Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Histeva_O.V.,_Koleno_I.V._Finansi_korporatsiy._...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Кафедра фінансів

О. В.Хістєва, І.В.Колєно

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів

спеціальності 8.03050801 «Фінанси і кредит»

(за спеціалізованими програмами)

денної та заочної форм навчання

ДонНУЕТ

Донецьк

2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Кафедра фінансів

О. В.Хістєва, І.В.Колєно

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів

спеціальності 8.03050801 «Фінанси і кредит»

(за спеціалізованими програмами)

денної та заочної форм навчання

Затверджено на засіданні

кафедри фінансів

Протокол № ___ від _______ 2012 р.

Схвалено навчально-методичною

радою університету

Протокол № ___ від _______ 2012 р.

ДонНУЕТ

Донецьк

2012

УДК 558.14.54.І.15(076.5)

ББК 65.2932.34-93Я73

Х 51

Рецензенти:

О.В. Ластовенко – канд. екон. наук, доц.,

О.В. Грицак – канд. екон. наук, доц.

Хістєва О.В., Колєно І.В.

Х- 51 Фінанси корпорацій [Текст]: методичні вказівки для самостійної роботи студентів для студ. спец. 8.03050801 «Фінанси і кредит» (за спеціалізованими програмами) ден. та заоч. форм навчання / О. В. Хістєва, І.В.Колєно, М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, Каф. фінансів. – Донецьк : [ДонНУЕТ], 2012. – 60 с.

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів з курсу „Фінанси корпорацій” призначені для самостійного вивчення курсу та поточної перевірки знань в умовах кредитно-модульної системи навчання для студентів спеціальності 8.03050801 «Фінанси і кредит» (за спеціалізованими програмами) денної і заочної форм навчання.

Методична розробка побудована у відповідності з навчальним планом і робочою програмою навчальної дисципліни «Фінанси корпорацій».

УДК 558.14.54.І.15(076.5)

ББК 65.2932.34-93Я73

© О. В. Хістєва, І.В.Колєно, 2012

© Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла

Туган-Барановського, 2012

ЗМІСТ

Вступ

5

Змістовий модуль 1.

Загальні аспекти функціонування фінансів корпорацій

Тема 1. Огляд управління фінансами, фінансові ринки і фінансові інструменти

6

Тема 2. Ризик і ставка доходу

12

Тема 3. Зміна оцінки грошей у часі

16

Змістовий модуль 2.

Елементи управління фінансами корпорацій

Тема 4. Аналіз фінансових звітів

20

Тема 5. Фінансове прогнозування

24

Тема 6. Управління оборотним капіталом і короткостроковий кредит

27

Тема 7. Кошти і легкореалізовані цінні папери. Дебіторська заборгованість. Управління запасами

30

Змістовий модуль 3.

Фінансова і інвестиційна діяльність корпорацій

Тема 8. Вартість капіталу і дивідендна політика

35

Тема 9. Звичайні акції і довгострокова заборгованість

43

Тема 10. Гібридне фінансування

47

Тема 11. Аналіз ефективності капіталовкладень

51

Тема 12. Аналіз ризику ефективності капіталовкладень

54

Література

57

ВСТУП

Навчальна дисципліна „Фінанси корпорацій” призначена для вивчення студентами спеціальності 8.03050801 „Фінанси і кредит (за спеціалізованими програмами)” денної і заочної форм.

Метою дисципліни є оволодіння студентами базовими знаннями теоретичних основ функціонування фінансів корпорації, навичок оцінки вартості грошей в часі, визначення та мінімізації ризиків, прийняття рішення про джерела та інструменти фінансування, застосування фінансових інструментів різних видів.

Дисципліна дає достатній обсяг знань з теоретичних питань функціонування корпорацій, стратегічного і тактичного механізму функціонування фінансів корпоративних об’єднань

Теоретичні знання, подані в лекційній інформації, розкривають питання управління виникнення та функціонування, моделі організації корпорацій, формування та управління акціонерного капіталу корпорацій, оцінки фінансових ризиків, управління портфелем цінних паперів, розмаїття методів фінансування діяльності корпорацій тощо.

В умовах кредитно-модульної системи наголос робиться на самостійну роботу студентів. Правильна організація самостійної роботи студента, її методичне забезпечення підвищує результативність навчального процесу за результатами поточного та підсумкового контролю знань.

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів з курсу „Фінанси корпорацій” включають контрольні питання за темою та список рекомендованої літератури. Весь матеріал з 12 тем групований в три змістових модулі.

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів з курсу „Фінанси корпорацій” складені відповідно до навчальної програми дисципліни з урахуванням вимог системи управління якістю і кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах.

Змістовий модуль 1. Загальні аспекти функціонування фінансів корпорацій

Тема 1.

Огляд управління фінансами, фінансові ринки і фінансові інструменти

1.1 Сутність, основні ознаки та склад фінансів корпорацій

1.2. Теоретичні основи формування фінансів корпорацій

1.3. Фінансові ринка и фінансові інструменти

1.4. Зарубіжній досвід функціонування фінансів корпорацій

1.5. Еволюція корпорацій

Рекомендована література

1, 5, 8, 6, 10, 12, 14, 15, 16, 17, 22, 24, ,28, 27, 31, 32, 34, 35, 38, 41, 42, 44, 45

Методичні рекомендації до вивчення теми

При вивчені теми студент повинен звернути увагу на визначення корпорації, відмінності визначення українським законодавством та законодавством інших країн.

