Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Holod_V_V_Dergavne_ta_regionalne_upravlinnya.doc
Скачиваний:
261
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Інститут економіки і управління

Кафедра маркетингового менеджменту

В.В. Холод

ДЕРЖАВНЕ ТА РЕГІОНАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо вивчення дисципліни в умовах ECTS

(для студентів Інституту економіки і управління

напряму підготовки 6.030601 "Менеджмент "

денної та заочної форм навчання)

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

маркетингового менеджменту

Протокол № 10 від 11.12.2012 р.

СХВАЛЕНО

навчально-методичною Радою ДонНУЕТ

Протокол № ____ від ____._____201 р.

ДонНУЕТ

Донецьк

2013 Удк 35/354:338.24 ббк 65.050я73

Х 73

Рецензенти:

Н. В. Лохман, кандидат економічних наук,

доцент кафедри економіки підприємства

І. С. Фоломкіна, кандидат економічних наук,

доцент кафедри маркетингового менеджменту

Холод , В. В.

Х 73 Державне та регіональне управління [Текст] : навч.-метод. рекомендації щодо вивчення дисц. в умовах ECTS(для студ. Ін-ту економіки і упр. напряму підг. 6.030601 «Менедж.» ден. та заоч. форм навч.) / М-во освіти і науки України ; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського ; Каф. маркетинг. менедж. ; В. В. Холод, – Донецьк : [ДонНУЕТ] ,2013. – 136 с.

Відповідно до мети і завдань навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління» розроблено навчально-методичні рекомендації щодо вивчення чотирьох змістових модулів «Теоретико-методологічні засади державного та регіонального управління», «Конституційні засади побудови структур державного управління в Україні», «Менеджмент органу державної влади», «Взаємодія органів публічної влади центральних та регіональних органів управління» і 14 тем навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління».

Представлені навчально-методичні рекомендації сприятимуть підвищенню усвідомленості суті та принципів державного та регіонального управління, засвоєнню норм законодавства, що регулюють відносини на рівні державного та регіонального управління, є практичним помічником у прийнятті управлінських рішень стосовно об’єктів державного та регіонального управління.

Удк 35/354:338.24 ббк 65.050я73

© Холод В.В., 2013

© Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, 2013

ЗМІСТ

Стор.

Вступ …………………………………………………………………….

4

1 Дидактичні засади викладання навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління» в умовах ECTS:

1.1 Структура програми навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління» ………..........................................................................

6

1.2 Ідентифікація навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління» …..............................................................................................

7

1.3 Тематичний план навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління» .........................................................................................

9

2 Навчально-методичні рекомендації щодо вивчення тем за змістовими модулями навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління»:

Змістовий модуль 1 Теоретико-методологічні засади державного та регіонального управління ………………………………………...……….

11

Тема 1 Основи теорії державного управління …………………………..

11

Тема 2 Державна влада та державне управління ……………………….

26

Тема 3 Державне управління в окремих сферах суспільного розвитку ..

40

Тема 4 Роль різних гілок влади у процесі державного управління ……

47

Тема 5 Державне управління на регіональному рівні ………………….

52

Змістовий модуль 2 Конституційні засади побудови структур державного управління в Україні ………………………………………………..

65

Тема 6 Система органів державної влади в Україні: конституційні основи їх функціонування, роль в управлінні …………………………....

65

Тема 7 Центральні органи виконавчої влади в Україні …………………

68

Тема 8 Регіональні органи державного управління ……………………..

74

Тема 9 Місцеве самоврядування та його особлива роль у державному управлінні ……………………………………………….............................

80

Змістовий модуль 3 Менеджмент органу державної влади …………….

85

Тема 10 Внутрішня організація та управління органу державної влади

85

Тема 11 Державна служба в Україні ……………………………………..

102

Тема 12 Ефективність державного управління. Державний контроль у сфері виконавчої влади …………………………………………………....

112

Змістовий модуль 4 Взаємодія органів публічної влади центральних та регіональних органів управління …………………………………………

122

Тема 13 Відносини органів публічної влади в системі управління ……

122

Тема 14 Розвиток системи державного та регіонального управління ….

130

Список джерел, що рекомендуються для вивчення навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління» в умовах ECTS …...

134

ВСТУП

Державне управління являє собою цілеспрямований організаційний та регулюючий вплив дер­жави на стан і розвиток суспільних процесів, свідомість, поведінку та діяльність особи і громадянина з метою досяг­нення цілей та реалізації функцій держави, відображених у Конституції та законодавчих актах, шляхом запровадження державної політики, виробленої політичною системою та за­конодавчо закріпленої, через діяльність органів державної влади, наділених необхідною компетенцією.

