Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Histeva_O.V.,_Koleno_I.V._Finansi_korporatsiy._...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
589.31 Кб
Скачать

1. Оцінка при незмінному об’ємі чистого грошового потоку.

2. Оцінка при змінному у часі обсязі чистого грошового потоку.

8.3. Визначення вартості капіталу з урахуванням фактору часу

Вартість капіталу — це ціна, яку корпорація має платити за залучення коштів інвесторів і кредиторів як джерел фінансування. Вона визначається процентною ставкою, яку необхідно сплачувати за використання капіталу. З погляду корпорації це мінімальна ставка доходу, яку мають принести інвестиції, щоб можна було розрахуватися з інвесторами і кредиторами.

В основу оцінки вартості капіталу і рішень з інвестування капіталу покладена концепція зміни вартості грошей у часі. Вона містить комплекс фінансових розрахунків, пов’язаних з нарахуванням простих і складних відсотків, визначенням майбутньої вартості (Future Value — FV) інвестицій, теперішньої вартості (Present Value — PV) майбутніх грошових потоків, оцінкою звичайних і безстрокових (довічних) ануїтетів (однакові за розміром платежі через рівні періоди часу), визначенням чистої теперішньої вартості (Net Present Value — NPV) і внутрішньої норми прибутку (Internal Rate of Return — IRR) інвестиційних проектів.

Оцінка простих акцій.

Грошові доходи власника простої акції мають дві форми:

• дивіденди у грошовій формі;

• дохід (або збиток) від приросту (зниження) курсу акції.

Зазвичай інвестори сподіваються одержати дохід в обох формах. Тоді норму дохідності (процентна ставка) r, яку інвестор очікує в наступному році, визначають за формулою

(8.9)

де D1 — очікуваний дивіденд на акцію; P1 — очікувана ціна акції вкінці першого року; PVa — теперішня вартість акції.

Якщо відома очікувана норма дохідності інших акцій з аналогічним ступенем ризику, а також є прогноз щодо розміру дивідендів і зміни ціни акцій, можна обчислити теперішню вартість акції:

(8.10)

Загальна формула для визначення теперішньої вартості акції така:

(8.11)

де T — тривалість періоду, років; Dt — дивіденди t-го року;

- сума дисконтованих дивідендів з першого по Т-й рік;

PT — очікувана ціна акції наприкінці року Т.

Акції не мають встановленого терміну обігу, загалом вони вічні. У цьому разі Т означає нескінченність, і теперішня вартість очікуваної майбутньої ціни наближатиметься до нуля і може не враховуватися в розрахунку теперішньої вартості

Тоді формула (8.11) спрощується до формули довічної ренти (довічного ануїтету) — (8.8). За цією ж формулою розраховують ціну привілейованої акції.

Визначення ціни облігації. Грошовий потік облігації, за якою щороку сплачується фіксований дохід (певний відсоток від номінальної вартості), складається з цих щорічних виплат (ануїтету) протягом терміну обігу облігації і виплати її номінальної вартості при погашенні. Тому ціна облігації визначається як теперішня вартість цього грошового потоку:

(8.14)

де PVA — теперішня вартість щорічних виплат доходу за облігацією;

PVN — теперішня вартість номінальної вартості облігації;

A — фіксований щорічний дохід (ануїтет);

T — кількість років обігу облігації;

N — номінальна вартість облігації;

r — ринкова процентна ставка за борговими зобов’язаннями.