Особливу увагу слід звернути на позитивні та негативні риси корпорацій, об’єкти та суб’єкти фінансових відносин корпорацій, моделі організації корпорацій.

1.1 Сутність, основні ознаки та склад фінансів корпорацій

Студенту слід запам’ятати, що корпорація - широко поширена в країнах з розвиненою ринковою економікою форма організації підприємницької діяльності, що передбачає часткову власність, юридичний статус і зосередження функцій управління в руках верхнього ешелону професійних управляючих (менеджерів), які працюють за найму.

Необхідно знати, що об’єктивною необхідністю функціонування корпорацій є:

  1. розвиненість економіки;

  2. освоєний населенням підприємництво;

  3. співіснування різних форм власності (захищаються державою і шанованих населенням);

  4. достатня кількість професійних керуючих (менеджерів).

Без виконання цих умов і до тих пір, поки в масштабах держави (окремого регіону) або в окремій галузі не будуть створені необхідні нормативні та економічні передумови для успішної діяльності корпорацій, говорити про ефективну реалізацію корпоративного управління передчасно.

Зверніть увагу на те, що американський досвід (найбільш характерний для розуміння природи корпорації) показує наступні властивості корпорацій:

По-перше, цю форму використовує в основному великий бізнес.

По-друге, обмежена відповідальність корпорацій приваблює як власників великого капіталу, так і дрібних інвесторів, що поставляють у своїй масі значні кошти для фінансування бізнесу; ті й інші ризикують лише своїм вкладом. У цьому полягає відмінність даної форми підприємництва від товариств (партнерств) і одноосібної власності, де може бути повна майнова відповідальність. Однак корпорації в США несуть більш високе податкове навантаження, ніж товариства і одноосібні форми, і їх набагато важче зареєструвати. Встановлено, що корпорація - це форма великого бізнесу, хоча юридично її може створити навіть одна людина.

По-третє, корпорації, не будучи загальним, проявляється у великих компаніях (акції яких обертаються на біржах, околобіржевих майданчиках чи інших ринках капіталу) з неминучістю економічного закону. Це - поділ власності та управління.

По-четверте, багатопрофільність, поряд з великим форматом і складною структурою, також є відмінною рисою корпорації в порівнянні з підприємством (компанією) .

По-п’яте, простота операцій права власності та правонаступництва. Організованим ринком для таких операцій є фондова біржа.

Слід розуміти, що головною відмінністю корпорації від підприємства полягає:

Організаційний аспект - багатоланковості, складана організаційна структура, що означає керівництво та участь корпорації в організаційних структурах різного ступеня самостійності з метою реалізації намічених планів.

Економічний аспект - володіє контрольним пакетом акцій дочірніх підприємств або 100-процентним володінням холдингу, в якому дочірні суспільства і штаб-квартира пов'язані договором про управління і перерахування прибутку.

Метою створення та функціонування корпорації є випуск продукції, конкурентоспроможної на внутрішньому і світовому ринках. Створення тієї чи іншої організаційної конфігурації корпорації покликане забезпечити ефективну концентрацію фінансових ресурсів для реалізації мети створення корпорації.

Фінанси корпорацій це сукупність економічних відносини, в процесі яких здійснюється формування, розподіл і перерозподіл, а також споживання ресурсів, що мають грошову форму вираження або оцінки, і забезпечують процес функціонування корпорації відповідно до встановлених її цілями і завданнями.

Визначення фінансів корпорацій і фінансів підприємств є однотипними, і їх відрізняє складність самого процесу управління фінансами з метою забезпечення ефективного функціонування і розвитку корпорації.

Переваги, недоліки, види корпорацій та рухи фондів

Запам’ятайте, що до переваг корпорацій зарубіжні економісти відносять наступні:

1. Власники капіталу, інвестуючи свої гроші у справу підприємства, безпосередньо не беруть участі в його діяльності. Вони несуть обмежену відповідальність за борги фірми, що само по собі є стимулом до інвестування коштів у ризиковану, але потенційно прибуткову або необхідну для суспільства справу.

2. Власники корпорацій при бажанні можуть легко позбутися своєї частки капіталу шляхом продажу відповідних цінних паперів. Перепродаж часток капіталу (цінних паперів) не впливає на факт існування фірми.

3. Можливості розширення капіталу корпорації практично необмежені. Її фінансування значно простіше й дешевше порівняно з одноосібними володіннями та партнерствами, оскільки власники капіталу наділені обмеженою відповідальністю, а кредиторам закон гарантує повернення боргів компанії.

Недоліками корпорації вважають:

1. Складний і довгий порядок створення, хоча на практиці це не стає серйозною перешкодою.

2. На думку багатьох зарубіжних економістів, негативно впливає на діяльність корпорацій подвійний характер оподаткування. По-перше, прибуток фірми як юридичної особи обкладається податком на прибуток корпорацій; а, по-друге, з доходів власників капіталу – дивідендів, котрі сплачуються з прибутку, стягується податок на доходи фізичних осіб. У зв’язку з цим податкова політика багатьох країн спрямована на пом’якшення оподаткування прибутку корпорацій та дивідендів.