Державне управління - це вид діяльності держави, суттю якого є здійснення управлінського організуючого впливу з використанням повноважень виконавчої влади через орга­нізацію виконання законів, здійснення управлінських функцій з метою комплексного соціально-економічного та культурного роз­витку держави, її окремих територій, а також забезпечення реалізації державної політики у відповідних сферах суспільного життя, ство­рення умов для реалізації громадянами їх прав і свобод, надання державних послуг громадянам.

Важливим також є те, що державне управління існує для того, щоб пізнавати громадські потреби та інтереси, оцінювати та структурувати їх, ставити цілі, розробляти рішення й діяти з метою їх практичного вирішення. Тому соціальний механізм формування та реалізації дер­жавного управління можна зобразити єдиним ланцюгом взаємопов'язаних суспільних явищ, опосередкованим держав­ою як суб'єктом управління: потреби — інтереси — цілі — рі­шення — дії — результати. Держава через свої органи приймає закони та інші норма­тивні акти і забезпечує їх втілення в життя всіма доступними їй методами. Можна зазначити, що державі належить легітим­на монополія на законотворчість і примус при її реалізації.

Основна мета навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління» - формування у студентів сучасного мислення та спеціальних знань у галузі управління на національному та регіональному рівнях; набуття умінь та формування компетенцій, необхідних для виконання функцій та реалізації повноважень органів державної влади і місцевого самоврядування.

Предмет навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління» - сукупність теоретичних, методологічних, законодавчих та практичних положень, пов’язаних з ефективністю реалізації механізму державного та регіонального управління, а також система органів державної влади в Україні.

У процесі вивчення навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління» студент має опанувати відповідну сукупність знань, вмінь та навичок, які повинні сприяти загально професійній підготовці майбутніх спеціалістів і забезпечити належне виконання ними покладених завдань у сфері управління. Він повинен знати:

  • теоретико-методологічні засади формування загальнодержавної та регіональної політики;

  • закономірності управління на державному та регіональному рівнях;

  • особливості державного управління в різних сферах суспільного розвитку та на різних рівнях;

  • методичні та організаційні основи управління розвитком суспільства;

  • існуючі моделі державного управління, вітчизняну систему та структуру органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх компетенції;

  • законодавчі та нормативно-правові засади діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

  • концептуальні засади реформування системи державного управління та місцевого самоврядування, напрями вдосконалення управління національним та регіо­нальним розвитком.

Результати вивчення навчальної дисципліни «Державне та регіональне управління» сприятимуть формуванню сучасного економічного мислення, виробленню навичок у застосуванні форм і методів державного та регіонального управління у майбутній практичній діяльності.

Навчально-методичні рекомендації складено з урахуванням і на основі головних законодавчих та нормативно-методичних документів, що регламентують діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері управління.

Навчально-методичні рекомендації щодо вивчення дисципліни «Державне та регіональне управління» складаються з чотирьох змістових модулів і 14 тем.

У першому змістовому модулі «Теоретико-методологічні засади державного та регіонального управління» викладено основи теорії державного управління, охарактеризовано державну владу та державне управління, висвітлено специфіку державного управління в окремих сферах суспільного розвитку, визначено роль різних гілок влади у процесі державного управління, з’ясовано особливості державного управління на регіональному рівні.

У другому змістовому модулі «Конституційні засади побудови структур державного управління в Україні» визначено конституційні основи функціонування та роль в управлінні системи органів державної влади в Україні, охарактеризовано Центральні органи виконавчої влади в Україні, регіональні органи державного управління, визначено особливу роль місцевого самоврядування у державному управлінні.

У третьому змістовому модулі «Менеджмент органу державної влади» розглянуто внутрішню організацію та управління органу державної влади, охарактеризовано державну службу в Україні, визначено критерії ефективності державного управління, висвітлено зміст державного контролю у сфері виконавчої влади.

У четвертому змістовому модулі «Взаємодія органів публічної влади центральних та регіональних органів управління» охарактеризовано відносини органів публічної влади в системі управління, визначено напрямки розвитку системи державного та регіонального управління.

Представлені навчально-методичні рекомендації сприятимуть підвищенню усвідомленості суті та принципів державного та регіонального управління, засвоєнню норм законодавства, що регулюють відносини на рівні державного та регіонального управління, є практичним помічником у прийнятті управлінських рішень стосовно об’єктів державного та регіонального управління.