніж у конкурентів.

Маркетинг стратегічний – це сучасний маркетинг, що базується на певному баченні підприємством навколишнього світу і своєї ролі (місії) в ньому, на принципах глобалізму, інновацій, інтегрованості, переваги структурних досліджень перспектив потреб ринку і моніторингу середовища, активного використання зв'язків з громадськістю («public relations»). В цільовому відношенні він орієнтований на збалансованість, гармонізацію інтересів підприємства, потреб суспільства в цілому, партнерство всіх учасників відносин ринкового обміну і забезпечує створення товару і послуг більш високої цінності, ніж у конкурентів.

Маркетингова інформація – відбитий результат взаємодії елементів у системі: потреби – попит – пропозиція – обіг – споживання.

Ринок – це система економічних відносин між господарчими суб’єктами відносно купівлі-продажу товарів та послуг, в результаті яких формується попит, пропозиція і ціна.

Стратегії адаптивні – стратегії, що орієнтовані на різні потреби споживачів, культурні норми, торговельні правила, економічні та політичні умови та форми конкуренції з урахуванням особливостей кожної країни.

Стратегії активні – стратегії маркетингу, при яких намагаються передбачити майбутні дії конкурентів та зміни зовнішнього середовища, щоб скористатися можливостями, що відкриваються.

Стратегічна непоступливість – ризик стратегічного бачення, при якому бачення може оказатися помилковим і не реалізуватися з низки причин: виникаючі бар’єри на шляху реалізації стратегій, неправильні припущення про майбутнє, зміна парадигми існування підприємств.

С тратегічне бачення базується на довгостроковій перспективі: як розробка стратегій, так і супроводжуючий її аналіз орієнтовані у майбутнє; активну роль

грають експерти, здатні передбачити ключові майбутні події і тенденції.

Стратегічне вікно можливостей – сукупність обставин і факторів, при яких підприємство підготовлено оптимальним чином, щоб скористатися маркетинговими можливостями.

Стратегічний дрейф – ризик стратегічного опортунізму, коли рішення про інвестиції приймаються не в рамках загального бачення, а хаотично, у відповідь на можливості, що відкриваються; в результаті підприємства можуть виявити, що займаються багаточисельними видами бізнесу, але для високих результатів їм недостає необхідних конкурентних активів і ключових компетенцій, рівно як і синергізму; перетворенню опортунізму у дрейф сприяють наступні фактори: підприємства можуть прийняти недовговічну, перехідну тенденцію за довгострокову і стійку, яка заслуговує стратегічного маневру; підприємства можуть оцінити як стратегічні ті можливості негайного отримання прибутку, які не є такими за своєю суттю; проблеми з впровадженням можуть перешкодити реалізації очікуваного синергізму існуючих і нових видів бізнесу.

Стратегічний набір – це система стратегій різного типу, що розробляються підприємством на певний відрізок часу, яка відбиває специфіку функціонування та розвитку підприємства, а також його місце і роль у конкурентному маркетинговому середовищі.

Стратегічний опортунізм – фокусує увагу на найбільш значимих сьогодні стратегіях; вважає, що зовнішнє середовище настільки динамічне і невизначене, що прагнення підприємств до будь-яких майбутніх цілей нераціональне: якщо структура підприємств не забезпечує їм стратегічних переваг зараз, вони навряд мають підстави сподіватися на стратегічний успіх у майбутньому; девізом цього підходу є: кращий засіб мати добру стратегію завтра – отримати її вже сьогодні.

Стратегічний план маркетингу – це план, що розробляється на рівні підприємства та стратегічних господарських підрозділів з метою визначення місії і орієнтирів для довгострокового зростання, створення бази для розробки номенклатури товарів, розподілу ресурсів між СГП.

Стратегія – це норма оптимальної поведінки, що забезпечує координацію й об'єднання цілей і ресурсів підприємства.

Стратегія – це модель прийняття рішень, що визначає і розкриває цілі і завдання підприємства, задає його основну політику і плани реалізації поставлених цілей, визначає сферу бізнесу, у якій зосереджена основна діяльність підприємства, тип економічної і людської організації, якої дотримується або до якої схильне підприємство, а також природу економічних і позаекономічних досягнень, які воно має намір запропонувати акціонерам, найомним службовцям, покупцям і суспільству в цілому.

Стратегія маркетингу – це втілення комплексу домінуючих принципів, конкретних цілей маркетингу на тривалий період і відповідних рішень щодо вибору і агрегування засобів (інструментів) підприємства і здійснення на ринку ділової активності, що орієнтована на ці цілі.

Тактика маркетингу це конкретні дії, що виконуються з метою реалізації маркетингової програми.

Угода – документ про комерційний обмін цінностями між двома сторонами.

SWOT-аналіз – перший етап діяльності у руслі стратегічного маркетингу, що представляє собою аналіз макросистеми ринку і конкретних цільових ринків, самого підприємства та його конкурентів за комплексною схемою: «сильні сторони — слабкості — можливості – загрози».